Književne novine

3 једног дневника

Драги мој Џо!

Мој једини пријатељу.

Тешко је владати овим народима. Њихови државници чине све како

би успоставили мир, благостање и срећу, али народи су велики карије-

ристи. Мир неће бити успостављен .

све док постоје ти мали, ситносопственички, подригли, сенилни, уображени, размажени, глупи, идиотски, Ђубретарски, надути, свезнајући, копиљачки, ти крвави народи, који упркос поштеним напорима својих државника, ратују, ратују, ратују...

емој да те неко превари да је то политика појединих државника. Не, Мо! Владари, вође, државници никада нису ратовали. Народи само ратују. НАРОДИ СУ ЗАВАДИЛИ ДРЖАВНИКЕ.

Тешко је владати таквим људима којима је дато све па чак и слобода. мишљења. Нема државе у свету у којој та слобода није законски гарантована, нити има државника у свету који не зна бар десет држава у којима се та слобода стално или повремено гуши. (Мада бисмо били у праву када бисмо тврдили да их има и једанаест.) Међутим, народи нису свесни колико би били осиро-

РриБИНА

машени да немају тако паметне законе, Немој да ми кажеш како је то нужно, јер нико не може да контролише шта и како човек мисли. Немој ми рећи да не постоји слобода дисања па људи ипак дишу, Да, али из тога се види колико су људи покварени. Они дишу илегално.

. Тешко је, Уо, предвидети реакциЈу таквог бића као што је човек, који може да плаче, који може да товори и који може да се смеје и да пева. Народи такође могу да плачу, могу да говоре, а могли би и да певају, али све ово је понекад непредвидиво. Хтео сам да уочим разлоге тих реакција и да направим разлику ме-

Њу њима, како ти се не би догодило

да људи плачу док ти говориш, да говоре док ти не пропеваш, да певају док ти плачеш. Тешко је са човеком изаћи на крај. Он све надживи.

Замолио сам једног од њих да ми каже разлоге свог плача — ћутао је. Претпоставио сам хиљаду могућности, није заплакао. Тек када сам дигао руке од њега рекавши: „Остављам те на миру“ — заплакао је. Не верује у могућност да се то човеку догоди. Замолио сам другог да товори о ономе што му прво падне на памет, али он не верује да има ко да га чује. Ето ти! Као човек, тако се понашају и народи.

. Једино им је у песми нешто заједиичко. Пропевају с времена на време. Чак п тада ретко певају без музичке пратње, нако је људска музика па веома ниском нивоу, Мако музику пишу паметни. људи, када је будала интерпретатор, не може да звучи лобро, За појединца музика може ла буле и лобрл, али за народе ниједна још није на нивоу. То може да те навеле на закључак да многи народи нису још пропевали. Све сам учинио да сазнам неки други разлог, али је одговор увек исти:

— Нароли неће пропевати док пратња не буде на висини.

Ето ти покварепог света, мој Хо,

Копачно, ла завршим; ако ти не ко каже да човек поред горенаведспних могућности реаговања може и да ћути, пе веруј мој пријатељу. Све на овоме свету у чему не тече ~удока крв, није у стању да говори Све је немо. Човек мора да говори, мој Мо!

ЋУТАЊЕ ЈЕ АЗИЛ НЕЧОВЕКА!

Лушан Јагликин

Ји

Бити млад значи вјеровати да имаш право и када те увјере да га немаш. Бити стар значи не вјеровати да имаш право ни када си друге увјерио да га имаш.

Онај тко мисли да га идеологија прави човјеком, налик је бачви: бесприкорно зачепљеној, додуше — али празној!

Сви су људи у тућем осивоту лажни свједоци; једино се у судници нађе понеки који, под заклетвом, свједочи истину.

Да нема себичњака и кукавица, човјек не би знао колико је његов живот скупоцјен. Да нема несебичних и храбрих, не би ни слутио колико је та скупоцјеност крхка.

Живјети у бари а не бити жаба, ужасно је. Бити жаба а не живјети у бари — само је не тактично.

