JUS standardizacija
XI zasedanje codex komiteta za masti i ulja
Dr. Biserka Oštrić—-Matijašević, dipl. ing.
U radu ovog medjunarodnog sastanka učestvovali su predstavnici iz 3O zemalja i posmatrači 13 medjunarodnih organizacija. Na ovom XI zasedanju Codex komiteta za masti i ulja -— FAO/WHO Codex Alimentarius komisije, kao i na prethodnim, razmatrano je više problema vezanih za kvalitet ulja i masti. U poredjenju s prethodnim zasedanjima, ovogodišnji sastanak nije imao mnogo novih pitanja na dnevnom redu i, Uglavnom, su razmatrana pitanja tretirana na ranijim zasedanjima, ali dopunjena novom dokumentacijom, kako bi se svestranije razmotrila i doneli odgovarajući zaključci. Od ukupno 16 tačaka dnevnog reda, najveći broj nije izazvao velike polemike, jer nije bilo izrazitih suprotnih stavova. Pitanja kao što su: donošenje predloga standarđa za Ghee maslac, pređlog metođa za ispitivanje kvaliteta ulja (metode koje će ući u standarde) granice za vrednosti sadržaja sterola, jodnog broja i sadržaja pojedinih masnih kiselina za biljna ulja i animalne masti; identifikacija nekih ulja na bazi sadržaja pojedinih sterola i dr. rešena su posle kraće diskusije.
Razmatranje predloga stanđarda za jestiVO ulje repice s nižim sadržajem eruka kiseline nije takodje izazvalo veće diskusije, jer su se svi učesnici Zasedanja složili da u standardu za ulje repice, namenjene za ljudsku ishranu, sadržaj eruka kiseline ne sme biti veći
od 5%.
Ipak i na ovom Zaseđdanju dva pitanja treba izdvojiti i posebno razmatrati, jer su izazvala duže diskusije i nije bilo moguće usaglasiti mišljenja.
To su pitanja: Pređlog standarda za pro-
izvode za mazanje s nižim sadržajem masti (Low Pat Spread) - poznate kao zamena
za margarin (ali s nižim sadržajem masti)
i vrste pomoćnih sređstava koja se mogu
koristiti u tehnološkom procesu dobijanja, rafinacije i obrade ulja i masti.
U diskusiji po ovim pitanjima moglo se jasno sagledati da predstavnici pojedinih zemalja zauzimaju one stavove koji najviše odgovaraju tehnologiji proizvodnje koja se primenjuje u njihovoj zemlji. Tako je karakteristično i interesantno da su se predstavnici najrazvijenijih zemalja redovno zalagali po prvom pitanju za širi dijapazon proizvoda, a po drugom pitanju za dozvolu upotrebe što većeg broja pomoćnih sredstava u tehnološkim procesima koji se koriste u idnustriji ulja i masti.
Predlog standarda za proizvode za mazanje sa nižim sadržajem masti -— Iako je još na X zasedanju vodjena duža diskusija o sadržaju masti u ovim proizvodima, nije zauzet Jedinstven stav. Na ovom Zasedanju data su na diskusiju, zbog toga, tri predloga u vezi sa sadržajem masti u ovim proizvođima:
l. ograničen sadržaj masti 39 - 41% 2. sadržaj masti 35 - 45% 3. širok interval sadržaja masti 35 - 7O%
U diskusiji su se čula veoma različita, a često i potpuno suprotna mišljenja o prednosti odnosno nedostacima pojedinih datih predioga.
Proizvodi za mazanje s nižim sadržajem masti, koji se koriste kao zamena za margarin radi smanjenja kalorične vrednosti, proizvode se, praktično, u svim razvijenim zemljama, ali s različitim sadržajem masti, pa nije iznenadjujuće da su i stavovi predstavnika pojedinih zemalja bili različiti. Zemlje u kojima se proizvodi više ovih proizvođa izričito su se zalagale da se standardom dozvoli širok interval sadr-
507