Kolo

13

и>ој количини, имају лековито, па чак и спасоносно дејство. Ови отрови од којих се људи толико плавде, а које привода тако издашно ствара, све се више испитују и увек на нови начин прерађују и стављају човеку у службу. Сваки од нас избегава пчелин убод. Раније су многи болесници од реуме и неуралогије употребл,авали то срет^ ство, јер се показало да врло добро делује да ова оболења. Ради се на томе да се отров од пчела не мора употребљавати непосредно из жаоке Нчеле, већ лекарским путем и у одређеним количинама. Ових 50 милиона пчела служи само за производњу отрова. Постоји 1.000 ројева од којих сваки садржн 40 до 70.000 пчела, док се обичан рој састоји од 30.000 пчела. Овде је та цифра вештачким путем костигнута, а" то је могуће само ако се вештачки хране.

Лево — Рад девојака па кошници. Десно — Пчеларке остављаји пч-еле да па специјалним подлога.ча врше убоде.

50 милиона пчела производи лековити отров

/I спред непрегледних редова ко/// шница, стоје младе девојке прекривена лица и раде на велшсом пчеларнику у близини Улма, на југу Немачке. У оделу од густе материје, умотаних руку и са велом преко : лица, • вредне девојке чувају се пчела ,за време рада. Ни једне речи не могу при томе да проговоре. Некада им ,,Фереџа" смета, па би је за часак скинули, али се одмах сете да разговор пчеле раздражује те постају нервозне, Помоћу пцнцете пажљиво узимају девојке пчеле једну за другом из кошиица и стављају их ра једну подлогу кода је израђена од не^е врсте белог мекапог уиијача који упија убоде иза-

званих инсеката. Само је жена у ста1бу да има толико стрпљеве и 6ријкљивост коју изискује ово чудно занимање. Једиа вешта пчеларка може да изазове дневно 4.500 до 6.000 пчелиних убода. , По овим убодима разликује се одгој пчела У Улму од свих осталих. Овде се не ради уопште о меду, већ о отрову који пчеле пуштају кроз жаоку. Подлоге од упијача У које су пчеле уштрцале отров, шаљу се у хемијске лабараториуме одакле се отров, прерађује и ставља у службу медицине. Један велики део немачких медикамента састоји се од овог отрова. ЈоШ наши стари знали су да материје које су покварене, употребљене у најмаЛево — Једап други облик примене отрова је мазање. Обичним трљањем по кожи на местима где имамо реому, постиже се жељено д ејство. 1'отова смеса ставља се у једну направу која аутоматски пуни тубе, које се после затварају и шаљу даље.

Горе — Испитивање ампула са раствором отрова. Тек после детаљних испитивања оне се затварају. (Ко4оз: Еигора 5оп<Јегд1еп54)

Ових 50 милиона нчела имају једиии задаТак да врше убоде. Много је покушаја учиљено до сада да се овај отров веттачки нроизведе, али тај покушај до сада још иије уснео, зато што је састап овог отрзва много кбмпликован.' ПрЈзизводња пчелиног отрова као сретства,. за лечен>е реоме важан је извозни артикл Улма. В. Петерс.

Десно — Прст показује ћелију за матицу на саћу. Ове ћелије су за време ројења запушене, али их касније пчеле отварају .