Jugoslovenski Rotar

~

Iz istorije znamo, da je vojnički duh bio uvek viteški, ali su tršovci i finansijeri nametnuli ratovima mehanizaciju, a naučnici su stali takodje u službu ubijanja protivnika u masama. Zato engleski naučnik Wells i traži da se ratna industrija oduzme iz ruku onih koji rade na profit.

Svako za svoje nasilje nalazi opravdanje.

II.

Šta mi Rotari tu možemo i kakva Je naša uloga?

Kako drzanje treba da zauzmemo?

Naši su ciljevi uzvišeni. Radi se i radićemo i dalje u tom pravcu.

Svaki Rotar mora biti prožet željom da razume mentalitet drugoga i da mu dobrom voljom izidje u susret. Rotar poštuje ćoveka i njegovo čovečije dostojanstvo.

Nemački filozof Niče kaže: »Čovek je nešto što se mora savladati.« Rotari kažu: »Čoveka je teško savladati, i zato je bolje s njime se sporazumevati.«

Niée kaze: »TeSko je tudu kry razumeti.« Mi kazemo: »jeste to teSko, ali nije nemoguée«. NaS princip je: staviti se u polozaj drugoga. Mi se drzimo onoga, kako reée filozof i drzavnik Masaryk: »Ako voliS svoju domovinu, ne moraS o tome mnogo govoriti, već uradi nešto za nju. Ako ne vičem da sam rodoljub, ne dovikujem ni drugome da je izdacija.«

Cilj naš je: obrada samoga sebe, neprekidno proučavanje života, težnja ka boljem ı višem, služba opštem dobru, razumevanje za dogadjaje i tolerancija.

Današnje ličnosti Još nisu prožete mišlju, da treba služiti zajednici i raditi ne samo za sebe već i za opšte dobro čovečanstva. Razumevanje za tudj bol i Jad i uklanjanje tudje nevolje i bede. to su naši zadaci.

Mi ne možemo sprovesti opšte razoružanje, ali radimo na razoružanju duhova. A dok se ne sprovede razoružanje duhova, ne može doći ni do fizičkog razoružanja i do opšteg svetskog mira. Na razoružanju duhova možemo raditi samo u neutralnoj zemlji. Kad se jednom u državi objavi mobilizacija, svaki pacifistički rad kvalifikovaće se kao veleizdaja.

I mi ovde u Jugoslaviji živimo u nesigurnim vremenima. | naš neutralitet je od danas do sutra.

Na danaSnjicu se mogu primeniti stihovi jednog naSeg pesnika: »Pomr¢ina pritisnula naSe dane,

Ne vidi se jadna zemlja naSa huda, Al’ kad pozar poduhvati na sve strane, Kuda ćemo od svetlosti i od suda?«

| ___Žato mi Rotari želimo uneti više svetlosti i dobre volje medju ljude i u medjunarodne odnose.

487