Kolo

18

_л)а школске године

лвгуст месец ]е — нарочито за I« Ј1 деду — гранида између слатке слободе и наступајућих дужности. Спрема ли се дете да први пут пође у школу, не треба га никад у тренутцима непослушности плашиги : „Чекај само, кад пођеш у школу, Гамо ће те већ. нау-чити да слушаш". Пред децом не треба никад грдити учитеља већ о њима говорити само с поштовањем. Свака лична критика значи подриваше учитељевог ауториЈета. Родитељи треба да запамте: чак и Кад имају нотврђен доказ неке учител>еве слабости, дете ће њихове речн протумачити на свој начин. Таква једна необазрива реченица пред дететом може да има као носледицу први

неуспех у школи а он може да буде кочница за цело школско доба детета. Усредсређење дечјих мисли иа дужност можете спојити са малим задацима који ће зависити од старости и здравственог стања детета. На првом месту то је систематско захтевање да одржавају своје ствари У реду, као одело, обућу, играчке и томе слично. Мајке треба да препусте деци постављање стола, ситне послове око судова; старију децу треба научити да самостално могу рецимо, да донесу послужење гостима и тако даље. Дете кад пође у школу мора бити свесно да је свако друго дете равно њему и да ниједно несме увредити ни једном речју.

Елегантан костим од блоката са гарнитуром: ципелеи ташпа који су од исте материје.

Размажено јединче бива не само страшило за учитеља и мета накости, коју сам својим понашањем изазива код остале деце, већ бива и само у дубинн душе несрећно, постаје огорчено што нико неће да подноси његове ћуди тако као што су их подноси« ли код куће. То све не дозвољава да се дете конпентрише на учење. Иако је у суштини талентовано дете, оно ипак не ч.>казује очекивани резултат. А то свв због неразумног домаћег васпитаЉа. Школско одело — то је одувек бил* велика брига сваке мајке. Ове година то ће бити још већа. Најподеснија одећа је радни мантилић за прање, који се лако одржава у чистоћн и који покрива старију хаљиницу а штеди нову. оа остале делове одеће, мора косгојати строго правило: Све довољно ксм мотно, ништа тесно. Округле гуме ко« је држе чарапе, рамењаче на кошуч л.ици које се урезују у месо, тесна хаљина или ципела, то све делује да дете не може потпуно да се посвети учитељевом предавању, дакле утиче на целокупан успех у школи. Ово ое односи и на чисту, равну постељу, јер само добро испавано дете може с вољом да се баци на учен.в и друге дужности. Да добар успех у школи зависи од добре исхране и њене правилне упои то је исто тако разумљиво. У августу свака домаћица треба да искористи поврће и да својој породици пружи што више јела од поврћа и воћа.

Љ

0 ЗДегсЈ ;

II нтерссантпа хаљина за лсто. Плава сукња са белом блузом чији сспредњи део продужава у виду џепова.

,0 ПРОНАШАО ПЛЕТЕЊЕ? Ово омиљено занимање женских руку није сувише старог датума, прона-: ђено је тек у 15 веку и то у шкотској. Име проналазача или проналазичице није било могуће пронаћи... Најпре су бивале плетене чарапе и извозиле су се углавном у Француску, где се плетење од свих европских земаља најпрв примало н рашприло. Плетачи чарана сачињавали су тамо нарочиту врсту заната. Пуних две стотине година плетење је било ручни рад и тек онда пронађена је прва машина за плетење чарапа.