Jugoslovenski Rotar

Svaki je član pozvan u prvom redu da klubu priopći nešto o svojoj struci. Nikom neće biti teško da izabere temu također iz drugog područja za koje ima individualan interes. Tako jednoga van zvanja interesuje literatura, drugoga šport, trećega turizam, četvrtoga muzika ili umjetnost itd. Stoga će svaki rotar vrlo lako uz referat o svojoj užoj struci moći da održi i drugi iz područja svoga specijalnoga, takozvanoga amaterskog zanimanja.

Osim stručnog i amaterskog polja djelatnosti ima još jedno kojemu svaki rotar mora da posveti svoju pažnju, osobito u današnjim teškim vremenima, a to je široko polje socijalnih problema. Bit će dobro i korisno da se u klubu raspravlja teoretski i praktično o socijalnim pitanjima pojedinog mjesta i okolice. Iz takove diskusije može da rezultira koji praktični savjet ili koja korisna sugestija, koja se može staviti onda do znanja mjerodavnim faktorima.

Rotarski sastanak može se smatrati uspjelim ako ga svaki učesnik ostavlja zadovoljan da je učestvovao, i ako već pri odlasku nosi sa sobom radosnu čežnju za narednim sastankom. Potrebno je također i to, da svaki ima u sebi uvjerenje da uspjeh ovisi od pojedinca i stoga da je svakomu drugarska dužnost dati u tu svrhu kolikogod može.

Iza službenog djela sastanka klupski duh drugarstva i prijateljstva razvija se najzgodnije i najljepše u ugodnim razgovorima, ako nije odveć kasno, također u skupnim igrama. Iz iskustva preporučamo na pr. kuglanje koje nije samo razonoda, već i korisna tjelesna vježba.

Prisutnost gosta iz drugog kluba daje rotarskom sastanku poseban značaj. Gosta dakako zanima eminentno tok samog sastanka i rotarski rad kojem prisustvuje. Svoje impresije ponijet će sobom u domaći klub i tamo preporučiti i propagirati korisne stvari, koje su ga u tuđem klubu ugodno iznenadile. Ali također od gosta članovi kluba obično očekuju da im nešto priča o svojoj sredini. Stoga preporučamo svakome gostu, da i bez naročitog poziva predsjednika spontano nešto pripovjeda što može zanimati druge rotare. To osobito važi za gostovanje članova iz bližih klubova, koji imaju srodnih ili identičnih interesa, i koji među sobom priređuju interklupske sastanke.

Ako su gosti nerotari predsjednik će nastojati, da se održi jedan ideološki referat ili kraće sustavno predavanje o rotarstvu. U slučaju da je gost poznat dobar konferencijer, brat predsjednik zamolit će ga, da klub obdaruje zgodnom kozerijom ili referatom. Svim predavačima savjetujemo da ne budu predugi, nikako duži nego što treba, što više koncizni i zanimivi. Uz takve uvjete uspjeh im je obezbijeđen po poznatoj Horacovoj krilatici: »Omne tulit punctum qui miscuit utile dulci«, t. j. svaki uspjeh postigao je onaj, tko je znao spajati korisno s ugodnim!

Nema sumnje da tako zvani Ladies night daju klupskom sastanku posebnu atrakciju i čar. Treba nastojati, da sastanci sa sestrama dobiju pravi sadržaj, koristan i ugodan. Neće biti na odmet ako naše cijenjene rotarske sestre zamolimo za njihovo aktivno sudjelovanje na ovim priredbama. Uvjereni smo, da će se većina njih smatrati počašćenim ovakvom ulogom, tako, da one ovakvom akcijom postanu donekle idejnim članicama kluba. U pogledu ovih ladies nights važit će ono mjerilo zlatne sredine: ni premalo, ni previše. Svrsi će valjda najbolje odgovarati, ako budu ladies nights priređene od prilike 2 puta u semestru. Ako budu prečeste, mogle bi izgubiti na aktuelnosti.

149