Jugoslovenski Rotar

Klupski duh oživjet će bez dvojbe i na izletima i ekskurzijama, na kojima učestvuju rotarske sestre.

Za razvijanje prijateljstva i drugarstva u klubu bit će također od koristi skupno posjećivanje stalnih i privremenih znamenitosti grada, kao na pr. umjetničkih izložbi, muzeja, galerija slika, električnih poduzeća, tvornica, brodogradilišta, objekata savremene ili historijske arhitekture i t. d. Radosno uživanje u promatranju novih izuma, novih ljepota i korisnih stvari, te izmjena misli i dojmova doprinaša mnogo produbljivanju uzajamnog poštovanja i prijateljstva.

Bez sumnje ima još i drugih sredstava i puteva, koji vode k idealnom cilju najboljeg klupskog djelovanja. Možda se može općenito na pitanje postavljeno u naslovu ovog referata odgovoriti ovako:

Da dademo svojem klubu što više života, svaki od nas mora nastojati da klubu sa svoje strane barem toliko pruži, koliko on očekuje i želi da od kluba primi.

»

OSNIVANJE NOVIH KLUBOVA I IZBOR

NOVIH CLANOVA OBZIROM NA PREPORUKU PRETSEDNIKA PEREIRE Pavlovié Dr. Milos, R. C. Subotica

Novoizabrani pretsednik R. I. Armando de Arruda Pereira uputio je prilikom preuzimanja svoje duznosti svima rotary klubovima i svima rotarima sveta poslanicu.

U ovoj poslanici pretsednik Pereira narocito naglaSuje, da ce jedan od njegovih glavnih ciljeva biti, da osnuje što više klubova ida uvede više klasifikacijau većpostojeće klubove.

Osnivanje što više novih klubova i uvođenje što više klasifikacija u već postojeće klubove je neophodno potrebno ne samo usled gubitka u klubovima i članovima, koji je naša organizacija usled sadašnjeg rata i opšte poznatih predratnih događaja pretrpela, već i zato, jer ćemo ovim načinom — po lepim rečima pretsednika Pereire — »produžiti i proširiti čvrsti bedem rotarstva, koji učvršćen prijateljstvom, a temeljen na istini , i pravdi, bit će snažna obrana protiv destruktivnog rada neznanja, nesnošljivosti i nepravde«.

Ja bih ovome još dodao, da nam je elementarna dužnost što intenzivnije raditi na osnivanju novih klubova i na prijemu novih članova, jer što je više klubova, što više oduševljenih pristalica naših uzvišenik ideala, tim će biti veći broj boraca za ostvarenje pravog svetskog mira i duhovnog razoružanja naroda, što je danas za nas rotaresuprema lex!

Kada sam ja pre 8 godina prvi put preuzeo dužnost pretsednika svoga kluba, ja sam već tada — još uvek pod uticajem teških posledica svetskog rata 1914—1918 — u svome nastupnom govoru naročito istakhuo, da »moramo da radimo na privrednom i duhovnom razoružanju naroda, jer dok god carinske granice kao kineski zidovi odeljuju narode

150