Jugoslovenski Rotar

Je u aprilu učinio R. K. Уајфауеп С:rih. Naročito nas Je zainteresovao izvještaj o posjeti prvo navedenom klubu, jer je posjeta pala na sestrinsko veče toga kluba. iz kojeg nam je naš Mihailo iznio mnogo zanimivih pojedinosti. Inače Je mjesec protekao u redovnom klupskom radu, odlikujući se mnogim posjetama. Tako su posjetila naSa braéa: inz. Leskovar i dr. Lajtner distriktnu konferenciju na Bledu, inz. Патазка 1 Lajtner 500 sastanak R. K. Zagreb. dok su klub posjetili: br. dr. Miler Dragan iz R. K. Osijek i nerotari g. Perko Dragutin, gradski načelnik iz Varazdina i g. Vojkovié, student Visoke umjetničke škole nu Zagrebu. — Održana su ova predavanja u klubu: g. Vojković, gost nerotar: „.Beogradska izložba francuske likovne umjetnosti XIX. vijeka“, br. dr. Kalafatić Velimir: „Zašto Je trebalo 50 godina da se antisepsa uvede u medicinu?“ (I dio). — Klub je počeo da dobiva dvoje glazgovske novine od R. K. Androsan i Saltkot (škotska). — Na zadnjem sastanku osobito nas je razveselio dolazak br. A. Krajanskoga. prvi put iza tromjeseéna pobolijevanja.

VELIKA KIKINDA. — U mesecu maju održana su tri predavanja ı to: br. Jovan Servo vrlo uspelo predavanje: O teoriji i praksi radio emisionih stanica, Stevan Vlahović: Iz istorije apotekarstva, ing. Ljudevit Hilier: O struji električne struje u Velikoj Kikindi, dok je br. dr. Leander Brozović održao referat iz zvanja: O sakagiji konja. — U toku meseca maja u torbu je sakupljeno 296 Din.

VINKGVCI. — U mesecu maju odrzano Je pet sastanaka. Na distriktnoj konferenciji na Bledu učestvovali su braća dr. Divić Matija. ing. Basler Dragutin, Mandrović Branislav i Воrovie Armin, Prva trojica učestvovali su kao oficijelni delegati kluba. — Na Jednom sastanku održao Je br. Мт. Matica Ivo predavanje: „Neke zanimivosti iz zivota bilja." U svom ртедаvanju upoznaje braću s oplodjivanjem

i rasplodjivanjem biljaka. Govori prvo o vegetatiynom, a zatim o seksualnom oplodjivanju biljaka tumačeći način i vrstu istoga.

VUKOVAR. — U mjesecu maju izvršena Je inauguracija dvojice novih članova br. Ing. Ljubomira Miloševića. upravitelja električne centrale Batinih preduzeća u Borovu sa klasifikacijom: distribucija električne energije i br. Antuna Lukičića trgovca iz Vukovara sa klasifikacijom: trgovina kolonijalne i delikatesne robe na malo. Prilikom njihovog svečanog prijema u élanstvo pored brata pretsjednika. koji ih Je srdačno pozdravio. br. ing. Funtak održao je veoma uspjelo predavanje o ideologiji rotarskoga pokreta j rotarskim duznostima. — Jedan sastanak Je bio posvećen opširnoj diskusiji o distriktnoj konferenciji na Bledu na osnovu referata koje su dala braća dr. Tirk, Wachsler i dr. Gruber. Inicijative ı upute. koje su potekle iz rada ove distriktne konferencije nastojat će klub ostvariti u toku ove rotarske godine. u koju svrhu Je razdijeljen rad u klubu na pojedine komponentne odbore. — Klub je obayjeSsten od biySeg Clana profesora A. Klaiéa, koji je zbog premještaja prestao biti našim članom, da se u Prijedoru pokazuje interes za osnutak R. C. zbog Gega je klub otposlao profesoru Klai¢u propagandni materijal i uputio ga u rad oko priprema za osnivanje kluba. Radi razvijanja što Jačegz drugarstva medju članovima klub će najmanje Jedanputa mjesečno prirediti izlet u bližu i dalju okolicu Vukovara.

ZAGREB. — Svakako je mjesec maj za naš klub po dogadjajima najbogatiji u ovoj rotarskoj godini. Prvo, proslava 500-tog sastanka i desetgodiSnjice opstanka kluba, drugo, izbor člana kluba za guvernera 77.. distrikta i treće, posveta jednog sastanka medjunarodnom služenju. spojeno sa Ladies Night-om. Sastanak od 1. maja protekao Je u izvještaju i diskusiji pitanja, koja spadaju u područje služenja

568