Jugoslovenski Rotar

SLUŽENJE U ZVANJU

Veljho Vasić, Rotary Club Zagreb

U nekom gradu Švicarske sastao se prije više godina veći broj naučenjaka koji su istraživanjem vitamina i određivanjem stanovitog broja kalorija željeli da pronađu idealan način ishrane ljudstva. Ko da opiše njihovu radost kada su već za prvih sjednica vidjeli kako su, živeći u raznim krajevima i radeći svaki za sebe potpuno nezavisno jedan od drugog, došli do sasvim istih rezultata. Na opću želju odlučeno je da se i zajednički ručak sastoji točno iz onih vitamina i onoliko kalorija koliko Je potrebno za pravilnu ishranu pronađenu njihovim zajedničkim istraživanjem. I ko sada da opiše njihovo zaprepašćenje kada su se našli pred sasvim običnim građanskim ručkom koji se sastojao iz juhe, kuhanog mesa, pečenja, variva, kolača i malo voća. — Vođeno nepogrešivim instinktom i iskustvom, ljudstvo je davno i davno sastavilo jelovnik onakvog sadržaja, koji su ucenjaci dugim i neumornim radom otkrili i smatrali za neSto novo.

Ovaj uvod ujedno je i najbolji odgovor na pitanje da li za objaSnjenje službe u zvanju treba kakvih istraživanja ili zapletenih i teških objašnjenja. Ne treba. Ni velikih riječi, ni teških zagonetnih recepata, nego se sve svodi na jednu jedinu jednostavnu riječ koju je ljudsivo davno i davno odredilo kao temelj pravom ljudskom radu, i ta je jednostavna riječ poštenje. Poštenje onakovo kakvo u svojim mislima nosi naš običan, jednostavan čovjek koji, vođen zdravim instinktom, nikada ne pogriješi u pravoj definiciji isto onako, kako je i bez poznavanja vitamina i kalorija pronašao pravi način ishrane.

Držim da nema bolje vatrene probe od pokušaja da službom u svome zvanju dade svaki čovjek dokaza da je pravi čovjek. Kao što svaki čovjek ima u svojoj duši onih tajnih, sakrivenih mjesta, onih posebnih komora u koje može da se povuče, da tamo misli i snuje samo ono što on sam hoće, bez straha da će to ko saznati, Jer u dušu ne može niko zaviriti, tako i svaki poslovan čovjek ima u svom vlastitom zvanju bezbroj tih špilja i gudura u koje može da se zavuče 1 da učini nešto od čega ima nedozvoljene ili neopravdane koristi, a da ga za to niko ne osudi, jer je teško zaviriti u samo poslovanje do kojega ima pristup malo ko.

»Šta se u ostalom koga i tiče, ako neko, ne nanoseći nikome vidljivo ili izravno štetu, zaradi i nešto više nego što bi trebalo«, govore često ljudi, većina od njih misleći da bi i sami tako činili kad bi mogli biti na mjestu onoga ko se služi nedozvoljenim načinom u sticanju dobitka, zarade ili položaja. »Niko ne vidi, niko ne zna, a sebi može da koristi«. To su opravdanja kojim pojedini ljudi zaglušuju savjest ocjenjujući tuđa a često i svoja djela. Rotarstvo je uprlo prstom u takvo poslovanje i odlučno reklo: »Ne tako!«

Rotarstvo postavlja rad čovjeka u zvanju na visoko postolje slu-– ženja. Služiti svojim zvanjem svome bližnjemu, kroz svoga bližnjega zajednici, a služeći tako, po rotarskim principima on sam, — prema onoj vječnoj istini da se dobro dobrim vraća — osjeća blagodati tog

154