JUS standardizacija

Predlog: br. 2114

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jum 1957

1

Opseg

Ovaj stamdard odmosi se ma razne sorte svežih smolkava (ploda Ficus carica I..)

Razvrstavanje

Prema kvalitetu plodova smolwve se razvrstavaju na kvalitet I i kvalitet II.

Kvalitet I

Plodovi smokava ovog kvaliteta moraju biti iste sorte, sveži, zdravi, neoštećemi od bolesti, štetočima i mehaničkih povreda, zreli (ali ne prezreli), slatki, ukusni, brižljivo brani rukom, sa peteljkama, izjednačeni po oblikm, veličini i. boji plodova, celi, glatki, bez raspuklina i sposobmi za transport.

Kvalitet II

Plodovi smokava ovog kvaliteta moraju: biti iste sorte, sveži, zdravi, celi, približno izjednačeni po krupnoći i zrelosti.

Dozvoljava se 10% manjih mehaničkih povreda, neznatnih raspuklih i prezrelih plodova, ali još uvek sposobnih za transport.

Sortiranje

Smokve se sortiraju prema rasnosti sorti, težini plodova i Wvalitetu. |

Rane sorte treba da imaju u 1 kg sledeći ibroj

plodova: :

— Zelena (bela) petrovača Kvalitet I, 8 do 10, kvalitet II, 11 do 14,

— crna: petrovača, kvalitet I, 10 do 12, kvalitet II, 13 do 16,'

— crna sultanija kvalitet I, 12 do 14, kvalitet II, 15 do 18,

— Trojka (sedmakinja) kvalitet I, 14 do 16, kva– litet II, 17 do 20,

— francakanar bela kvalitet I, 10 do 12, kvalitet TI, 13 do 14,

SMOKVE

DK 634.37 JUS ME.B2.061

| |

· Kasne iorte treba da imaju u 1 kg sledeći broj

plodova:

— Zamorčica (bilica) kvalitet I, 30 do 40, kvalitet II, 41 do 50,

— crnica Mvalitet I, 20 do 30, kvalitet II, 31 do 40,

— moduma kvalitet I, 20 do 35, kvalitet II, 36 do 45, ,

— Bgalamata Kvalitet I, 12 do 14, kvalitet II, 15 do 18,

— crna: patlidžanka Kvalitet I, 12 do 16, kvalitet II, 17 do 20,

— zimnica icvalitet I, 20 do 30, kvalitet II 31 do #40, Ki

— bujaka kvalitet I, 12 doe 14, kvalitet II, 15 do 18,

— mpetrovače II rod! kvalitet I, 40 do 50, kvalitet II, 51 do 60.

Dozvoljava se otstupanje do 10%- po broju plo-

idova. E

Ambalaža

Plodovi smokava kvaliteta TI i kvaliteta II pakuju se u:

— male otvorene plitke letvarice — JUS D.RP'1.020,

— srednje otvorene plitke letvarice —% JUS D.F1.021,

— velike otvorene plitke letvarice — JUS

. D.F1.022. Sveže smokve pakuju se »uložno« slaganjem. Plodovi se odeljuju papirnatim trakama. Na dnu i sa strane stavlja se lišće ili papir. Za veće uldaljenosti pojedimi plodovi se umotavaju u tanki pergamentni papir, umočem u 30% altyo0holnog rastvora salicilne Kkiseline.

Opšti uslovi za sveže voće i povrće predviđeni su' standardom: JUS E.B1.010.

_ SPANDARDIZACIJA |

ae <—=:e<=—=<——<———————_

} i

rip aaa da aa a— _— ——

ih aBi aaa aaa Ciz a e— :Q