Kolo

13

ПРОБЛЕМ БР. 67 Ј. Башар

д ћ Бели на потезу добија. Иако бели у првом потезу добија нову краљицу и то још са шахом, ипак за њега постоје велике тешкоће. Први краљ се спушта за једно поље ниже и прети, већ према даљој игри противника, да једнога од три слободна нешака произведе за краљиду. У једној варијанти, када бела краљица долази на с-вертикалу, црни ствара себи коња да би противничког краља одагнао са шажом. Бели ипак има на расположењу врло духовит начин за добитак парггије. Утврђено 1е бдмах да Те та] гроб ЈГажан". По чему је то утврђено? Одговор у идућем броју. ДОБАР СТРЕЛАЦ На горнуој мети имате три нруга. Ко погоди у опољни круг рачуна му се једа-н бод; у ередини два, а у унутрашњи пет бодОва.

Решење проблема број 66 (К. Модина): 1) М5—ђ4.

ПЕШТАНСКА ОДБРАНА (Играно на дописном турниру Холандског шаховског саввза) Бели: Сур. —Црни: Селмап 1) сЈ2—(14, 8§8—Ј6; 2) с2—с4,е7—е5; 3) <14:е5, 816—.§4; 4) 8 §1— {'3, 0'8—е5; 5) е2—еЗ, 81)8—сб; 6) 1x1— <12, 8§4:е5; 7) 813 :е5, Зс6:е5; 8) М2—сЗ, Од8—е7; 9) 0(11—с15, д7—(16; 10) ћ2—ђ4, с7—сб; 11) Бс15—е4, 17—15; 12) Бе4—14?, §7Е5!; 13) Б14—§3, 15—14; 14) еЗ:14, &5:1 '4; 15) В§3:14, 8е5—<13+. Бели предаје пошто губп краљицу. ВИШЕ ГА ПАРТИЈА НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ На дописном турниру неки играч дошао у потпуиу реми-поаицију. Упутио је свом партнеру потез и једновремено му поиудно реми. Није приметио да је непажњом лослао баш такав потез, који одмах губи партију. Али љегов партнер је наравно видео грешку, одговорио одмах на потез и скромно додао: — Ја ипак желим да наставим партију, пошто ме она мпого интересује! Сада је и први играч увидео какву је отсудну грешку начинио, па је јавио: — Предајем, пошто нажалост партија мене више пе интересује!

На поеледњим етрељачким утакмицама најбољи стрелац је постигао 230 бодова. Он је имао известан број погодака у круг број један, десет пута више у круг број два, и половину пута мање у круг број пет него у круг број два. Колико пута је морао да погоди у сваки круг да би постигао 230 бодова? Одговор (за оне који нису стрелци) дајемо у идућем броју. СЛОГ „ИР" Имате елог ,,ир". Додавањем једног слова испре>д овог слога које ое све речи могу добити? Ми смо набројали 11. Можете ли ви више? Оне речи које смо ми набројали, даћемо у идућем броју. ВОЛШЕБНИ ПАЈАЦ Од дваиаест делова једног круга еаставл -ен је овај пајац. Покушајте сада да од тих делова саставите круг, Саветујемо вам да преко ове слике ставите провидну хартију, па онда тачно пресликајте пајаца. Када то урадите, онда

ШАЉНВЕ ШИВИЦЕ Поређајте шибице у виду девет квадрата, као што то показује наша елика. Затим отстраниге четири шибице, али их тако распоредите. да преостале шибице дају свега шест квадрата. Решење у идућем броју. КАСИЦАС ПАРАМА У једној касици има 46 комада металног новца од једног, два и десет динара. Њихова укупна вредност износи 210 дииара. Али ако од десетодинарке одузмемо половину, а дводинарке помнолшмо са два а једнодинарке са пет. добићемо опет исту суму: 210 динара. Колико је пара у касици било од једног, колико од два а колико од десет динара? Одговор у идућем броју. ЦИЦЕРОНОВ ГРОБ - У Италији, код Формије, где је некада зкивео чувени говорник и државник Цицерон, пронађен је његов гроб. На плочи иитне, наравно на латинском језику: ..Овде лежи Маркус Тулијуе Цицерон, рођен 106, умро 43 године".

