JUS standardizacija

BEE O 1

| STANDARDIZA CIJA

I= O=—=—==;ı

Predlog br. 2111 i O Ir mm a uuu uuu ru zuri ar mu ii ICI a ua ai u a ao

Krajnji rok za dostavljanje primedbi:

e] |]

1 jun 1957

Opseg

Ovaj predlog standarda odmosi se na gotov DrO-

izvod od woća (sušene šljive), neposredmo UDOtrebljiv za ishramu.

Definicija

Sušene šljive su proizvod dobiven: sušenjem svežih, zdravih plodova šljiva odgovarajućim postupkom do fakvog stanja, u kome su one DoO-

· desne za duže čuvanje.

Tehnički propisi

Sušene šljive moraju imati karakterističan. slatko-nakiseli ukus i miris na šljivu, kao i jednoličnu, sjajnu, crmu boju. i

Sušene šljive ne smeju! biti plesnive i oštećene štetočinama, ne smeju sadržavati insekte i larve, ili biti zagađene drugim mehaničkim i biološkim primesama, ne smeju imati i nikakav stran miris.

Šljive se suše cele ili u vidu polutki, oljuštene ili neoljuštene.

Pri završenom sušenju: šljive ne smeju sadržavati. više od 22%/0, a prilikom čuvanja: majviše 25"/0 vode.

Sušene šljive naknadnim kvašenjem moraju. pokazivati orgamoleptička svojstva svežih šljiva.

Sušene šljive, potopljene u čistu hladnu vodu, moraju da prime punu količinu vode koja je sušenjem bila otstranjena.

Dozvoljava se tretiranje svežih šljiva kaustičnom sodom.

Dozvoljava se sumporisanje kao i tretiranje aıiskorbinskom. kiselimom. svežih i osušenih šljiva. Broj celih plodova u 1/2 kg sušenih šljiva ne sme preći 195 komada.

Stranih primesa, koje,u sušene šljive dospevaju preko sirovine ili usled postupka proizvodmje, može da bude, računato na gotov proizvod:

— summpmpordioksida (SO), najviše 0,01"/o,

— PDeska, najviše 0,03%.

SUŠENE ŠLJIVE

4

~

DK. 664.85.22 JUS E.H4.004

Sirovine

Za proizvodnju sušenih šljiva upotrebljavaju se sveži, zdravi, neoštećeni plodovi sorte požegače

Pakovanje

'lušene šljive se pakuju u kartonske kutije ili

drvenu ambalažu, ili u drugu podesnu amiba-

lažu koja nije štetna po zdravlje j to u sledećim

količinama:

— 100 do 1000 g neto težine Uu kartonske kutije ili celofanske kese, ili u ambalažu od papira impregnisanog voskom ili u druga podesna i po zdravlje bezopasna pakovanja;

— 5 i 19 1/2 kg u čiste drvene sandučiće obložene celofanom ili u kartonske kutije obložene celofanom.

Smeštanje i čuvanje

Sušene šljive smeštaju se i čuvaju u hladmoj, suvoj, dobro provetrenoj prostoriji, zaštićenoj od neposredmog dejstva sumčanih zrakova i mraza, odvojeno od namirnica sa stranim zadahom i podležnih. plesnivosti.

Rok garancije

Alko se proizvod čuva na način predviđen U tač. 6 ovog standarda proizvođač garantuje za kvalitet proizvoda u originalnom pakovanju 12 meseci od: dana proizvodnje.

Proveravanje kvaliteta

Proveravanje kvaliteta vrši se prema JUS

F..H3.005.

Oznake

Na svakom originalnom: pakovanju( kartonska, drvena ili druga amibalaža) moraju biti sledeći podaci:

— naziv i vrsta proizvoda,

— naziv i vrsta proizvođača,

— meto težina,

— datum. proizvodnje,

— oznaka: i broj standarda.

Proizvodi namenjeni izvozu moraju da mose na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.

O

39