Kolo

15

Ситнице које подривају самопоуздање

најлепшем расположешу идете удицом. Осећате се здрави и сповојни, свесни сте тога да сте добро обучени, да идете гипко и лако. Иде ди неко 8а вама, осећате сигурност. јер знате да ваш самопоуздали и поносан ход може изазвати само допадапе. То је пријатно осећаље. ноге су луне радости, лаке и разигране. Зауставите се пред неким излогом и наједном осетите инстинктивно да је на вама нешто што изазива пажњу. Немате појма пкта. Али инстинкт вас гони на то да погледате у своје ноге. И гле, баш изнад ципеле имате рупу на чарапи, лепу округлу рупу у облику поладинарца, ништа више него мало распаран шав. Кроз то мало проаорче види се делић ваше ружичасте пете. И одмах ваше самопоуздаље и радост опада. Оде расположење! Сад мислите само на то како ћете стићи 4 кући и ход вам више не пружа 8адовољство. Напротив идете скромпо и погурено, да бисте били што мање упадљива. Ноге вам се заплићу. а затим избија први талас стида, стид сасвим бесмислен, јер сте пре неколико тренутака били тако срећна и самоуверена. скоро уображена, иако сте имали на себи тај мали али страшан, и баш зато и смешан дефект. Нагло се сетите на ту скоро гротескност, како су на вас деловале друге жене у таквој ситуацији, које исто тако ништа нису знале и биле исто тако пуне самопоуздаља као и ви мало пре. Ништа није боље ако ту рупу откријете тек код куће. И тада вас полије талас стида. Питате се са страхом: да ли сам је имала кад сам била тамо и тамо? И помисао да сте са том рупом ишли по вароши скоро пола дана, сасвим гордо и без скромности. та помисао дуго вам не да мира. Али, има још ствари, за које сте ви још мање криви али које код вас остављају извесну дозу горчине и страха да не будете смешни. Седите, на пример, у трамвају. Људи вас посматраиу с милим, љубазним осмехом или некако учтиво избегавају да вас гледају дуже. Вас то, разуме се,чуди. Опет вас нагони инстинкт да се погледате у огледало, и гле, оно што је будило код људи саосећање неку врсту учтивости, била је гар, смешно размазана по носу или бради. Опет нема ни трага од расположења, иако се морате смејати сама себи. Али осећање нечистоће, према којој су се људи тако лепо понашали за часак ће вас онерасположити и ако сте већ одавно ту смешну чаћ обрисали са лица.

Уствари, због оваквих ситница не би требало ни мало да се секирамо. Шта је то према вечности! А ипак се секирамо. То је углавном зато, што се ми жене бојимо сваког квара, који ће нашем лицу дати други изглед него онај који ми замишљамо и што је главцо — страх да не будемо смепши. Или ту заиста игра велику улогу стид што не можемо да се ослободимо тог малог потсмеха кад то видимо на неком другом? То би дакле био делић моралног очишћењаИ то, због такве мр ^ Т ^ ти .

//*/ СС1 (' ( /<*)/

Ви тешко потпаљујете ватру, јер су дрва влажна. Немојте заборавити да нацепкана дрва ставите у млаку „рерну". када после подне престанете да ложите кујну. * Један исправан брисач за ноге, пред вратима, уштодиће вам много труда. Ако је ваш брисач истрошен или ако није довољно четкаст, боље је да набавите и по цену већих издатака један од бољих. него да се зимска влага и блато уноси у кућу. * Ако сте пресолили супу или чорбу а то се често дешава, сасвим случајно, можете се помоћи. Чим опазите да је супа пресољена, убаците у њу два до три ољуштена кромпира. Кад буду меки знајте да су увукли један део соли. * Употребљене запушаче од плуте не бацајте. Отављајте их у суд са петролејом, који може добро да се затвори. Запушачи натопљени петролејом могу се употребљавати уместо дрвета за потпалу ватре. * Како да одржавамо ћилимове? — Неправилно трешење ћилима врло ј® штетно за њих. Зато треба пазити да се ћилим тресе прво са наличја, јер тако отпада највећи део прашине. Довољно је потом још мало трести с друге стране. Најзад треба меком метлицом или не сувише тврдом четком прећи преко ћилима и онда је овај потпуио у реду. Само треба пазити: тврда четка јажо шкоди ћилиму. Ђилимове ћемо најбоље освежити и обновити, ако их добро ишчеткамо чистом четком наквашеном у топлој води у коју сте усули мало чистог терпентина. Невероватно је колико то освежи боје, поред тога што добро очисти сву нрљавштину.

Тампо-плави комплст од вунене материје, јакш налик на џемпер са два пришивена овална џепчића, који се закопчава изнад бокова на два реда дугмета — нови модел бечке моде. Усто: капутиН са пругастом црвено-белом поставом и монограмом. (Го^ок: Ве1§га<3ег ВП<Ја§еп1;иг)

Ред у остави

|Р|| става је код већине домаћинстава место, куда се осим намирнина стављају и ствари које пе могу да стану у кујну или претсобље. Није кривица до наших домаћпца. већ до непрактично решених станова. 0ставу. истина, не можемо повећати, нити преместити прозор да није на сунчаној страни, али ипак размислимо ли, можемо и најнепогодннју оставу доста побољшати. Скоро ни једна остава нема довољ-

Бео шеширић облика „матло" од беле вунене траке са белим перима — први је знак пролећа у берлинској моди.

по ваздуха јер обично прозор гледа у светларник; овде се морамо помоћи промајом, коју ћемо правити најмање једном дневно (лети и чешће) најбоље при јутарњем спремању. Прозор у остави мора бити отворен и дању и ноћу и иа њему мора бити причвршћен рам са густом мрежом од жице. Оставе без довољно ваздуха бивају влажне и у њима се ствара плесан. Влажна остава мора се макар једном годишње окречити обичним белим кречом у који може да се стави пско дезинфекционо средство. Под у остави мора бити празан да би се могао лако чистити. не сме се на њега трести брашно. шећер и томе слично јер ће то привући инсекте а нарочито мраве У оставу не треба стављати: свеже непокривено масло, кисео купус, киселе краставце, расечене лимунове, судове с петрплејом, сапун, влажне крпе и метле, јер испаравање из ових утиче на намирнице и квари их. У оставу се не сме стављати ништа топло, као на пример вруће пециво, топло млеко, остаци топлих јела. Пара из ових топлих јела потпомаже и проузрокује кварење памириипа. Слатка и пекмезе стављајте у земљане, порцеланске или стаклене судове. Сушене печурке и' зелен ставите у кесе од танког порозног платна. Свеже масло одмах ставите у порпелански или стаклени суд. одозго мало посолите и поклопите. Свеже месо стављајте у оставу само на. кратко време у земљани суд који се добро плеханим кутијама. У свакој остави може се на погодном месту разапети жица на коју ће се вешати суво меоо сланина итд. Ако је остава сувише мала. може се већина намирнипа оставити у кухињски креденан. Поврће н кромпир за зиму треба оставити у полрум.