Kolo

12

„Џудо" је опасап спорт који V великој мери захте8а спортски дух и велику личну храЧџост. Ритуални поклон, који прикаказује наша слика, пре почетка слободних вежби, означује неку врсту заклетве да Не Оорба бити „фер".

„Џудо", спорт самоодбране, захтсва минимум снаге и максимум вештине. Цела ствар јв у томе да се намере противника што брже уоче и ппедухитре. Час пасгаве V школи „кодокан". Вежба се „ката", технички гриф који је уједно напад и одбрапа. Дозвољепи су и опасни поступци: пребацивање преко главе, завртање руке, поге, гажење па чак и штипање. Само сваки тај поступак изводи се по тачно утврђепим правилима, тако да један $орац увек зна шта ће његов. противник идућег тренутка да предизме или изведе.

-» а уоавршававе у модерном спортском живоху потребно је напрезаље свих телесних снага, ако се желн да се ностигну ванредни резултатн. Слабић може тешко да постигие чак п просечни резултат акамоли да туче неки рекорд. Један од ретких спортова који су изуаети из овог правила и за који иије потребно никакво надчовечанско напрезање већ само телесна окретност јесте: јапански спорт „џудо". Овај спорт води порекло од старојапанског самураЈСКОг спорта, који је познат и код нас нод именом „џиу - џицу". По зна основна правила „џуда", може, иако фнзпчки много слабији, да се \упусти у борбу и са много јачим протнвннком. Мидиони Јапанаца вежбају данас баш овај спорт. Оснивач и првоборац му је професор Џигаро Кано, који јег у младости био слабуњав дечак, али се вежбањем „џиу - џица" толико усавргано да је могао да прихвати борбу и са најјачим својим вршњацима. У оно време и сам „џиу - џпцу" имао је само пеколико основннх начела и сваки наставник овог спорта самоодбраие, пропагирао је своју сопствену методу. Лрофесор Капо је сабрао сва техничка искуства и створио нове прннципе иаставе који омогућују максимум успеха. Резултат његова рада бно је једииствеи систем који је данас заведен у свим

пгколама: ж спортским удружељима. Канц је основао и велику организацију „џудо" - опортиста звану „кодокан", која издржава школу истог имена у којој се васпитавају будући наставници овог спорта. Што је врло интересантно то је чин>еница да данас поред мушкараца ову школу носећују у великом броју и жене. Поред тога, у свим школама хиљаде јапанских омладииаца још у најмлађим годинама уче ж проучавају овај спорт засиован на научним принципима. Школа „кодокан" има десет степени вештине и ко савлада свих десет степени стварно можв да се сматра непобедивим. Само мало их је који могу да равладају свих десет стенени. То су прави мајстори вештине „џудо". Међутим, за наставнички положај довољно је нросечно шест степени вештине. Поред тога, „џудо" није замишљен само као спортска вештина самоодбраие, јер он развија и душевне осОбине нарочито сналаасење, довитљивост н брзину мишљења па је жао такав врло важан и за свакидашн.и живот.