Jugoslovenski Rotar

~

HAVANA 1940 Walter D. Head, pretsjednik R. I.

Uvjeren sam da svi rotari žale što su današnja vremena 1 prilike toliko neizvjesne, a naročito u pogledu putovanja, i što je gotovo isključena mogućnost, da se barem ove godine u velikom broju nauzivamo vanredne gostoljubivosti grada Rio de Janeiro, te uopće čitave Brazilije.

Mi bacamo medjutim pogled na jednu drugu državu latinske Amerike, na Kubu, i na grad Havanu. Rotary-klub u Havani razaslao je svim rotarima i njihovim gospodjama pozive, da im budu gostima u junu 1940. Rotary International prihvatio Je s ponosom ovaj poziv. koji je bio nadahnut očito velikom toplinom, Sostoljubivošću i iskreno prožet rotarskim idealom službe.

Tako će rotari putovati u Havanu, taj biser Antila, da prisustvuju trideset i prvoj Sodišnjoj konvenciji Rotary International. Bez obzira na to, da li ćemo stići morem ili zrakom, naš će prvi utisak kod pogleda na Havanu biti taj, kao da smo otkrili neki čudotvorni grad sanja, čudesan već i po svom spoljnjem izgledu. Kubanac, iako je sagradio potpuno moderan grad, ostavio je istovremeno prirodu netaknutu, ostavio je još i danas tvrdjave i IZbočine starih gradskih zidina, koje su nekoć okruživale grad San Cristobal la Habana. Ovi svjedoci prošlih stoljeća doprinose istinskom umjetničkom skladu. U Havani, tom Parizu zapadne hemisfere, naći ćemo zadovoljstva za sva naša raspoloženja. Želimo li mir i tišinu, lako nam je da se odvojimo od svijeta, boraveći u krasnim havanskim parkovima, ili u samotnoj šetnji na morskim zidinama, S9dje ne susrećemo ništa do srce prirode, — neizmjeran horizonat nebeskog i oceanskog plavila s utonulim suncem. Tražimo li međutim veselja, mi ćemo i to naći. Španjolsko porijeklo Havane naročito se zapaža u samom narodu. Mi ćemo se odjednom naći nesvijesno uvučenim u fipično veseo Zivot grada i otoka.

Havanski rotari, ponosni ovim magičnim otokom, S Pprirodjenom ljubavi za drugarstvo, dobre volje, puni poleta, a radišni, što je sve nužno za rotarske konvencije, uvjereni su, da ćemo biti očarani putovanjem u Havanu. Mi već unaprijed osjećamo sve ugodnosti Havane i Kube prigodom konvencije 1940. A isto smo tako uvjereni, da ćemo biti svjedoci velike gostoljubivosti, za koju se već sada čine priprave.

Prema tome, povlačim pređašnji poziv koji smo razaslali za konvenciju za god. 1940. u Rio de Janeiro, pa sada službeno pozivam na konvenciju Rotary International, koja će se održati u Havani, na Kubi dana 1, 11, 12, 13 i 14 juna ove godine.

Jedino Žalim, što svjetska situacija isključuje mogućnost pri-

471