JUS standardizacija

žaja masti; to su Japan, Švedska i dr. Nasuprot tome, Austrija, Holandija, Španija, Švajcarska i dr. zalagale su se da se sadržaj masti ograniči na 39 — 41%, kako ovi proizvodi ne bi doveli u zabludu potrošaŠh. Prema mišljenju predstavnika ovih zemalja variranje sadržaja masti u širokim granicama prouzrokovale su preveliku šarolikost ovih proizvođa na tržištu i potrošač neće biti u mogućnosti da se tačno upozna s vrstom proizvoda koju kupuje. Francuska se zalagala za sadržaj masti od 35 — 41%, kao i predstavnik naše zemlje i sa tolerancijom sadržaja masti, eventualno i do 55%, (takav je bio i jedan od predloga na prethodnom Zaseđanju).

Nakon duže diskusije, a na predlog delegata Danske, dogovoreno Je da se standardom

odredi sadržaj masti od 3J39 — 41% s tim da se proizvod s ovim sadržajem masti nazove "Minarin". Zapadna Nemačka, Francuska i Ir-

ska tražile su da naziv "Minarin" ne bude obavezan, već da svaka zemlja odabere naziv koji najviše odgovara propisima'i običajima zemlje (kao što je poznato u nas se ovi proizvodi nalaze na tržištu: pod nazivom "Minical"). Usvojen je na kraju predlog da se u predlog standarda za OVU VITStu proizvoda unese sadržaj masti 39 - 41%, a da ime proizvoda bude "Minarin". DOgOvoreno je, takodje, da se izradi još jedan predlog standarda za ove proizvode koOji će pokrivati i sve "ostale" proizvode za mazanje s nižim sadržajem masti, ali

iz kojeg će biti isključen "Minarin". IZ Ovog sledi da će za ovu vrstu proizvoda biti doneta dva standarda.

Pomoćna sredstva Koja" se koriste u industrili ulja i mastj,. Delegatima je. je dostavljen materijal u kojem je data lista pomoćnih sredstava koja se koriste u tehnološkim procesima u industriji ulja. Diskusija je vodjena ne samo o tome koja pomoćna sredstva treba dozvoliti, nego i koje se maksimalne količine mogu tolerisati u gOtoOvOm proizvciu: jestivom ulju ili masti. Učesnici Zasedanja su obavešteni la su Codex komitet za aditive hrane i

Codex komitet za označavanje pakovanja hrane doneli odiuxku da pomoćna sredscva ne treba deklarisati na etiketi; na pakovanju treba deklarisati samo aditive. IZ OV ga jasno sledi da pomoćna sredstva treDa razlikovati od aditiva. Sekretarijat komiteta obavestio je, takodje, delegate

đa je zabranjena upotreba trihloretilena kao pomoćnog sredstva, Što znaći da se ovaj rastvarač ne može više koristiti za ekstrakciju ulja. U nekim zemljama se, najime, ovaj rasivarać Još uvek koristi (npr. Italija). Duža diskusija vodjue o upotrebi 2-nicrupropana. Veći b5#G5j legjata tražio Je ca se ovajšjž rastvaraž loni sa liste dovzvoljenin pomoćnih sredstava, jer se smatra kancerogenim. Delegati zemalja, koje su se zalagale za UpOtrebu ovog rastvarača, tvrdili su da se ovaj rastvarač uklania u toku tehnološkog procesa rafinacije i da sadržaj u gotovom proizvodu nije veći od O,2 ppm.

Veći broj delegata ukazao je na problem

odredjivanja zaostalih, najčešće veoma malih količina, pomoćnih sredstava u jes tivom ulju i masti. Za ova odredjivanja neophođna je primana najsavremenijih instrumentalnih analitičkih metođa za čije izvodjenje je potrebna skupa oprema pa

u većem broju zemalja nisu moguća ova ispitivanja, što je ozbiljan problem.

Duža diskusija vodjena je i o sađržaju Ni koji se može tolerisati u jestivoj masti. Smatra se da maksimaino dozvoljen sadržaj može biti izmedju O,l i O,5 ppm Ni

Kako se na listi pomoćnih sredstava nal zi i većibroj aditiva, jer se neki hemijski spojevi koriste i kao pomoćna sredstva i kao aditivi -— nije bilo jasno da li pomoćna sredstva, koja su i aditivi, treba ukloniti sa liste ili ne. Zaključeno

je da one supstance koje se koriste i kao aditivi ostaju na listi pomoćnih sredstava, jer se primenjuju i za uspešnije VOdjenje pojedinih tehnoloških procesa. I pored duže diskusije ostalo je sporno da li je neophodno koristiti neka pomoćna sredstva u tehnološkim procesima. Radi nei saglašenih stavova učesnika o broju pomoćnih sredstava koje treba dozvoliti, dogovoreno Je da se lista dopuni novim informacijama koje će ukazivati na opravdanost njihove upotrebe i procenat pomoćnog sredstva koji zaostaje u gotovom proizvodu. Svaka zemlja dužna je da ove informacije dostavi u vezi sa pomoćnim sredstvom koje se zalaže da ostane na listi. Opšti je utisak da predstcji još dosta posla do donošenja definitivne liste dozvoljenih pomoćnih sredstava. Činjenica dđa je Komitet preuzeo obavezu da izradi ovu listu i sagleda koja se pomoćna sredstva troše danas u industriji ulja, predstavlja već značajan napredak u ovom, do sađa neobradjenom, pođručju.

Pe

za

Nakon razmatranja usvojenog dnevnog reda, Sekretarijat komiteta je obavestio učesnike da će svi dosađa izdati FAO/WHO medjunarodni stanđardi za jestiva ulja i masti, kao i metode ispitivanja, biti Šštampani u jednoj knjiZi. Neki delegati su se zalagali da se ovoj knjizi doda i posebno poglavlje: Nutricionisticka važnost masti i Odi jav

Prilikom razmatranja dnevnog reda sle 3 zasedanja, kada su razmatrane nove analitičke metouje za ispitivanje kvaliteta ulja, predstavnik naše zemlje se založio da se obuhvate i metođe za odredjivanje vrsta VOSka u ulju suncokreta (ili metode za određjivanje- bistrine ovog ulja), jer metode koje se danas primenjuju u praksi za OVO odredjivanje ne đaju zadovoljavaju zultare. Predlog ie il : i nje MvžŠ mJa. Istovremeno (International -·Union of Puxe and ON Chemistry - Standarda Methods of the Oils and Fats) obavestio prisutne da će MedjunaFodno udruženje proizvodjača uljanog semena uskoro objaviti metodu za odredjivanje vrste voska u ulju suncokreta, pa đe se i ova. metođa prođiskutovati na sledećem zasedanju. Sledeće zasedanje Cođex

BO O ae o u OM u. = EBU LI a CC = . WWIHHmmi"" = _____: