Jugoslovenski Rotar

seci od svoga osnutka. Klub je izgubio svoga dragog i nikad nezaboravlienog pretsednika br. dr. Djuricu Debeljačkog. Povodom smrti vrlog nam pokojnika 18 marta klub je održao svečanu komemorativnu sednicu, na kojoj su uze!i učešća sva braća i sestre. Posle održane komcemorativne sednice, na predlog br. dr. Lasla, rešeno je da se votira svota u iznosu od Din 2.000.— fondu za siromaŠne učenike pri realnoj gimnaziji u Starom Bečeju ,koji će nositi ime vrlos pokojnika, dr. Djordja Debeljačkog.

20 marta t. g. održao je vrlo zanimljivo predavanje sa temom: »Pritisak krvi kod ljudi« br. dr. Vujić Dušan. Ovo je predavanje izazvalo najveću pažnju kod prisutne braće.

Za sirotinju je skupljeno u toku meseca Din 496.—.

SUŠAK. — Dne 20. marta održao je naš klub 500-ti sastanak. Taj je naš jubilei održan u vidu drugarskog sastanka, bez uzvanika, budući da smo naknadno odlučili svečanu proslavu istoga održati u septembru o. g. zajedno sa svečanom proslavom 10-godišnjice osnutka našeg kluba. Sastanak je protekao u najvedrijem drugarskom raspoloženju. Tom zgodom brat pretsjednik dr. Pavelić održao je prigodan govor u kojemu je rezimirao čitav naš rad od samog početka kluba, u sva četiri služenja. Tokom mjeseca referisao je na sastancima potanko o radu domaćih klubova i francuskih klubova. Potonji, unatoč ratnog stanja u Francuskoj, pokazuju i dalje najveću aktivnost, Izim pomenutih referata održani su još referati o zanimljivostima iz News Letters-a i mjesečnog pisma evropskog sekretarijata. Na sastanku od 6. marta održao je brat ing. Rac predavanje o gradnji cementno-betonskih cesta u našoj zemlji. O tome održana je poslije predavanja vrlo živa diskusija, na kojoj je došlo do konstatacije, da nam i sa stanovišta nacionalne ekonomije najviše konvenira gradnja takvih cesta, budući da say materijal, koji nam je za to potreban, imademo u zemlji. Na sastanku od 27. III. povodom jednog sastava brata baruna Turkovića u kojemu je iznesao svoje primjedbe po pitanju gradnje luke Ploče, došlo je do animirane debate o tom problemu. U vezi sa skorim održavanjem naše distriktne konference угše se već pripreme za sudjelovanje što većeg broja naše braće na toj konferenci. Tokom mjeseca sabrano za nevoljne Din. 679. U vidu karitativne akcije našeg kluba nastavljeno je i tokom ovog mjeseca sa našom mliječnom akcijom.

516

ŠIBENIK. — Na tri sastanka u ovom mjesecu posjetio je naš klub br. Rudolf Knežević iz R. K. Zagreb, koji se je skoro čitavi mart nalazio poslovno u Šibeniku, odnosno Lozovcu.

Dana 21. III. donio nam je pozdrave br. guvernera i braće iz Zagreba, brat prof. dr. ing. Frano Hanaman koji nam je u lijepom govoru zaželio svaki napredak i daljnji uspjeh u našim rotarskim nastojanjima.

Mjesec smo dakle mart proveli u ugodnom društvu braće Zagrepčana, sa koJima smo raspravljali sva aktuelna pitanja, a u ugodnom razgovoru proveli sve ove naše sastanke.

Sa punim zadovoljstvom naš je klub primio vijest o ponoynoj kandidaciji brata dra Ružića za novog guvernera našeg distrikta, a budući se primiče i distriktna konferencija, to se provodi puna agitacija, kako bi naš klub u što većem broju na istoj bio zastupan.

VARAŽDIN. — Tokom mjeseca marta održana su četiri sastanka (484487) sa prosječnom frekvencijom od 88.89/o dok su trinaestorica braće imali 100%nu frekvenciju.

Sva četiri sastanka jesu uglavnom radni sastanci, na kojima je brat tajnik referisao o izvještajima iz mnogih naših klubova.

Na prvom sastanku pročitao je brat tajnik članak iz »Narodnog blagostanja« od prof. dra A. Bilimovića: »Skupoća i inflacijae kao i predavanje br. Draganića, R. K. Subotica: »Ideje o evropskoj federaciji«.

Drugi sastanak bio je posvećen drugarstvu. Na njemu smo imali goste-nerotare šefa policije dra M. Grgurića i šefa vodne sekcije ing. A. Minichreitera, te bivšeg brata apotekara dra A. Krajan-

'skog.

Treći i četvrti sastanak kao radni sastanci odlikovali su se unutarnjim radom kluba na kojima su referisani izvještaji o proslavi 35-godišnjice rotarskog pokreta. Na tim sastancima prodiskutovano je pitanje unutarnje ekstenzije.

Na posljednjem sastanku čitano je predavanje gdje dr. Vide Dekanić - Milošević iz Petrovgrada »Suština i bit ženskog pokreta«.

Klub će održati svoju skupštinu 12. aprila 1940. što je zaključak plenuma сеtvrtog sastanka.

VEL. KIKINDA. — U toku meseca marta održana su četiri sastanka sa prosečnom frekvencijom 70.82%o i to 5аstanci od 176—179. Na svima ovim sastancima određeni referenti podneli su