Jugoslovenski Rotar

devit Cermak, za sekretara dr. Vojislav Besarovi¢é, a kao zamjenik Kosta Mandié, za blagajnika Stevo Prnjatovi¢, a za zamjenika Mihajlo Trebić, za ceremoniala Makso Goldberg, a za zamjenika dr. Dušan Jeftanović: za članove odbora: Muhamed Zlatar, ing. Mašo Jovanović, Nikola Berković, Mane Šušnjar, dr. Ljubo Bilić i Muhamed Uvejs.

Na poziv Rotarskog kluba u Dubrovniku zaključeno je da sarajevski klub učestvuje na međugradskom sastanku u Mostaru, čiji će dan sastanka utvrditi bratski klub u Dubrovniku. Braći Rotarima je skrenuta pažnja na konferenciju Bugarskog rotarskog distrikta 30. i 31. marta u Sofiji kao i na posjetu Zagreba sa strane madZarskih rotarskih klubova. Na sastanku od 11. marta o. g. započelo je izvešćivanje pojedine braće o prilikama u njihovoj struci. Na tom sastanku je brat ing. Mašo Jovanović (kl. građevinarstvo) podneo vrlo instruktivno predavanje o predradnjama koje se imaju da izvrše prilikom gradnje želježnica, a naročito o pojedinim fazama rada prilikom trasiranja željezničkih pruga. Na sastanku od 18. marta o. g. brat Muhamed Zlatar (kl. zlatar i draguljar), koji jedini ima u našoj državi moderno udešenu radionicu za brušenje diamanata vrlo iscrpno je govorio o načinu kako se уаде Фатапн ч rudnicima u Južnoj Africi, o poslovanju sa nebrušenim diamanfima koje u Londonu vrše trustovi sa ogromnim kapitalima, zatim o načinu brušenja diamanata u zato posebno predviđenim radionicama u Antverpenu, gde se vrši najveća prodaja brušenih diamanata na diamantskoj berzi. Na sastanku od 25. marta o. g. brat Mihajlo Trebi¢ (kl. staklarstvo) podneo je vrlo interesantan izveštaj i produkciji stakla za prozore u našoj zemlji, o uzrocima Zašto su iza oslobođenja prestale da rade fabrika u Daruvaru a zatim fabrika u Zaječaru, kao i o produkciji jedine danas naše fabrike stakla u Pančevu, koja je podignuta francuskim i češkim kapitalom i uživa sa strane opštine pančevačke znatne pogodnosti. Iza svakog ргедауаnja održana je iscrpna diskusija. Frekvencija oko 7090.

SKOPLJE. — U martu mesecu održano je pet sastanaka sa prosečnom frekvencijom 64.59%. Sastanci su bili većinom posvećeni unutrašnjim pitanjima kluba i pripremama za godišnju skupštinu, koja će se održati početkom aprila. I pored toga su ipak tokom meseca održana dva kraća referata i jedno predavanje. Kraće referate dali su braća

514

Todorović i Jelačić, prvi o nekim aktuelnim člancima o našim muslimanima, a drugi o Anketi o uredjenju čovečanstva posle rata, koja je pokrenuta u engleskoj javnosti. Brat V. Bogdanović, koji je ujedno i pretsednik Udruženja jugoslovenskih hotelijera i ugostitelja, govorio je 22 marta opširno i veoma zanimljivo o poseti jugoslovenskih hotelijera madžarskoj prestonici, o srdačnom prijemu na koji su naišli i o ufiscima koje su otuda poneli.

SLAVONSKI BROD. — U mjesecu ožujku održana su Getiri redovita 5аstanka sa prosječnom frekvencijom od 96.43%..

U klub stupio je novi član brat ing. Andrija Herceg, raditelj u Slav. Brodu, dok je istupio iz kluba uslijed premještenja u službi tajnik II.i brat ing. Krnic Zvonko. Brat ing. Zoričić Mladen održao je nadasve interesantno predavanje pod naslovom »lInžinjer u današnjem društvu«. Pošto iz nepredvidjenih razloga nismo mogli održati u veljači uobičajnu proslavu godišnjice rotarstva, to smo u ovom mjesecu održali u vidu sestrinske večeri proslavu toga dana.

SOMBOR. — 5. III. brat Altman prikazao nam je vrlo složeni problem угеća, počevši od uvoza jute, teškoće sa blokadom, rad naših fabrika i veliki skok cena vreća od jutinog tkiva, jer se te vreće ne upotrebljavaju samo za mirnu privredu nego u milionskim brojevima i za ratne potrebe, za odbranu od napada iz vazduha, gde napunjene peskom treba da štite kulturne tekovine Соуеčanstva. Referent misli, ako će se te vreće isprazniti od peska, bićemo opet snabdeveni jeftinom robom.

Brat Kristoforovié je odrzao yrlo interesantno predavanje o našoj privredi koja se sve više mora prilagoditi potrebama zaraćenih strana. Izneo je teškoće s kojima se naša privreda mora boriti da bi se snabdela potrebnom sirovinom pa i gotovom robom, jer, nažalost, ono Sto je nama potrebno ne liferuju nam — ili pak u vrlo maloj meri — 2аpadne sile, jer su čak i neutralne države obuhvaćene ratnom psihozom.

12. Ill. pretresana su tekuéa pitanja, pa je po tome br. Kristoforovi¢ procitao élanak »Nauka sama nije dovoljna«, prevod iz »The Rotaria«, a otStampan u listu »Panéevatka Nedelja«, pa je tim povodom razvijena živa debata o problemu omladine, i rešeno, da se tome pitanju posveti šira anketa, da bi se stvorio složen program za klub.