Jugoslovenski Rotar

PANČEVO. — Na prvom sastanku br. dr. Mihajlović i Mitić referisali su obimnu stranu poštu: bugarsku, švajcarsku, švedsku, norvešku i poštu, koja dolazi na engleskom jeziku. Na drugom sastanku brat Srdanović održao je interesantno predavanje: »Jugoslavija i zaraćene zemljec u kome je uglavnom izneo mogućnost iskorišćenja privrednog bogatstva naše zemlje kao neutralne države u današnjem ratu velikih sila. Kao naročito je istakao da bi danas bio momenat, da se što više po mogućnosti emancipujemo stranog kapitala uloženog u naša privredna preduzeća. Na trećem sastanku brat tajnik je referisao obimnu domaću poštu i sadržinu poslatih predavanja. Na četvrtom sastanku brat Milić referisao je o učestvovanju naše braće i sestara na Ledies-nightu u bratskom klubu Beograd. Na ovome sastanku izabrata je nova uprava za 1940-41 rot. god. sa pretsednikom upravnog odbora ing. Predić Radivojem i pretsednikom nadzornog odbora Isailoyi¢é Vasom.

PETROVGRAD. — Na odliéno uspelom sestrinskom večeru, naša sestra dr. Vida Dure Dekaniéa, odrzala je predavanje »SuStina i bit zenskog pokreta« u kome nas je upoznala sa tim pitanjem u detalje, i u kome je iznela istoriju zene od najdavnijih vremena do danas. Izlozila je kritiku nedostataka naSeg zakonodavstva ,koje ženi ne daje pravo čoveka. Dokumentujući razloge zbog kojih ženama treba dati pravo glasa, sestra Vida veli: »Pa zar je onda čudno što posle svega ovoga i kod nas žene hoće pravo glasa, da bi mogle sebi spremiti lepšu budućnost i stvoriti nove zakone. Žene ne traže isto, žene traže ekvivalenat. No pre svega i iznad svega hoće da budu tretirane kao svesni i punoletni građani. Na kraju je citirala deo članka gospođe Alojzije Štebl, sa preciznim zahtevima današnjih žena, na kojima bazira i ženski pokret kod nas.

Brat dr. Kristić Dimitrije, u vidu rotarske ispovesti, izneo je svoju autobiografiju, koja nam služi kao putokaz u cilju što boljeg međusobnog upoznavanja.

Gost nerotar ing. Nikola V, Kozjakin je na dva uzastopna sastanka pomoću geografskih karata ı skica koje je izradio naš brat Pin Paja, održao predavanje pod naslovom »Rešenje saobraćajnog problema u Petrovgradu u vezi sa izgradnjom modernog pristaništa i međunarodnog puta« Novi Sad—PetrovgradRumunjska granica.

Ovi planovi su na osnovu diskusije koJa je vođena u klubu, razrađeni u deta-

ljima, umnoZeni i razaslati zainteresovanima, kako bi ovo važno pitanje dobilo svoje korisno rešenje, jer su putovi najznačajnija karika ne samo trgovačkog nego i kulturnog života, važan faktor međunarodnih odnosa i savremeno odbranbeno naoružanje zemlje, pa stoga rešenju saobraćajnih problema treba posvetiti najozbiljniju pažnju.

25 marta naš dragi brat Kalaj Eugen trgovac žitarica je preminuo, nakon dužeg teškog bolovanja, braća su prisustvovali pogrebu, a predsednik brat Radanov-Radičev se je u ime kluba oprostio sa bratom Eugenom na pragu njegova doma.

SARAJEVO. — U mesecu februaru održana su četiri sastanka, na kojima je referisano o prilikama u Rotarskim klubovima u zemlji i pretresano O najaktuelnijim pitanjima lokalne prirode. Nekolicina članova našeg kluba vrlo je aktivno učestvovala i zauzimala najvidnijeg mesta u odborima za sakupljanje i podelu zimske pomoći u Sarajevu. Podjedno Rotarska braća su svojim znatnim prilozima za zimsku pomoć, koji su iznosili preko 10% od svih sveukupnih priloga sakupljenih u Sarajevu, pružila najvidniji dokaz o razvijenom smislu za službu bližnjem. Izvršena je unutrašnja ekstenzija kluba. Novoprimljena braća Ljudevit Čermak, direktor Jugoslavenskog lista, Vlado Gaković, upravnik Poštanske štedionice i ing. Veljko Jovanović, direktor Jugoslavenskog čelika, aktivno učestvuju u radu kluba. Na sastanku od 19. II. o. g. izvršena je komemoracija smrti uvaženog državnika i javnog radnika pok. Ljube Davidovića, koji Je kao dugogodišnji nastavnik, političar i državnik vršio svoje dužnosti u duhu rotarskih ciljeva s najvećom predanošću i besprimernim požrtvovanjem, davši svega sebe za dobro naroda i države. Na istom sastanku pretsednik brat dr. Dušan Jeftanović govorio je dokumentovano i koncizno o znaéaju 30godišnjice osnivanja Rotarskog pokreta. 24. IL. o. g. održan je vrlo uspeli Ladiesnigth. Poprečna frekvencija na pojedinim sastancima iznosila je između 70% i 80°/o.

U mjesecu martu održana su četiri sastanka, na kojima je referisano o prilikama u Rotarskim kluboyima u inostranstvu i kod nas.

Na sednici kluba od 4. marta 1940. izvršen je izbor nove uprave, te su Za godinu 1940./41. jednoglasno izabrana ova braća: za pretsednika Vaso Risti¢é, za potpretsednike dr. Moric Papo i Lju-

513