Jugoslovenski Rotar

su potrebni članovi, koji se nisu samo zavetovali idealu služenja, već su i po svom prirodnom raspoloženju takvog mentaliteta, da mogu postati pravi misionari naših ideja.

Pri izabiranju novih članova treba voditi računa i o tome, da li su kandidati prožeti prijateljskim duhom, jer je drugarstvo temelj rotarstva. Preduslov harmonije u rotary klubovima nije samo pravi rotarski mentalitet, veé i iskreno prijateljstvo i pravo drugarstvo, posto Rotary nastoji, da putem iskrenog prijateljstva i pravog drugarstva razvija među ljudima međusobno razumevanje.

Našim idealima mogu konačno da služe samo aktivni članovi. Oni, koji nisu sposobni da snaže u sebi prirodnu sklonost, da budu od koristi ljudskom društvu i nisu sposobni, da u interesu ostvarenja rotarskih ciljeva razvijaju aktivnu delatnost, iako su inače ljudi od vrednosti, ne znače mnogo za našu organizaciju, te je bolje neaktivne ljude uopšte ne primiti za članove naših klubova.

Istovetnost mentaliteta i nazora, zdravo i dobro drugarstvo, te kao posledica svega ovoga: prava harmonija može se među klupskim članovima razviti samo onda, ako su isti aktivni, redovno učestvuju na nedeljnim sastancima, sa kojih mogu izostati samo u slučajevima ozbiljne sprečenosti.

Ovde, moram da vas potsetim na lepe reči našeg pokojnog prvog guvernera: brata Bde Markovića, koje smo mogli čitati u jednom njegovom mesečnom pismu. Brat Edo je tamo rekao: »Dobra poseta klubova nije cilj našeg rada, ali ona je sredstvo, bez kojega se ne može postići cilj. Iskustvo je pokazalo, da je dobra poseta klubova znak života i prosperiteta, znak rada, a rđava znak zanemarenja rotarskih dužnosti uopšte«. To su zlatne reči, čiji je takođe bio cilj, da nas potsete, da u naše klubove primamo samo aktivne članove.

Aktivnost članova je zato naročito važna, jer od aktivnosti članova zavisi aktivnost naših klubova, a aktivnost klubova znači rotarsko delovanje i ja držim, da baš toj okolnosti, da su rotarskim lepim lozinkama sledile uvek i lepa rotarska delovanja, ima rotarstvo da zahvali, da danas može već demonstrirati i veličinom broja kako svojih klubova, tako i svojih članova.

Na kraju, draga braćo, hteo bio da vam skrenem pažnju samo još na to, da se primanje novih članova ima vršiti uvek postepeno, da bi mogli nove članove asimilirati u svrhu sačuvanja homogenosti i sklada klubova, koji su osnova svake aktivnosti.

Na gornji referat primjećuje brat Dr. Sokolović (R. C. Zemun), da je on mišljenja da je u rotarstvu čovek uvek na prvom mestu pa tek onda zvanje.

»

LOS