JUS standardizacija
DIZRUJJA te | STAN DAR | FEBRUAR - 1958 00 BILTEN SAVEZNE KOMISIJE ZA STANDARDIZACIJU STRANA 29 – 60 U
x
MEĐUNARODNO ZASEDANJE O STANDARDIZACIUJI | LAKOKVARLJIVIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA |)
U okviru Evropske ekonomske komisije (ECE), održava se svake godine sastanak URIN delegata evropskih država, radi proučavanja međunarodnih standarda iz oblasti poljoprivrede, ANE a prvenstveno za lakokvarljive proizvode (sveže voće i povrće, sirevi, sveža kokošija jaja i |P dr... Od 8B-11 oktobra 1957 godine održan je VIII redovni sastanak na kome su učestvovali e delegati iz 17 država. Pored ovih delegata učestvovali su i pretstavnici međunarodnih orga- | nizacija: Evropske agencije za produktivnost rada (OECE), Evropske unije za trgovinu krompirom naveliko i Međunarodne konfederacije slobodnih sindikata (I.C.P.T.U.). Ukupno je |I bilo 45 delegata. Naša delegacija bila je pretstavljena sa dva člana, pretstavnika Savezne -| komisije za standardizaciju i Savezne spoljnotrgovinske komore. rj
Na ovom sastanku, posle izbora pretsednika i potpretsednika Radne grupe, disku- MOON tovana su po grupama pitanja koja se odnose na međunarodne preporuke za sveže voće i bi povrće i druge poljoprivredne proizvode, na kontrolu svežih poljoprivrednih proizvoda, i ji na mogućnosti koordinacije rada pojedinih radnih grupa u okviru Komiteta za poljopri- ij vredne probleme. Pored ovoga, diskutovano je i o predlozima za proširenje delatnosti Radne |D grupe za lakokvarljive poljoprivredne proizvode, kao i o nekim drugim pitanjima u vezi sa liju ovom Radnom grupom.
TI Međunarodne preporuke za poliopri vredne proizvode i Ženevski protokol
1) Agrumi. Na osnovu referata M. Fois-a (Španija) (dok. Agri WP. 1/85) otvorena
_ je diskusija po pitanju standardizacije, trgovine i kontrole agruma, prvenstveno pomorandži Na i limunova. Grupa eksportera, na čelu sa delegacijom Italije, tražila je što povoljnije uslove za trgovinu agrumima, dok su delegati država uvoznica OVOg voća, naročito Zapadna Nemačka, tražili rigorozniji postupak u pogledu kalibraže plodova i označavanja. Pored nekih MN manjih dopuna usvojeno je da se na ambalažnim jedinicama stavlja broj plodova. Međutim, |} predlog će biti ponovo proučen od strane eksperata.
2 Jabuke i kruške. Novi dokumenat za jabuke i kruške (Agri WP. 1/78), koji je dopuna ranijeg predloga (Agri WP. 1/65), predviđa povećanje prečnika plodova na 55 mm. Bugarski delegat je tražio da se smanji prečnik jabuka na 53 mm, dok je jugoslovenska delegacija predložila smanjenje na 50 mm. Posle duže diskusije, u kojoj je uzeo učešća veliki ||} ·'broj delegata, rešeno je da minimalni prečnik za Jabuke bude 55 mm samo za ekstra kvalitet, a |a\ za ostale kvalitete (kvalitet TI i MH) da bude 50 mm. Kod krušaka minimalni prečnik ostaje |H 50 mm za ekstra, a za ostale kvalitete 45 mm. i :|
Naša delegacija je tražila da se i kvalitet III jabuka, koji predviđa naš nacionalni standard, može tolerirati i prema međunarodnoj preporuci. Ovo je navedeno stoga, što se || ovaj kvalitet jabuka u velikim količinama izvozi za inostranstvo i nalazi dobar plasman | (slučaj sa izvozom u Švajcarsku 1957 godine). Na ovo pitanje odgovoreno je, da nacionalni standardi mogu zadržati i posebne odredbe, iako one nisu predviđene međunarodnim preporukama.
3) Breskve. Na osnovu dokumentacije (Agri WP. 1/82 i WP. 1/95) koja se odnosi ||! na međunarodne predloge za breskve, učinjene su izvesne izmene u pogledu Evaliteta, kali- \| braže, pakovanja i označavanja, a u odnosu na prvobitnu preporuku iz 1953 godine (Agri | WP. 1/25). Rešeno je da se pri kalibraži breskvi u međunarodnom prometu dozvoli da razlika ||| među grupama, po krupnoći ploda, bude 6 mm. |||
4) Krompir. Postoji nekoliko predloga i dopuna o standardizaciji krompira (Agri li} WP. 1/96, WP. 1/42 Rev. 1). Predviđene su izmene i dopune kod potrošnog i semenskog | krompira u pogledu raspoznavanja sorti i bolesti koje napadaju krompir. ||
Posebna diskusija vođena je po pitanju ranog krompira (Agri WP. 1/90), na osnovu || referata A. Lotte-a, delegata Francuske. Prihvaćeni su predlozi da treba dopuniti referat u |H pogledu porekla sorte i boje, no s tim da se ovo pitanje prouči i putem ogleda od strane | međunarodnih organizacija za zaštitu bilja i za trgovinu naveliko, ||