Jugoslovenski Rotar

može toliko biti upućen u suštinu roftarstva koliko pojma шпа о уеlikom svijetu onaj koji nije nikada prekoračio granica svoga užeg zavičaja!

Razvijanje i jaéanje Sto tyeSnjih, Sto dubljih veza prijateljstva izmedju svih klubova u našem distriktu biće moja najveća briga i najživlja те1ја.

Puno je zebnje i bojazni naše doba. — Izmedju kobnog straha i blijede nade koleba se današnje ljudstvo ko da nam zemlja pod nogama dršće. Iz najvećeg oduševljenja pada se u nemoćni očaj. gubi vjera ı pouzdanje u se ı oko sebe. Barometar naših osjećanja nevjerovatno raste ı pada. — Svaki uspjeh. koji naliči odmah nekom rekordu, puni nas zadovoljstvom. pridiže nam duševnu snagu i radost. A i protivno. I najmanja smetnja pada na dušu kao teška mora i napunjuje nas strahom. Stoičke vrline narijetko su posijane. — Uza sve izvanje društvene ı poslovne veze ı odnose nutarnja osamljenost oduzima čovjeku podržku pa gubi potrebno mjerilo i ravnotežu i misli da će nutarnju prazninu ı samoću moći ispuniti površnim zadovoljstvima. — Ali na ovaj način ne približuje se čovjek čovjeku. ne širi se nufarnji plamen što veže. spaja ı grije ljudska sreca. — Pa ima li onda uopće i postoji li zajednički ideal koji otvara duše ı približuje čovJeka čovjeku?

Bez ustezanja mogu reći: Ima! To Je rotarski ideal, sadržan u onim riječima: pomozi drugome. ı time pomažeš sam sebi! I baš ie jednostavne ı svakome razumljive riječi kriju u svojoj dubini obavezu da radi Jedan za drugoga ı za sve. ı donose kao nagradu izgubljenu harmoniju ı ugadjaju skladno kucanje srdaca. Bez toga nema prave sreće. — A da baš taj ideal u današnje vrijeme propadanja утедпота, озује ије duše ı srca poslovnih ljudi koji vrše ı teške i odgovorne poslove. radosna Je ı utJešljiva pojava. — Zato. bez obzira ma svu današnju pometenost. zla ı rdjava vremena, mi smo ponosni i sretni Jer znamo da nam roltarski zavjet: „služiti otvara putove za koje se Je dugo mislilo da su neprohodni.

Мјевес је тај. Proljeće Je u punom cvatu. a naš krug. ma kako se malen činio. u znaku Je nade ı uskrsa. —

Dragi brate. guverneru Slokare! Vi ste ı u ovoj poslednoj godini svoga rada kao guverner nama svima ı meni napose syljetao primjer kako treba s neograničenom ljubayi ı predanošću raditi oko naše rotarske organizacije.

Topla Vam ı duboka hvala.

A vas. draga braćo. molim samo Jedno: Pomozite mi u zajedničkom skladnom а da i u ovoj rotarskoj godini povedemo naše drago Jugoslavensko rotarstvo veé lijepo utrvenim putovima do jos bujnijeg procvata ı ljepše budućnosti.

Buran aplauz koji je sledio govoru brata Alaupovića najbolji je dokaz o velikim simpatijama koje uživa medju svim rotarima u našem distriktu. Guverner mu čestita grli га.

Guverner daje reč tajniku konferencije bratu Dragu Potočniku. koji saopštava sledeće pozdrave. upućene konferenciji:

212