JUS standardizacija
40 Da 2 | STANDARDIZACIJA
PEČURKE KONZERVISANE U HERMETIČKI ZATVORENOJ AMBALAŽI
Predlog. br. 2112
DK 664.848.3 ! JUS E.H5.003 |
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jum 1957
1 Opseg — peska, najviše 0,05", — bakra, najviše 5 mg/kg, Ovaj predlog standarda odnosi se na gotov pro- 1 a | OI izvodi od povrća (pečurke konzervisane u herme- E URA JA ONO 45 Seija : ftički zatvorenoj ambalaži), neposredno upotreb- JB, J a ljiv za ishranu. I | Sirovine a Definicija Za proizvodnju pečurki konzervisanih u herme| tički zatvorenoj amibalaži upotrebljavaju se sveCUNE . IP \ |- že i zdrave pečurke, obrane najviše 24 časa pre O O OU O JO O prerađe, s tim da me budu uvele ili plesnive; ra ai 00 Tap : Ba i Le 2 a pečurke moraju biti razvijene, ali ne i suviše Vih: pečurki, konzervisanih iOpiouom, OdgoVaTa stare; dozvoljava se samo neznatno oštećenje od jućim tehmološkim' postupkom, tako da se nepo- POP PI sredno mogu upotrebiti za ishranu. i . ON 5 Pakovanje 9 Tehnički propisi | i | Pečurke Rkomzervisane iu hermetički zatvoremoj 3.1 „Pečurke Rkonzervisane wu hermetički zatvorenoj amibalaži pakuju se U: : ambalaži moraju imati karakterističan ukus i — metalne kutije sadržine 0,5, 1 i 2 ikg neto temiris svežih pečurki koje su za ovaj proizvod žine, koje moraju da budu izrađene odi belog ia : ili aluminijumskog lima, prevučene iznutra ipotrebljene. : el : Zlakom koji se upotrebljava naročito za ove 3.% Tečnost (slami rastvor) Rkonzervisanih pečurki svrhe. : mora biti bistra. — staklene sudove sadržine 0,5 i 1 kg neto težine. 3.3 Za zalivanje komzervisanih pečurki upotrebljava se slani rastvor čija sadržina Rkulinjske soli me OP OL EH ali a sme biti veća od 2%0, a sadržina šećera naj- smeštanje i čuvanje S _ 00 Više, 25/0. Proizvod se čuva u hladmoj. čistoj, suvoj, dobro 3.4 Voda,sa kojom pečurke prilikom prerade i kon- provetrenoj prostoriji, zaštićenoj od neposredzervisanje dolaze u dodir, kao i voda koja sluči nog: dejstva sunčanih zrakova i mraza. za spravljanje slanog i šećermog rastvora, mora biti besprekorna sa zdravstvenog i tehmološkog Rok garancije gledišta. E i 3.5 | Pečurke konzervisane u hermetički zatvorenoj o moa OVO o DUVA UM | ambalaži ne smeju biti plesnive miti pokazivati DR SPOT 30 Ž ION a ONA NJ va | znake vrenja ili kakvog drugog kvara. CHIP O ZVOGaJ UL OT IBI a. 1107 BOOVRTIJU S ž dana od dama proizvodnje. | 3.6 Dozvoljeno je dodavati mirođije, koje moraju odgovarati zakonskim propisima za Životne na- Proveravanje kvaliteta mirnice, 3.7 Zabranjeno je obrađivati pečurke prirodmim ili LO. anje kvaliteta vrši se prema JUS veštačikm aromama, kao i hemiski ih konzer- rOAOEOneS visafi. LAMA, | 2 IMAMO Oznake 3.8 Dozvoljeno je da se pečurkama konzervisanim u hermetički zatvorenoj ambalaži dodaje limun- Na svakom: originalnom pakovanju (metalne kuska, vinska ili mlečna kiselina, do 0,30/ raču- ije i stakleni, sudovi) moraju biti sledeći podaci: nato na gotov proizvod, a 1-askorbinska kiselina — naziv i vrsta proizvoda, najmanje 0,9 g/kg. Ove ikiseline moraju odigova-– — naziv. i mesto proizvođača, rati zakonskim: propisima za životne namirnice. — neto težina, 3.9 Stranih primesa, koje u konzervisane pečurke 7 datum proizvodnje,
dospevaju preko sirovine ili usled postupka proizvodmnije, može da ibude, računato na gotov pro= izvod:
— oznaka i broj standarda.
Proizvodi namenjeni: izvozu moraju da nose na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.