Jugoslovenski Rotar

siji u Engleskoj, gdje će ostati za vrijeme trajanja rata. Dva зиvernera od tri francuska distrikta mobilizovani su. Francuska ugčlavnom nastavlja radom.

ŠVICARSKA

Švicarska je mobilizovala svoje snage u svrhu očuvanja сотаnica i svoje neutralnosti. Mnogi časnici klubova i članovi pozvani su pod zastavu. Prema izvještajima svi se klubovi u državi redovno sastaju, a bivši pretsjednici zamjenjuju u slučaju mobilizacije sadašnje. Mnogi klubovi osnovali su karitativne fondove.

BRJI O IJA:

Belgija je neutralna, no blizina ratnih operacija djeluje i na tu državu. Rotary-klubovi sastaju se međutim redovno. Jedan izvještaj pretsjednika Rotary-kluba u Charleroi na kraju kaže: »Mi imamo sreću da smo neutralni u ovoj velikoj borbi. Moramo upregnuti svu svoju snagu u pokuSajima da se uspostavi mir, te usprkos svim poteškoćama nastaviti sa širenjem naših ideja«.

HOLANDIJA

Holandija je također zemlja, koja je neutralna i u kojoj se sastanci redovno održavaju.

DANSKA

Klubovi nastavljaju svoju redovnu djelatnost, te nema nikakvih obavijesti, da bi rad rotarskih klubova igdje prestao.

ŠVEDSKA

Peyron, guverner 78 distrikta piše da za rotarstvo postoji veći interes nego li ikada prije, iako je frekvencija podbacila radi izostanka članova koji su mobilizovani.

KANADA

Redovan rad Rotary-klubova nastavlja se svuda. Rotarstvo se JOŠ ı proširuje osnivanjem novih klubova.

AUSTRALIJA

Rad se nastavlja redovno, pa koliko se iz izvještaja klubova razabire ,svi ti klubovi Saje nadu u doskorašnji mir.

NEW ZEALAND

Guverner David Ewen piše tajniku Rotary-International-a ovo: »Žaplašen sam, da će rat, u koji smo upleteni mi i Kraljevina, učiniti ovu Sodinu vrlo teškom za rotarstvo. Možda се mnogo godina biti utroSeno velikim naporima i nastojanjem. Ja svakako uvjeravam pretsjednika i direktora Rotary-International-a, da ćemo mi u New Zealand-u učiniti sve da nastavimo radom, te da održimo rotarski standard, pa ma što se dogodilo«.

506