Jugoslovenski Rotar

karijera Napoleona Bonaparte, koji je u ime Francuske slobode i naprednih ideja zaveo u celoj Evropi svoj lični režim. Pa je i on srušen i nastale klasne borbe i uzbudjivala su svet ekonomska i socijalna pitanja. I posle se zavodi opet reakcija, i opet demokratija, socijalizam, komunizam. Ideal postaje diktatura proleterijata. Pa nacionalsocijalizam, fašizam. Diktatura stranke. Totalitarna država. Svoju ideologiju sprovode Benito Mussolini, Adolf Hitler, Lenjin-Staljin.

Pokreće se pitanje rase, životnog prostora. Ograničavaju se slobode uz favorizovanje svemoći države, vladajuće stranke i vodje.

Nasuprot tome se veliča demokratija, koja nije svuda čiste rase, Nateže se s društvom naroda. Pokušavaju se sporazumi sa bilateralnim ugovorima.

Prelazi se opet na diktat velikih sila kao za vreme Meterniha i Bizmarka. I na kraju krajeva se pribegava starim metodima: sili i vojnom potencijalu. Narodne vodje ne izvlače konsekvenciju iz minulih ratova i povesnice. Ostaje se pri starom: »Ako hoćeš mir, spremaj rat!«

I danas je čovek krvnik svome bližnjemu. Homo homini lupus.

U senci velikih dogadjaja, саде se sve jasnije ocrtava sablast opšteg rata i krvoprolića, sve se više draži i uzbudjuje čovečanstvo i dolazi u bezizlaznu situaciju.. Sve se razvija u atmosferi opšte pometenosti, nastale usled napuštanja naukom osveštanih normi, koje su do pre svetskog rata važile kao aksiomi.

Danas se više ne veruje u proroke, a heroji su usled mehanizacije rata postali pomoćno osoblje. Rat se vodi i u vazduhu i pod vodom i na vodi i na zemlji. Dozvoliena su sva sredstva, tako da će rat značiti sistematsko uništenje celog čovečanstva, sveSa biološkog života i sviju kulturnih tekovina. Bombardiraju se i otyoreni gradovi, bolnice, crkve, zene i deca, blokiraju se obale i neutralnih zemalja, more se gladju i zaracene 1 neutralne zemlje. U tom opštem svetskom pokolju neće se niko i ništa štediti. Istina, sada se — posle uništenja Poljske — upravo Još i ne ratuje oružjem već vise propagandom, radijem, rečima i lecima. Ali se svako sprema na najgore i na borbu do istrebljenja protivnika sa upotrebom bacila, bakterija i bojnih otrova.

I neutralne države imaju samo oružani mir i stenju pod teretom naoružavanja.

Sve se svuda svodi samo na vojni potencijal naroda, ı ako su posle svetskog rata baš ratnici bili ti koji su tražili opšte razoružanje ı svetski mir.

Zavojevanja se vrše uz lepe parole i providne izgovore. Svaka strana se poziva na po neko uzvišeno načelo: na slobodu, demokratiju, prava na Zivot, zivotni prostor, samoodbranu vitalnih interesa i t. d., a ratni profiteri vode podzemnu akciju i u SVOJOJ iu tudjoj zemlji. Svaka strana vrbuje pristalice i čini pritisak na neutralne države. :

486