JUS standardizacija

| STANDARDIZACIJA

a III:–ıIIi—::–::III––—IIVI0A II —====

Predlog br. 2113

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jum 1957

iaTajilji TU: Zd dO CO U TC | _____ ___ __——

1

Ly-]

een ruma od O =

auznuuuzrerzı zi uuuuuueura izumru raunara umu u ru uuu JI u a II am a ae; |O] 3

3.10

Opseg

Ovaj predlog standarda odnosi se ma gotov proizvod: od povrća (sušene pečurke), neposredmo upotrebljive za ishranu.

Definicija

Sušene pečurke su proizvod dobiven. sušenjem svežih i zdravih jestivih pečurki odgovarajućim postupkom do takvog stanja u kome su one podesne za duže čuvanje.

Tehnički propisi

Sušene pečurke moraju imati karakterističan. ulkus i miris svežih pečurki. koje su za ovaj proizvod upotrebljene.

Sušene pečurke ne smeju biti plesnive i oštećene štetočinama, ne smeju sadržavati insekte i larve, ili biti zagađene drugim mehaničkim: i biološkim primesama; ne smeju imati i nikakav stran miris.

Sušene gljive se moraju nalaziti u dovoljno velikim komadima, koji dopuštaju da se iz pojedimih delova može lako ustanoviti vrsta pečurke.

Pečurke se suše cele i sečene.

Pri završenom sušenju pečurke smeju sadržavati najviše 10%, a prilikom čuvanja najviše 14% vode.

Sušene pečurke naknadnim. kvašenjem moraju pokazivati organoleptička svojstva svežih pečurki. Sušene pečurke, potopljene u čistu hladnu vodu, moraju da prime punu količinu vode koja im Je sušenjem bila otstranjena. i

Stranih primesa, koje u sušene pečurke dospevaju preko sirovime ili usled postupka proizvodnje, može da bude, računato na gotov proizvod, najviše 0,1'/o peska.

Sušene pečurke ne smeju da sadrže ostatke materija koje su bile upotrebljene protiv sekumdarnog napsmda imsekata, u količini koja je u stanju da ugrozi ljudsko zdravlje.

Dozvolj avaju se mešavine pečurki, ali one mogu biti sastavljene najviše od: četiri vrste pečurki.

SUŠBNE PEČURKE

OV

9.2

| JUS E.H6.030

Sirovine

Za proizvodmju sušenih pečurki upotrebljavaju se sveže i zdrave pečurke, obrane najviše 24

časa pre sušenja, s tim da me smeju biti uvele

ili plesnive; pečurke moraju biti razvijene ali ne i suviše stare. Dozvoljava se samo neznatno oštećenje od insekata.

Pakovanje

Sušene pečurke pakuju se u celofanske kese,

kese od pergamenta, ftrostruke papirne vreće,

kartonske kutije i drvene sanduke i to u sledećim količinama:

— 50 do 100 8 neto težine u kese od celofana dili pergamenita; dozvoljava se otstupanje u težini od najviše + 2%/o; u jedmoj kartonskoj kutiji ovakvih kesa može da stane 50 do 100 komada, |

— 19 i 18 kg u trostruke papirne kese, izolovane od dejstva vlage podesnim izolacionim sredstvom. Smeštanje i čuvanje

Proizvod se čuva u hladnoj, čistoj, suvoj, dobro provetrenmoj prostoriji, zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova i mraza, odvojem odi namirnica sa stranim: mirisom i podložnih plesnivosti.

Rok garancije

Alko se proizvod čuva ma način predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garamtuje za kvalitet proizvoda u originalnom pakovanju 6 meseci od dana proizvodmje.

Proveravanje kvaliteta

Proveravanje kvaliteta se vrši prema JUS

| R.H3.005.

Oznake

Na svakom pakovanju moraju biti sledeći podaci: naziv ii vrsta proizvoda, — maziv i mesto proizvođača, neto težina, i datum: proizvodmje, oznaka i broj stamdarda. Proizvodi namenjeni izvozu moraju da nose na originalnom. pakovanju oznaku »Yugoslavia«.

DK 664.848.4

&1

Osuda OdiiBij; FL A uz CU 0)