Кад би човјек имао само руке, или само ноге, или само очи, или само уши, или само уста не би могао чинити зло јер би у свему овисио од других. И кад би други око њега имали само руке, или само ноге, или само очи, уши или уста, а он имао све — не би ни онда могао чинити зло, јер би други у свему били овисни од њега. Зло почиње ондје гдје престаје овисност. Микад се још нитко није потужио на срећу да је има превише. Откуда онда тврдња да смо несретни, ако срећи ни несрећи нисмо сазнали мјеру2

Овај ће свијет нестати онога трена када сви који у њему оживе буду способни да узимају више него ли што дају.

Будући да краве не разликују боје, сасвим је природно да ми — као аграрна земља која увози краве — нисмо још увезли и телевизор у боји!

Мој први сусјед срушио ми је плот и разбио прозор, да би ме упозорио како су ми неки страшни непријатељи из кокошињца украли јаје.

Кад би окдрал. предводник свакој птици напосе објашњавао правац лета — јато не би никада ни кренуло с мјеста.

Ако већ нетко жели млатити празну сламу, нека бар почека док обаве посао они који су дошли да млате жито.

"Мудраци воле свијет зато јер знају све о ње

му. Лијени и глупи та воле зато јер не знају о њему ништа.

Кишобран и сунцобран и обликом се и функцијом тек незнатно разликују. Па ипак се не би могло рећи за кишу и сунце да су двојници.

Брак је светиња само за оне који исувише че сто воле да се о њу огријеше.

Некоћ је грмљавина топова ушуткивала музе. Од атомске трмљавине ушутјет ће и музе и топови. У прошлости људи су се на Земљи оријентирали по звијездама, у будућности људи ће се на звијездама оријентирати по Земљи.

Лако ти је правилно плесати кад други правилно свирају. Али када оркестар погријеши, шта треба да ураде плесачиг

Да устане из гроба, Паганини би се прихватио виолине, Пастер микроскопа. А Наполеон Био би присиљен да живи од старе славе.

Није тешко плашт за вјетром окретати ако знаш одакле ће вјетар запухати.

Провокатора познаш по томе што виче: „Жив. јела контрареволуција!" А контрареволуционо, ра по томе што виче: „Живио провокатор:

Рушити старо је много теже него ли градити ново, зато јер старога има све то више.

Кад један пита а сви одговарају, то је — дискусија. Кад сви питају а један одговара, то је — самокритика. Када сви питају а нитко не одговара — то је демокрација. .

Тко народним новцем јаму ископа, у њој народним новцем и кућу сагради.

Политичари увијек имају скривену карту У џе пу. Ако их ухвате, извињавају се да су — 99у кли туђе одијело!

Сада када имамо о чему писати неписменији смо него ли онда кад нисмо имали о чему.

- Народ вели да од воде „срце боде" — зато опи

који га воде пију француски коњак!

Кратке сукње покривају тек толико колико је најнеопходније, краткорочни кредити у култу ри нити толико.

Када култура. тоне, издавачи искачу први, а де. визне Црвенкапице пружају им — појас за спа савате.

ВЕСНА ПАРУН

31,

32.

38.

34.

36.

31.

38.

39.

40.

41,

42.

45.

46.

47.

48.

49

50.

51:

52.

53.

Сл сл

АФОРИСТИЧКИ КАЛЕИДОСКОП

Кажу да нам се држава скинула. с леђа и одумире. А шта ако нам се попну на леђа њезини гробари»

Умјесто да беземљашу дадемо посјед да на њему засије сито, дали смо му власт да од ње направи посјед.

Кад је Коперник рекао да се Земља окреће око Сунца, језикословци се у то нису мијешали. Данас кад нека будала псује Коперника, сви језикословци упиру у, ту псовку своје дурбине.

За многе је озбиљна музика превећ озбиљна, а да би била музика. Неће ли онда и за забавну музику, кад постане одвећ забавна, рећи исто тако

Да је Саламун своју чувену тврдњу да „нема ништа ново под Сунцем" изрекао коју хиљаду тодина касније, свако би му новинско пискарало могло добацити да лаже.

