Jugoslovenski Rotar

davao je mesečni izveštaj па francuskom jeziku, no nedavno ga je obustavio. Od početka ove godine distrikt izdaje mesečni bilten na bugarskom jeziku, a u pripremi je i jedan bilten na francuskom jeziku, koji će takodje biti publikacija 86 distrikta.

U izveštaju guvernera dato je lepo mesto radu Malog komiteta jugoslovensko-bugarskog, i izražena nada da će se uskoro stvoriti i bugarsko-grčki i bugarsko-rumunski mali komiteti.

Na kraju izveštaja, guverner je izložio aktivnost svakog kluba ponaosob. Po referatu nije bilo diskusije, pa je posle lepog ideološkog govora direktora R. 1. Deckersa, održao rotar St. Bočev zanimljiy govor 0 prilagodjayvanju rotarstvu u Bugarskoj. Ovim govorom završena je plenarna sednica pa je zatim održan sastanak delegata radi izbora novog guvernera. Ovoj prvoj plenarnoj sednici prisustvovali su samo rotari ,bez dama i gostiju.

U podne je u hotelu »Bligarijae održan zajednički prijateljski ručak. Nevreme je sprečilo projektovano razgledanje grada, ali su predveče svi učesnici prisustvovali večernju u crkvi Aleksandra Nevskog. Uveče je priredjen svečani banket, kome je prisustvovalo 160 osoba, dama, rotara i gostiju. Održan je opet niz pozdravnih govora, i tom prilikom je rotar dr. Pržić predao bratskom bugarskom distriktu poklon jugoslovenskog distrikta: jedan umetnički izradjen pozlaćeni pehar, koji je namenjen kao prelazni dar klubu sa najboljom frekvenciiom. Ove godine taj dar je dobio R. K. Plovdiv. Rotar dr. Uzelac predao je Sofijskom ı Plovdivskom klubu zastavice svog kluba, a bratu Božkovu kao dar jedno uskršnje jaje ukrašeno rotarskim amblemima. Rotar Milošević pozdravio je prisutne toplim govorom od strane najbližeg stranog kluba, Niškog. Svi su govori saslušani pažljivo, a naročito toplo su pozdravljani govori jugoslovenskih delegata. Posle kraćeg koncertnog dela završeno je ovo uspelo veče. Braća bugarski rotari su svakom gostu dali kao uzdarje divne albume akvarela bugarskog umetnika Morosova.

Na završnoj sednici saopšteno je da je za iduću godinu opet jednoglasno izabran za guvernera simpatični rotar Ljuben Božkov, ¢iji je izbor pozdrayljen sa oduševljenjem. Nagradu za najbolju frekvenciju dobio je klub Plovdiv, a nadradu za najveće učešće na distriktnoj konferenciji dobio je klub Ruse. Zatim su pročitana dva odlična predavanja: profesor Fadenheht govorio je o rotarstvu i pravu, a rotar Petrov o moralu u zvanju. Na poziv Plovdivskog kluba odlučeno je da se iduća konferencija održi u Plovdivu.

Prijateljski ruéak 30. IIT. 1940.

480