JUS standardizacija
——— O 0 P- cı i
Ti : STANDARDIZACIJA
[5] 3
6.1
6.4
[5
pečaćenim uzorcima dostavlja se nadležnom organu za pregled. Uzorci se uzimaju posebno za svaku klasu vrcanog meda i meda u saću. Kad se med isporučuje u buradima, onda se iz svakog bureta uzima po 250 grama meda i to pola iz sredine bureta, a pola sa vrha. Ali ako se isporučuje manje od 4 burefta, iz svakog bureta se mora uzeti veća količina, tako da se dobije ukupno jedan kilogram uzorka meda.
Ako se med isporučuje u kantama, uzorci za ispitivanja uzimaju se iz kanti koje odredi lice koje uzima uzorke, i to:
Ukupan broj kanti 1 2do5 6 do 60 61 do 80 81 do 10 Broj kanti za uzi-
manje uzoraka 1 2 3 4 5 Na svaku dalju stotinu ili započetu stotinu kanti, broj kanti za uzimanje uzoraka povećava se za 1.
Iz svake kante uzima. se iz sredine i sa vrha toliko, da se \dobija uzorak od najmanje pola kilograma za svaku klasu.
Ako se med: isporučuje u teglama: ili u impregniranim čašama (monokonima), kao uzorci se uzimaju tegle u originalnom: pakovanju, koje odredi lice koje uzima uzorke i to. u sledećem od-
nosu: Ukupan broj tegli 1 do 100 101 do 1000 1000 do 10000 Broj tegli uzoraka 1 a 4
Ako je jedna isporuka veća: od 10000. tegli, na svakih daljih 2500 tegli ili započetih 2500 tegli uzima se još po jedna tegla.
Uzorci se stavljaju u potpumo čiste i suve tegle odgovarajuće zapremine.
Ako se isporučuje med u saću, kao uzorci se uzimaju saća u originalnom pakovanju za svaku klasu posebno, po istom ključu kao kad se med isporučuje u bocama.
Način ispitivanja
Specifična težina meda određuje se hidrometrom za med sa korekcijama prema temperaturi meda.
Prisustvo medljike u medu i dodavanje veće količine sirupa određuje se polarimetvrom.
Sadržaj. prostih i složenih šećera, mineralmih: soli, belančevina, određuje se hemiskom analizom; Vrste polenovih zrnaca određuju se mikroskopom:; Ukus i miris, bistrina, oštećenje itd. određuju se orgamoleptički.
Kvalitet meda proverava se na zajednički ili posebni zahtev prodavca ili. kupca, po nahođenju organa narodnih vlasti i obavezno pri izvozu meda u inostranstvo ili uvoza meda: iz inostranstva. Za organoleptička ispitivamja, može se wbrazovati komisija stručnjaka.
Način pakovanja i isporuke
Med se ipakuje i isporučuje u
— buradima za med,
— kantama za med,
— limenim kutijama,
— bocama,
— impregniranim kutijama (monokonima), — kartonskim kutijama i
1.12
1.13
1.14
T.15
“.1G
7.11
7.18
8.1
8.2
8.3
951
9.4
9.3
9.4
— celofanu.
Burad mogu biti izrađena od jakog pocinkovanog lima, presvučena lakom za konzerve ili od drveta lipe, jasike, platana, topole, bele vrbe. Dr= vene duge moraju biti potpuno suve i na sastavcima premazane mešavinom voska: i kalofonija. Vosak se može zameniti parafinom.
Kante za med mogu biti izrađene od pocinkovasnog lima zapremine 361., oblika valjkastog ili prizmatičnog, od belog lima kvaliteta I. presvučenogs lakom zs Kkomzerve, prizmaiičnog oblika, zapremine 18 litara (25 izg: meda).
Limene ikutije valjkastog ili prizmatičnog oblika treba da budu izrađene od belog lima kvaliteta TI, presvučeme lakom za konzerve, zapremine od 9; 3,5 i 1,5 litara. (12,5; 5 + 2 og: meda).
Tegle treba da budu od bezbojnog stakla sa širokim grlom sa zapreminom: 0,710 i 0,355 litara (sadržaj meda 1 i 0,5 kg).
Kartonske kuitijje treba da budu četvrtaste, spolja obojene, na jednoj strani s okruglim otvorom pokrivenim celofanom, da se može videti med u malom saću koji se stavlja unutra zajedno sa svojim okvirom. Veličina kutije zavisi od veličine saća (300 do 500 s).
Celofan freba da ima odgovarajuću čvrstinu za obavijanje malog i normalnog saća s medom. Buradđ treba da imaju veliki patent-zatvarač sa podlogom od gume koja ne sme da: sadrži nikakve štetne sastojke po zdravlje, niti sme da utiče na miris i ukus meda.
Zatvarači na kantama i bocama mogu biti. u vidu zavrtnja presvučenog lakom: za konzerve.
Oznake
Burad i kante za med moraju da imaju na vidnom mestu čisto ispisane oznake sa sledećim podacima:
— vrstom i kvalitetom meda,
— bruto i neto težinom,
— imenom i adresom isporučioca.
Kutije, tesle i impregnirane čaše za med moraju biti snabdevene estetski izrađenim etiketama sa oznakom vrste i kvaliteta meda, čistog sadržaja, i imena isporučioca.
Sve ove oznake moraju biti otštampane na kartonskim kutijama.
Na posuđe za med u cilju zaštite kvaliteta mogu se preko zatvarača stavljati papirne vrpce (banderole) sa oznakom preduzeća, odnosno pošiljaoca koji garamtuje kvalitet.
Smeštaj i čuvanje
Med ne treba izlagati vlažnom vazduhu, već ga treba posle ceđenja smestiti u burad ili kante koje treba hermetički zatvoriti.
Med ise razliva u čaše, tegle i druge sudove, pošto se prethodno, putem naročitog uređaja (čeftvorostrukog sita sa 48, 120, 9200 i 320 otvora na dužini od 10 cm), oslobodi svih stramih primesa. "Tako mapunjeni sudovi čuvaju se na toplom mestu da bi se što je moguće više zadržala ibistrina meda. E
Med koji je sklon brzom kristalisanju pre razlivanja treba izagrejati i 30 minuta držati na temperaturi od 55"C.
Kristalisani med treba držati na hladnom mestu, jer na temperaturi ispod 11"C gljivice nisu sposobne da se množe.