Jugoslovenski Rotar

u zvanju. Br. Marko Bauer iznio Je u izvještaju sve mogućnosti koje se ukazuju za primjenjivanje cilja, koje Je rotarstvo postavilo. Vršeći zvanje treba rotar da drži pred očima, da služeći sebi služi ı zajednici i samo na taj način može da ispunjava visoku etičku zadaću. Sastanak od S. maja bio je posvećen Finskoj. Učestvovao je rot. Paul Thorwall (R. C. Helsinski), koji je na distriktnoj konferenciji na Bledu zastupao Rotary International. te br. Marcel Blanchard (R. C. Montpellier) i mnogi rotari iz doma¢ih kluђоуа sa gospodjama. U poéast gospodje Thorwall prisustvovale su i gospodje zagrebatkih rotara. Br. Veljko Vasić u referatu o Finskoj osvrnuo se na prirodne ljepote i prirodna blaga Finske. Dotaknuo se stanovništva, spomenuo umjetnike, knjizevnike in muzičare, a potom se zadržao na znamenitom finskom epu „Kalevala“. Pročitao Je Jednu pjesmicu na finskom i odlomak iz Kalevale u prijevodu Ivana Sajkovića. Pretsjednik dr. Marković pozdravio je u vrlo lijepom govoru odlične goste. Gost g. Franjo Fuis, novinar i publicista, održao Je predavanje „Put na Kornate“. Divljenje su pobudili snimci u originalnim foto-diapozitivima, tokom puta. Snimci su snimljeni prema novom fenomenalnom izumu na polju fotografije. u potpuno prirodnim bojama. Gdja. Liga Doroghy-Pozajić otpjevala Je nekoliko švedskih. francuskih i naših pjesama. Na distriktnoj konferenciji na Bledu izabran je naš član ing. Radovan Alaupovié za guvernera 77.

snimljenim

distrikta. U svom govoru na sastanku od S maja kazao Je novi guverner, da Je rotarstvo organizovani idealizam. koji se ne gubi u višini i oblacima, nego nastoji da se na realnim osnovima približi konačnom cilju čitavog roda ljudskoga. 500-ti sastanak proslavljen Je 15 maja. uz učešće pretstavnika sedam domaćih klubova. — Iza izvJeštaja br. Vasića o radu kluba u minulih deset godina i br. Horvatha o di-

striktnoj konferenciji, odrzano je nekoliko vrlo lijepih rotarskih govora. Sastanak ocd 22. maja bio je isto vrlo zanimiv. U početku su pročitani prijedlozi i rezolucije za konvenciju u Clevelandu, koje je slijedio referat br. Ostovića o putu po Rumunjskoj i Poljskoj ı konačno interesantno predavanje br. dr. Hanamana „.Charles Nelson Goodyear ili stogodišnjica vulkanizacije kaučuka“.

ZEMUN. — U maju održao je klub četiri sastanka od kojih je bio treći medjugradski. Na prvom sastanku 4 maja posle referata o zanimljivostima iz drugih klubova, pastpretsednik br. Kon održao Je kao dugogodišnji direktor ovdašnje Trg. akademije Jedno vrlo uspelo predavanje o radu u srednjim školama kod nas i drugim zemljama. Tema koja je zainteresovala svu braću dopunjena Je iznašanjima braće: dr. Djorića i A. Popovića ı komentarisana od skoro sve braće kroz celo večer te tako istu i skoristila korisnim radom. Drugi sastanak 11 maja bio je ispunjen referatima sa distriktne konferencije na Bledu kojoj su prisustvovali četvoro braće ı referatom sa svečanog Ladies-nigtha S maja u Zagrebu, priredjenog od zagrebačkog kluba u poéast rotara prof. uniy. Blancharda, delegata svih francuskih rotara na distriktnoj konferenciji na Bledu. Treći sastanak 17 maja održan је Као medjugradski sa braćom iz Pančeya. Prijatno putovanje autom koja su braća iz našeg kluba stavili na газројаganje, prijem u Pančevu, odlična večera ı sam tok sastanka bio je toliko zadovoljavajući. da Je Jednoglasno reSeno da se u buduée medjugradski sastanki po mogućnosti Još u većem obimu češće aranžiraju. Na četvrtom sastanku 25 maja posle obilne pošte sa sviju krajeva sveta pretsednik br. Kon. a prigodom 150 godišnjice od pronalazka azotnog oksidula (Lach-Lustgas) odrzao je jedno predavanje kako je Humphry Davy kao 16 godisnji deéak ovaj plin pronašao.

69