Jugoslovenski Rotar

~

iscrpan referat o radu u pojedinim klubovima i pročitali su nam zanimljiva predavanja, među ostalima brat P. Erdeljan pročitao je jedan prevod iz »The News Letter«.

Na sastanku od 20. marta reSeno je da se Sokolskoj petoljetki isplati Din. 500.—, na istom sastanku brat pretsednik čestita u ime kluba bratu ing. Fedoru Slaniju koji je imenovan za gradskog većnika grada Vel. Kikinda.

U sirotinjsku torbicu palo je dinara 219.—.

VRŠAC. — U toku meseca marta odrZana su 4 redovna bratska sastanka sa prosečnom frekvencijom od 60.90%.

Na sednicama se uglavnom diskutovalo o rotarskim ciljevima, pa su OVOmesečne sednice, zahvaljujući veštini gOvora, i načinu zrelog izlaganja pojedine ugledne braće, obeležene kao eminentno intelektualne.

VUKOVAR. — Na sastanku od 11. III. 1940. gost g. Ivanković Ivan, publicista, održao je predavanje »O pacifizmu«, koju je temu obradio teoretski i protkao ličnim 30-godišnjim zapažanjima. Spas čovječanstva treba tražiti u općem miru, a ne u rušilačkoj akciji. Osobito su zanimanje pobudili predavačevi predlozi, da se osnuju male autonomne državice u opsegu otoka pod nazivom »Plemići zemlje mira«, koji bi vršili propagandu i podržavali ideju mira. Žadaća toga novoga plemstva mira bila bi stvaranje, širenje i stalno održavanje općega mira medju svima narodima OVOS naSeg prekrasnog, ali zasada vrlo nesretnog svijeta. Po tom pokretu imaju Siroki narodni slojevi cijeloga svijeta da uzmu u službi mira svoju sudbinu u svoje ruke, da tako spriječe svoje lično uništenje ratom i općim pokoljem. Predavač je završio konstatacijom, dogod ne nastane sveopći i stalni mir, neće se moći ni socijalne ni privredne ustanove tako razviti da bi čovjeku mogle dati ono spokojstvo i zadovoljstvo, koje mu kao takovom pripada. Jedan sastanak u ovom mjesecu bio je posvećen referatima braće, koja su u mjesecu ožujku prisustvovala sa-

stancima drugih klubova. Iz tih referata,

koja su dala braća Hinko Steiner, Тоmo Maksimović, Armin Goldstein, i Aleksa Steiner razabrali smo dnevni red i rad rotarskih sastanaka u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu i Osijeku. Istupom dosadašnjega tajnika brata dr. Turka iz kluba upraznilo se tajničko mjesto. Poslove tajnika u ovoj rotarskoj godini vršiće brat Milan Gvozdić uz pomoć brata pretsjednika. Klub je u ovom mje-

secu bio zaokupljen rešavanjem mnogih internih pitanja, pri čemu jc uspješno sudjelovao i brat guverner.

ZAGREB. — Diskusija o novoj poreznoj reformi, prekinuta na zadnjem sastanku od prošlih mjeseci, ispunila je sastanak od 4. marta o. s. Učestvovao je veliki broj članova u raspravi pojedinih propisa reforme. Ova je diskusija omogućila da se dobije jasan pregled cijele reforme.

Vrlo zanimljivo predavanje o »Pomorskom ratu« održao je na sastanku od 11. marta o. g. rot. Bogoslav Erny, u kojemu je opisao razne bojne jedinice, njihovu zadaću i način borbe, te mnoga ubojna sredstva. Mnogi diagrami poslužili su za bolju ilustraciju. Predavanju je slijedila diskusija.

Rot, Pavle Ostović pričao je o svojim utiscima u Francuskoj i Engleskoj.

Na sastanku od 18. marta o. g. održao je rot. dr. Živko Bolf predavanje iz zvanja. Govorio je o »zubnom cariesu«. Za ovaj je mjesec bio najavljen posjet rotara iz Rotary klubova Pecs, Budapest i Szeged, ali je morao biti odgođen zbog prekida u željezničkom prometu uslijed poplava.

Članovi kluba vrlo marljivo učestvuju u pripremnim radovima za distriktnu konferenciju.

Posjet u domaćim klubovima bio je mnogo življi nego prijašnjih mjeseci. Poslije duge stanke posjetili su nas dva vanjska rotara: Jedan iz Francuske, a drugi iz Bugarske. Klub je votirao SVOtu od Din. 4.000.— za Srednješkolsko đačko sklonište, a Din. 500.— za postradale od potresa u Turskoj.

ZEMUN. — U mesecu martu klub je imao 4 sastanka sa prosečnom frekvencijom od 77.88°/o, najvećom u ovoj rotarskoj godini. U vezi s time porastao Je i postotak stoprocentne frekvencije pojedinih članova od 32%/o na 46°/o.

Predavanja su održali: 7. marta brat Konstantin Domba o Trgovinskom bilansu Kraljevine u 1939. godini, 21. marta brat Todor Mahin o Političkoj situaciji na bliskom istoku, a 28. marta brat Dušan Živković o Političkim i gospodarskim prilikama u Nemačkoj. Osim toga je predavao 14. marta gost 8. dr. Dragoljub Pavković, savetnik Ministarstva finansija, O šumama. Sva predavanja bila su vrlo zanimljiva i aktuelna.

Na sednici od 28. marta izabran je i kandidacioni odbor za izbore nove Uprave za 1940/41 godinu, koji će se održati 4. aprila.

517