Jugoslovenski Rotar

položaj zemlje naše prema porodici naroda. Mladež, na osnovima dokumentovane i objektivno utvrdene povijesti svoga naroda, freba da u mladim dušama osjefi sve muke i stradanja dugih vijekova za tudega gospodstva i da osjeti u duSi i u srcu, kako nije nista dragocjenije od slobode svoje zemlje i da za očuvanje te svete baStine nije nijedna zrtva velika. Teško onome koji se uzda u fuđu pomoć, pa makar mu se nudila u ne пат Какоуот zamamnom obliku. 4 nada sve valja da u krv mladeži uđu etička načela i maksimi, na kojima se je jedino dosada i održao rod ljudski kao ljudi na zemlji. Mladež valja da osjeti, kako nema ništa dragocjenije od čestitosti i poštenja, od svijefla i časna obraza, od ljepote i slatkoga osjećanja ispunjene dužnosti, a na kakove zle posljedice vodi besposlica i nerad. U mlade duše freba da ude samopouzdanje u se, da jača volja koju nikakove smetnje ni napori ne lome i ne savijaju, a da nikada ne smetnu s uma onu klasiénu da su bogovi pred krjepost i vrlinu postavili — гпој.

Nisam vam, braćo rotari, iznio ništa novo i nepoznato. Rofarstvo čitavogša svijeta vodi o djeci i mladeži ozbiljnu brišu i učinilo je već dosada mnogo za zbrinjavanje siromašne, bolesne i zapuštene djece, za solidno i čvrsto formiranje duše narodne inteligencije. Poznato vam je svima da je pitanje budućnosti omladine bilo živo raspravljano na kongresu u Clevelandu. O fome pitanju pisao je vrlo Пјеро 1 15стрпо brat pastguverner dr. Belajčić u broju iz mjeseca juna 1935 godine. Praktične prijedloge o tom pitanju iznio je Glan skopljanskoga kluba Velimir Popović na distriktnoj konferenciji u Skoplju 1937 godine, kao i brat pretsjednik zagrebackog kluba Josip Horvat u vezi s programom rada u godini 1939/40. |

Prva i najsvetija briga jeste briga za one, koji iza nas dolaze. Ali nije dovoljna samo krilata riječ, kako je omladina proljeće u životu svakoga naroda. Duznost je svih starijih, da se, koliko je u našoj ruci, stvore i osnovi i uslovi da to proljeće donese i obilafe plodove. 4 ko ne sije u proljeće, kako da se nada žetvi u ljetu i jeseni?

Neka i rotarska nedjelja od 27 aprila do 4 maja bude sretno i blagosloveno sijanje plemenitoga sjemena i rada za dobro i sreću naše djece i za što obilatiji rod u zajedničkoj budućnosti čifave zemlje naše.

468