Војници и дјеца се покоравају старијима од себе, с том разликом што је војник често дужан да обува чизме и размаженом дјетету.

Ако у свемиру има живих бића посве другачијих од нас — ако је тамо дакле и сам живот појава суштински сасвим различна — како ћемо онда знати да је нешто у свемиру уистину „асиво биће", чак ако на такво и набасамо2

Ако неки предмет у чију је израду уложено много умијећа постане мој, чини ми се као да га убијам. Нека дакле остане свачији, да значење љепоте не буде због мене осиромашено!

Дубити на глави није исто што и мислити. Али мислити и дубити на глави често, на жалост, излази на исто.

Да би се вјеровало у људе, није нужно љубити их; али љубити их можеш само ако у њих вје-

рујеш.

Љубав и вјера, када су угрожене, уједињују се: постају акција.

Животиња човјеку много лакше постане привржени пријатељ него ли човјек човјеку, и мно20 теже окорјели непријатељ.

Мудрац и када је пијан зна шта говори, а будала не зна ни када је тријезна.

Комунизам ће дати свакоме према његовој потреби; али дотле ће власницима приватних базена бити већ потребна и приватна мора за унапређење приватног туризма.

Народ који не зна шта ће му извојевана слобода, није слободан.

Не вјеровати ни у шта, реакционарније је него вјеровати у Бога. . Новорођеној дјеци се пљешће када гријеше, старцима када се кају, политичарима — и када гријеше и када се кају!

Они који народу обећавају бољу будућност не би требало да остану сувише дуго на власти.

Некада су књижевност натуривали широким масама. јер је тобоже била „одраз стварности". Како онда објаснити чињеницу да, по мишљењу тих истих арбитера, књижевност постаје све то црња _ одражавајући стварност која је све љепша2

Не вољети а бити вољен — то је кавез у коме чами нијема птица. Вољети а не бити вољен птица је што пјева У златној крлетци. Вољети и бити вољен: то је славуј којета су пустили на слободу.

У Социјализму можеш говорити шта хоћеш, само пази да се не схвати — политички!

Тко није жртвовао живот за оживотворење неке идеје, нека бар жртвује ту идеју након што се она оживотвори.

Ријеч „руководилац“ У самоуправљању је очито промијенила садржај — јер кад се нетко управља сам сувишно је водити га за руку, осим ако му нису завезане очи.

Невини зна да је невин, а не зна тко је крив; криви, напротив, зна и тко је крив и тко невин. И зато јер он увијек више зна, држи се као онај који је невин и који говори истину — док онај који те невин и говори истину, знајући мање, испада лажац. Познавати истину није исто што и товорити истину.

Јао оној земљи и ономе граду у којима ријеч пјесника вриједи исто толико колико и, ријеч разљућеногт. ноћног чувара, а ријеч ноћног чу вара исто толико колико и мијаук мачке на крову.

Ако је стандард крајњи циљ за којим тежимо — нисмо ли та онда могли платити и нечим другим умјесто људским животима2

И у

РУЈ

МИЛОВАН ВИТЕЗОВИЋ

Епиграми

1;

Чујем да се и пчеле

У иностранство селе! Имао бих мирне снове Кад бих чуо за трутове!

2

Дошло на свет јагње револуционарних идеја. Гледајући друге овце и оно проблеја! 3

Постоје људи лисичијих ћуди. Увек се позивају на нека права: Прво су народ звали да се буди, А сада да — спава!

4,

Не назадује само рак. Од НОБа

До сноба —

Корак!

5. Где не може нико стићи. Дискусија увек стиже.

А где сумња све обара Пленум диже!

ПОГЛЕДИ

Поглед назад тек може да вреди Кад се напред гледа па се упореди

Безвредан поглед у даљи многе Без погледа пред сопствене ноге

Идеш иза Ако имаш лице Дигни поглед с вобине задњице

НАЈСТРАШНИЈЕ БУРЕ

Најстрашпије буре има мртво море Угасе се звезде а остају горе

Попусте ли паметни свуд ће доћи | глути Врх се сваки временом затупи

Млади правац кажу а одговор зна се У рукама имају увозне компасе