JUS standardizacija
Predlog: br. 2114
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jum 1957
1
Opseg
Ovaj stamdard odmosi se ma razne sorte svežih smolkava (ploda Ficus carica I..)
Razvrstavanje
Prema kvalitetu plodova smolwve se razvrstavaju na kvalitet I i kvalitet II.
Kvalitet I
Plodovi smokava ovog kvaliteta moraju biti iste sorte, sveži, zdravi, neoštećemi od bolesti, štetočima i mehaničkih povreda, zreli (ali ne prezreli), slatki, ukusni, brižljivo brani rukom, sa peteljkama, izjednačeni po oblikm, veličini i. boji plodova, celi, glatki, bez raspuklina i sposobmi za transport.
Kvalitet II
Plodovi smokava ovog kvaliteta moraju: biti iste sorte, sveži, zdravi, celi, približno izjednačeni po krupnoći i zrelosti.
Dozvoljava se 10% manjih mehaničkih povreda, neznatnih raspuklih i prezrelih plodova, ali još uvek sposobnih za transport.
Sortiranje
Smokve se sortiraju prema rasnosti sorti, težini plodova i Wvalitetu. |
Rane sorte treba da imaju u 1 kg sledeći ibroj
plodova: :
— Zelena (bela) petrovača Kvalitet I, 8 do 10, kvalitet II, 11 do 14,
— crna: petrovača, kvalitet I, 10 do 12, kvalitet II, 13 do 16,'
— crna sultanija kvalitet I, 12 do 14, kvalitet II, 15 do 18,
— Trojka (sedmakinja) kvalitet I, 14 do 16, kva– litet II, 17 do 20,
— francakanar bela kvalitet I, 10 do 12, kvalitet TI, 13 do 14,
SMOKVE
DK 634.37 JUS ME.B2.061
| |
· Kasne iorte treba da imaju u 1 kg sledeći broj
plodova:
— Zamorčica (bilica) kvalitet I, 30 do 40, kvalitet II, 41 do 50,
— crnica Mvalitet I, 20 do 30, kvalitet II, 31 do 40,
— moduma kvalitet I, 20 do 35, kvalitet II, 36 do 45, ,
— Bgalamata Kvalitet I, 12 do 14, kvalitet II, 15 do 18,
— crna: patlidžanka Kvalitet I, 12 do 16, kvalitet II, 17 do 20,
— zimnica icvalitet I, 20 do 30, kvalitet II 31 do #40, Ki
— bujaka kvalitet I, 12 doe 14, kvalitet II, 15 do 18,
— mpetrovače II rod! kvalitet I, 40 do 50, kvalitet II, 51 do 60.
Dozvoljava se otstupanje do 10%- po broju plo-
idova. E
Ambalaža
Plodovi smokava kvaliteta TI i kvaliteta II pakuju se u:
— male otvorene plitke letvarice — JUS D.RP'1.020,
— srednje otvorene plitke letvarice —% JUS D.F1.021,
— velike otvorene plitke letvarice — JUS
. D.F1.022. Sveže smokve pakuju se »uložno« slaganjem. Plodovi se odeljuju papirnatim trakama. Na dnu i sa strane stavlja se lišće ili papir. Za veće uldaljenosti pojedimi plodovi se umotavaju u tanki pergamentni papir, umočem u 30% altyo0holnog rastvora salicilne Kkiseline.
Opšti uslovi za sveže voće i povrće predviđeni su' standardom: JUS E.B1.010.
_ SPANDARDIZACIJA |
ae <—=:e<=—=<——<———————_
} i
rip aaa da aa a— _— ——
ih aBi aaa aaa Ciz a e— :Q