Kolo

1!

НАПАДАЈУНОНВОЈ

Сваног дана скоро читамо у дневним пистовима кано су немачке подморнице напапе неки конвој и потопиле вепики број непријатељског бродовља. Кано ее тај напад врши и како подморнице успевају да из добро заштићеног нонвоја потопв топики број бродова? Одговор на то питање најбоље даје слика коју доносимо. Потребно Је само мапо објашњење. Дебела црна линија, то је непријатељсни конвој, који плови у пратњи непријатељсних разарача. Подморница 1 приметипа је оно 21.10 часова увече према сунцу које је залазило танак стуб дима. Пловећи површином она одмах креће у том правцу. Тада је уочила јјак непријатељски конвој који плови брзином 9 метара у секунду (32 км на час). Она одмах (21.34 часа) обавештава радиом друге подморнице, наставља пут, на подесном отстојању пошто је изабрала циљ, зарони, пушта два торпеда и бежи даље од коквоја. Два непријатељска брода, погођени торпедом, тону. Подморница бр. 2 пршаила је у 21.34 часа преко радиа обавештење о нонвоју од прве подморнице. И она одмах нреће у правцу конвоја, припази му и пушта три торпеда, од којих два погађају циљ. Али непријатељски разарачи напећу на подморницу и гађају је дубинсним бомбама. Подморница јв оштеђена и зато одмах кређе натраг у своју базу. Подморница бр. 3. која је такође стигла на место битке, успева да са три торпеда потопи две лађе, које су јој у општој забуни која је настапа у конвоју, због напада прве две подморнице, дошпе пред торпедне цеви.

Подморницу бр. 4, пре но што је стигла да избаци своја торпеДа, приметипи су непријатељски разарачи и напетели су на њу. Она је срећно умакпа прогону и дубинским бомбама. Кад је изронила, опет је ухватила додир с непријатељским конвојем, који покушава да се променом правца отресе подморница. С мраком подморница прилази ближе конвоју, прати га и даје осталим подморницама у 2.40 обавештење да је конвој променио правац пловидбе. Тек у 4 часа изјутра, подморница бр. 4 успева да пловећи над водом према месецу који запази ухвати на нишан три брода и да их потопи. Подморница бр. 5 бипа је и сувише далеко да стигне правовремено за први напад. Она зато пресеца спшти, главни правац конвоја, трага узалудно и тек у 2.40, пошто је примила обавештење преко радиа, стиже конвој и избија из њга два пароброда не ронеКи под воду. Подморница бр. 1, која се била откачипа од конвоја, пошто је у 2.40 примила обавештење, хвата опет везу и са четири торпеда потапа још два велика пароброда. Два торпеда промашила су циљ. Подорница бр. 3, пошто је изронипз, пронашла је опет конвој, али је опет због промене правца и спабе видљивости изгубипа додир са њим. У 2.40, пошто је примила радиограмско обавештење, похитапа је за конвојем и са једним торпедом потопила једаи разарач, азатим један теретни брод. Тако је пет подморница са деветнаест торпеда потопипо 14 пароброда и један разарач у току два напада! То је једна ноћ од многих и један напад од многих ка конвоје који путују за Енгпеску.

У токјј овога рата подморпице су се показале као најефикасније оруж~}е поморског ратовања и спровођења блокаде. Нарочитом активношћи и успесима истакле су се иемачке подморнице, козе су у Атлаптском океаму и свим његовим деловима готово укочиле поморски саобраћај инглосаксонских сила. Британски и амерички бродови морају да плове у ееликим конвојима, у пратњи ратних бродова. Па опет подмориице успевају да из тих конвоја униште велики бро) бродова. На овом графичком приказу једног папада подморница на < конвој види се јасно кахо оне то успевају.