Kolo

8

Поврће треба пре употребе добро опрати

доба богатства поврћа, којем смо се сви, толико радовали, треба да напоменемо свима домаћидама, да је неопходно потребпо све врсте поврћа пре шихове употребе јпто темељније опрати. Не смемо нвкад ваборавити да је поврће израсло из земље, која је пре неколико месеци била добро нађубрена и 8ато пуна све могуће нечистоће; не смемо ваборавити да се ова нечистоћа током времена повећала на поврћу услед кише или 8аливан>а. Не смемо на крају ваборавити, да су многе врсте поврћа у току рашћења биле ирскане разним сретствима, која не морају бити баш најздравија 8а људски организам. Зато: свако поврће најтемељније оперите увек и у свакој прилици, посветите му највећу пажљу а при том не штедите ни труда ни времена. Поврће треба увек прати у неколико вода. Приликом сваког мењања воде не ваборавите да добро оперете суд у коме перете поврће. То је по-

требно вато, да на видовима суда не би остало ни најмање иечистоће која се скинула са поврћа у претходном прању. С друге стране, није препоручљиво остављати поврће да дуго своји у води, јер ћете имати нежељен утицај на јачину, укус и арому поврћа. Прање новрћа које треба да буне темељно и енергично мора у исто време да буде и врло брзо. За прање поврћа веома је препоручљиво велико сито од жице; поврће треба ставити на дно и прати испод чесме од водовода или под пумпом, разуме се увек тамо где је пијаћа вода. Неке врсте поврћа као кромпир (ако хоћемо да их кувамо са љуском) ватим лимунови, мрква итд., треба прати било чистом крпом или још боље сасвим меком четком, која ће служити само 8а ову сврху. Пошто сте на овај начин добро поврће опрали на крају га оплакните још у неколико вода.

'Други модел ]е такође интересаптан. Тамно плава сукња са двема широким „хол• фалтнама" и пругаста блуза плаве беле « црвене боје са малим џепи• ћима. Младалачког иагледа, овај модел врло добро пристаје млађим особама. Модни креатори предвидели су и кишне дане. Црве• на пелерина од чоје са карираном поставом, аатвара се патент-затварачем. Капуљача је од непромочивог гумираног штофа, карирана, \ бледо црвене боје. Ова три модела су рад Мајсторске школе у Минхену.

чк

Бицжлизам све више осваја женски свет. Мода се постарала и за то да бициклисткиње могу упражњавати овај леп и практичан спој>т а да не губе од своје елеганције и женствености. На слици видимосвилену хаљину пепита мустре за топле сунчане дане. X аљина је спреда набрана а у струку затегнута. Сукња је у „глокн" а руке су наге.

Ј^Сакр НАДОКНАДИТИ ВИСОКЕ ЦЕНЕ ТКАНИНА ?

Свима нам је познато да су цене текстила знатно скочиле, чиме, су природно поскудела и одела, како мушка тако и женска. А ипак би било могуће високе цене тканина» надокнадити на другој страни, тојест, кад се при кројењу не би сувише галантно поступало. Ко даје да му се шију одела код кројача и кројачице, зна како се често пута врло неекономичло поступа, са материјалом. Сужња, на пример, припремљена ва псобу, дугачка је скоро до вемље, непотреоно дуги бивају и рукави, код костима и жакета, иако је пре тога узета мера. Свака кројачица као н кројач. зиају унапред да овако непотребно исечени парчићи материјала нису ни за какву употребу, сем за закрпе. При пажљивом кројењу уштедело би се најмање четврт метра материјала, што при данашњој скупоћи значи приличну уштеду, која ће макар донекле надокнадити високу цену материјала. Било би у интересу самих кројача и кројачица када би својим муштеријама уштедели што више материјала.