Jugoslovenski Rotar

~

državama i tokom rata rotari u tim državama pripomogli su mnogo olakšanju života tim emigrantima. Nije poznato, da li u Španiji postoje klubovi.

KINA

Ratne operacije ozbiljno su ugrozile aktivnost rotarskih klubova u Kini. Približno 13 kineskih klubova sastaje se redovno te nastavlja rad manje ili više kao obično, no ipak je 13 klubova obustavilo sastanke, uglavnom radi otsutnosti članova. Mnogi bjegunci rotari iz ratnih zona organizovali su Rotary-grupe u Sangaju i Hong-Kongu, te se sastaju jedamput u dvije nedjelje. Tako se jedna grupa rotara u Hong-Kongu naziva »Rotary Vagabundi«. RAT U EVROPI

Glavni značaj izvještaja iz Evrope — onih iz zaraćenih kao i neutralnih država — je taj, da Rotary-klubovi u tim državama nastoje da nastave svojim radom prema najboljim mogućnostima, vrlo često doduše kod smanjene frekvencije, napuštajući neke aktivnosti, a modifikujući druge. U mnogo slučajeva bili su mobilizovani pretsjednici, no unatoč toga klubovi su odlučili da nastave radom. Evo nekoliko informacija u tom pogledu.

VELIKA BRITANIJA I IRSKA

U aprilu 1939 primili su svi klubovi sa strane Generalnog savjeta Rotary-International uputstva da nastave svojim radom i da isti ograniče makar i na samo održavanje prijateljstva. Naročito je naglašena korist rada za osiguranje međunarodne službe.

Prema izvještajima raznih klubova u Engleskoj razabire se, da klubovi nastavljaju svojim radom. Mnogi klupski bulletini i individualni izvještaji pokazuju da nedjeljni rotarski sastanci znače zaista olakšanje u visoko napetom ratnom životu. Tipičan je izvještaj Rotary-kluba u Wolverhamptonu od 5 septembra 1939 koji kaže:

»Rotarski duh je savršen protuotrov za nemirne duSe. Stoga Rotar-klub u Wolverhamptonu, shvaćajući da je rotarski duh sluŽenja za vrijeme ratnih napora potrebniji nego li ikada ranije, odlučuje da nastavi svoje nedjeljne sastanke«. Rotar Claude James, Glan R. I. C., pisao je svom pretsjedniku nedayno:

»PoSao sam danas u svoj klub na sastanak. Pritisnut sam bio teretom briga, ali sastanak me je tako osyjezio i klonula krila mi pridigao — ne radi onoga što je bilo učinjeno ili rečeno nego zbog toplih prijateljskih pozdrava članova drugara, te zbog svih ljubaznosti i pravog prijateljstva, tako da me je sve to duhovno naoružalo i ojačalo«.

FRANCUSKA Mnogi rotari u Francuskoj su mobilizovani. Tako, na primjer, rotar Raoul Dauntry imenovan je čak ministrom naoružanja. Maurice Duperrey, nekadašnji pretsjednik Rotary Internationala i Glan pari8kog Rotary-kluba nalazi se na nekoj ekonomskoj mi-

505