Kolo

19.

џ

Лево — После првих борби, пЈ )ви рањеници с т и ж у V опоравилишта и превијалишта.

Горе — Ханс Вигапд, брат немачког новинара који се на почетку рата н а л ази V Паризу (X а не с Ш т е лце р).

Лево — Француски одреди на граници.

УПаризу је 2 септембра 1939 ухапшен монтер Фриц Мебиус, а на самој граници ухваћен је немачки новинар Карл Вигаид; у Лоидопу су отерани у затвор чланови једне тиролске сељачке музичке капеле. Посада тенк-брода „Елмсхорн" потапа свој брод и ма да се налази у шпанеким водама, на њих пуцају Еиглези, који их најзад заробљавају. За то време Немачка полази у борбу. Вигандов брат Ханс бори се као ваздухопловац. Непријатељ мора да увиди да Немачка може да се ослони на своје браниоце... У Паризу и Лондону за то време отварају емиграити читаву кампању лалш и превара, путем ра-

диа и штампе. Виганд и Мебиус заједио су у заробљепичком логору, и само им је једно у глави: дочепати се некако НеМачке! Вигалдова познаница, Мадлен Ларош ступа у везу с једним емигрантом; овај намерава да се послужи Вигандовим именом, и зато му нуди ослобођење. И када он то прихвата (привидно) пуштају њега и Мебиуса.. Г1ри првом нападу из ваздуха на Париз, обојица ишчезавају без трага. Исто тако и Тиролци у Лондону кориете прву прилику да пређу у отаџбину. Вигапд је најзад на слободи, у Алзасу... Сви стижу у редове бораца који ће се свим срцем борнти за отаџбину.

Д^спо — Вигапд, повипар (Карл Радац)' рањен је и налази се у болници, где га посећују Бригит а (Марина фон Дитмар) и његов брат X анс (X анес Ш т е л ц е р).

и$над сћсга на сђсту