JUS standardizacija
BEE O 1
| STANDARDIZA CIJA
I= O=—=—==;ı
Predlog br. 2111 i O Ir mm a uuu uuu ru zuri ar mu ii ICI a ua ai u a ao
Krajnji rok za dostavljanje primedbi:
e] |]
1 jun 1957
Opseg
Ovaj predlog standarda odmosi se na gotov DrO-
izvod od woća (sušene šljive), neposredmo UDOtrebljiv za ishramu.
Definicija
Sušene šljive su proizvod dobiven: sušenjem svežih, zdravih plodova šljiva odgovarajućim postupkom do fakvog stanja, u kome su one DoO-
· desne za duže čuvanje.
Tehnički propisi
Sušene šljive moraju imati karakterističan. slatko-nakiseli ukus i miris na šljivu, kao i jednoličnu, sjajnu, crmu boju. i
Sušene šljive ne smeju! biti plesnive i oštećene štetočinama, ne smeju sadržavati insekte i larve, ili biti zagađene drugim mehaničkim i biološkim primesama, ne smeju imati i nikakav stran miris.
Šljive se suše cele ili u vidu polutki, oljuštene ili neoljuštene.
Pri završenom sušenju: šljive ne smeju sadržavati. više od 22%/0, a prilikom čuvanja: majviše 25"/0 vode.
Sušene šljive naknadnim kvašenjem moraju. pokazivati orgamoleptička svojstva svežih šljiva.
Sušene šljive, potopljene u čistu hladnu vodu, moraju da prime punu količinu vode koja je sušenjem bila otstranjena.
Dozvoljava se tretiranje svežih šljiva kaustičnom sodom.
Dozvoljava se sumporisanje kao i tretiranje aıiskorbinskom. kiselimom. svežih i osušenih šljiva. Broj celih plodova u 1/2 kg sušenih šljiva ne sme preći 195 komada.
Stranih primesa, koje,u sušene šljive dospevaju preko sirovine ili usled postupka proizvodmje, može da bude, računato na gotov proizvod:
— summpmpordioksida (SO), najviše 0,01"/o,
— PDeska, najviše 0,03%.
SUŠENE ŠLJIVE
4
~
DK. 664.85.22 JUS E.H4.004
Sirovine
Za proizvodnju sušenih šljiva upotrebljavaju se sveži, zdravi, neoštećeni plodovi sorte požegače
Pakovanje
'lušene šljive se pakuju u kartonske kutije ili
drvenu ambalažu, ili u drugu podesnu amiba-
lažu koja nije štetna po zdravlje j to u sledećim
količinama:
— 100 do 1000 g neto težine Uu kartonske kutije ili celofanske kese, ili u ambalažu od papira impregnisanog voskom ili u druga podesna i po zdravlje bezopasna pakovanja;
— 5 i 19 1/2 kg u čiste drvene sandučiće obložene celofanom ili u kartonske kutije obložene celofanom.
Smeštanje i čuvanje
Sušene šljive smeštaju se i čuvaju u hladmoj, suvoj, dobro provetrenoj prostoriji, zaštićenoj od neposredmog dejstva sumčanih zrakova i mraza, odvojeno od namirnica sa stranim zadahom i podležnih. plesnivosti.
Rok garancije
Alko se proizvod čuva na način predviđen U tač. 6 ovog standarda proizvođač garantuje za kvalitet proizvoda u originalnom pakovanju 12 meseci od: dana proizvodnje.
Proveravanje kvaliteta
Proveravanje kvaliteta vrši se prema JUS
F..H3.005.
Oznake
Na svakom originalnom: pakovanju( kartonska, drvena ili druga amibalaža) moraju biti sledeći podaci:
— naziv i vrsta proizvoda,
— naziv i vrsta proizvođača,
— meto težina,
— datum. proizvodnje,
— oznaka: i broj standarda.
Proizvodi namenjeni izvozu moraju da mose na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.
O
39