JUS standardizacija
174
— uljano seme,
— Voće i povrće,
— stimulaciona grupa proizvođa (uključujući začine, kafu, čaj i slično),
— meso i mesni proizvodi,
— živina i jaja,
— mleko i mlečni proizvodi.
Za svaku od ovih grupa izradiće se posebno:
a) terminologija, |
b) metodi ispitivanja i uzimanja uzoraka,
c) pakovanje,
d) smeštaj, čuvanje, transport.
3) Sekretarijat ISO/TC 34, pre nego pristupi proučavanju stamdardizacije pojedinih grupa poljoprivrednih proizvoda, utvrdiće da li je taj ili sličan materijal već obrađen kod neke druge međunarodne orgamizacije. Istodobno koristiće se dokumentacija drugih sličnih organizacija. Sa svoje strane, Sekretarijat OVOS Komiteta staviće na raspolaganje sve svoje preporuke drugim komitetima i sličnim organizacijama. 4) Delegati su se složili da treba formirati potkomitete prema grupama proizvoda, s tim da se prethodno prouče svi momenti koji mogu doći u obzir pre osnivanja pojedinih potkomi-
PAMUK
Predlog br. 2685
teta. Članice-države koje misle da osnuju ovakve potkomitete potrebno je da dostave Sekretarijatu ISO/TC 34 kakve uslove ispunjavaju za to, u čemu smatraju da imaju prioritet za osnivanje potkomiteta i dr.
5) U pogledu duvana ostavlja se Savetu ISO da odluči da li rad sa ovim proizvodom treba da preuzme ovaj Komitet ili će se za to formirati novi.
6) Na sastanku su EO sledeći potkomiteti: ISO/TC SC 1: reproduktivni materijal, — „ — 2:
seme wuljarica, voće i povrće, cerealije i mahunjače, mleko i mlečni proizvodi,
== jj = meso i mesni proizvodi,
— „ — TT: začini i drugi dodaci
Za učesnike ovog sastanka organizovane su dve jednodmevne ekskurzije — posećena je Državna ergela »Babolni« i Balatonsko jezero (vinogradski kraj).
Organizacija prvog sastanka Komiteta za poljoprivredne proizvode ishrame orgamizovana je vrlo dobro i potpumo je uspela.
o OL = O
DK 677.21:620.1 JUS F.B1.020
Klasifikacija jugoslovenskog pamuka
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 januar 1959
U ovom standardu, primenjene su jedinice veličina i mjihove oznake prema JUS A.A1.040 (mar. jedinica težine kilopond — kb»)
Uvod .
Pamuk pretstavlja jednu od osnovnih sirovina za tekstilnu industriju pri čemu njegova upotrebljivost u odlučujućoj meri zavisi od homogenosti i jednoobraznosti u pogledu boje, čistoće, preparacije, karaktera i dužine. Kao takvog, trgovačka i time upotrebna vrednost zahteva njegovo razvrstavanje, odnosno klasiranje, po tačno određenim, unapred definisanim svojstvima, što je i predmet ovog standarda.
Kako jugoslovenski pamuk još nema svoja specifična obeležja, a prema svom poreklu i osobinama je najsrodniji američkom aplend (upland) pamuku, odredbe ovog privremenog standarda oslanjaju se na SAD univerzalne standarde za aplend pamuk.
1 Predmet standarda
It! Ovaj standard propisuje kvalitativno razvrstavanje domaćeg pamuka u robnom prometu.
1.2 Kvalitativno razvrstavanje se, prema ovom standardu, vrši na osnovu: — klase, tj. boje, čistoće i preparacije, — karaktera j
— dužine.
Ž Definicije
2.1 Sirov pamuk jeste proizvod ploda biljke Gossypium hirsutum, dobiven ručnom ili mašinskom berbom.
2.2, Pamuk je vlakno dobiveno prvim egreniranjem sirovog pamuka.
293) Lot je kupo-prodajnim ugovorom određena količina pamuka iste klase i dužine.
3 Opis osobina pamuka i njihovo utvrđivanje
3.1 - Boja.
Po svojoj prirodnoj boji pamuk može da bude beo ili raznih stepena obojenosti. Otstupanje od bele boje ukazuje, da je zbog raznih uticaja Wwı toku vegetacije i berbe došlo do smanjenja kvalitetnih osobina pamuka.
U pogledu stepena beline, odnosno obojenosti, pamuk razvrstavamo u:
— beo. koji u zavisnosti od stepena beline razvdstavamo na:
— naročito beo — nB, (extra white), koji se ističe svojom belinom i ima više ili manje mutan sjaj, i
— beo — B, (white), koji ima neoštećenu prirodnu belu boju, blago žućkasto-krem nijanse;
3.11
a -Im–——– II: III––Iw+=—: a o e=ZZ———
STANDARDIZACIJA
i