ПИТАЊА 1 — Ко је био Атикуе Тит Помпоније? 2 — Како ее некада звала Смедеревска паланка? 3 — Ко је био Оливер Јован Грчинић? 4 — Да ли има жена које носе накит од 20 кг тежине? 5 — Када су људи почели да једу шкољке ? Б — Да ли је Љубомир Ненадовић путовао више по иностранству? 7 — Када је основан први зоолошки врт? 8 — У ком је роману главни јунак Ђурица Дражовић? 9 — Како се зове шаљива игра у ко.јој је једио од главних лица Васа Видић? 10 — Ко је и када издавао часопис „Отаџбина? 11 — Да ли се тунели чисте од гара? 12 — Да ли се наше епске песме деле на три главна дела? 13 — Од колико слогова су стихови у нашим епским народним пеемама? 14 — Ко су то „брахикефали", а ко „мегалокефали"? 15 —' Када је почео да излази познати дечји лист „Невен"? 16 — Како је ,,Невен" зват и ко му је био први уредник? 17 — Ко је саградио манаетир Студеницу? 18 — Шта је био основ за стварање Народне библиотеке? 19 — Ко је написао познату црквену песму „Тебе Бога хвалим"? 20 — Које су птице најмање на евету?

4

2

Ј

4

5

*

г

9

X

1

и

1

X

10

н

/2

/3

1

X

1

&

//

/6

'7

/1

/Ј? ( 1

го

о

г

21

X

1

\

X

!

22

13

&

15

ма.1сазама исеците еве делове, па од њих саставите круг. Још нешто: најдужа линија на овој слици претставља пречних круга. За оне који не буду успели да саставе круг, дајемо решење у идућем броју. Мжтлц _ пџ ГРТ11Т1I ? 4*1» з ; чЛ ■» КО ЈЕ СПЕВАО КОЈУ ПЕСМУ? Данас вам дајемо један лак задатак: Једни стихову су од Милана Ракића, други од Јована Дучића. На вама је да погодите који су чцји стихови? 1) У дну успаване и иеме алеје Стоји у ноћи под јесењим мразом Мраморна вила. Ветар тихо веје Самотним вртом и замрзлом стазом. Свуда је мирно. Камене Оалконе Кентаври држе. и ноћ дуга ова Везгласио. немо, неосетно тоне Алејом црних голих кестенова. 2) О склопи усне, не говори. ћутш Остави душу, нек спокојно снева Док крај нас лигаће на дрвећ.у жути, И ласте лете пут топлих краЈева. Но, да ли знате који су чији стихови. Ако не — ништа вам не остаје друго до да погледате одговор који вам дајемо одмах доле. ЂЦИЈГВЈ ВНВКИРЈ ЕО ИЈ -АсШ "етјибЛ;# 'вн-внојг Ео иаохихо До иасЈд КОЈА ЈЕ ОВА ЖИВОТИЊА? Ова животиња живи у југозадној Азији и северној Африци. Велика је као овећи пас. Предње су јој ноге знатно више од задњих, услед чега су јој леђа од рамена до крста стрма. Дуж леђа има дугу накострешен длаку. Дању мирује а ноћу тражи лов. Напада само животиње које не могу много Да се бране. Храни се костима и лешинама. Глае јој личи на смех. Дакле, како се зове ова животиња? (-внаШх)

ИЗ 67-ОГ БРОЈА Одговор на „ЋИЛИМ" Ћилим молсе да се пређе за 43 секунде. Одговор на „ВЕЧЕРЕ ОКО ОКРУГЛОГ СТОЛА" Брачним паровима биће потребно 13 вечери. Одговор на „ШАХОВСКА ТАВЛА

Одговор на „ОД ПРАВОУГАОНИКА — ТРОУГАО" 2 5 см

<0

д

Одговол тгп „ПОРОДИЦА У ШЕТЊИ« Деце је било троје. Средње еа својих 2$ »г урачунато је н с два старија и с два млађа детета, а и само за себе. Сада. ако израчунате збир тежине сваког појединца, добићете 225 кг. Одговор на „ЧЕТИРИ КЕЦА* __

Хоризоитално: 1) Разред. 4) Прилог за начин. 8) Кантон у јз. Швајцарској. 9) Белег. 10) СиметричР1о и хармонично следовање покрета. 12) Граја. 13) Што претставља' вредност. 14) Лична заменица. 16) Мала врећа. 18) Предлог. 20) Мушко име. 21) Извештај о послатој роби. 22) Део шпорета. 23) Воста новца. 24) Ленгер. 25) Продавац поврћа. Вертикално: 1) Део града. 2) Камен (лат.О. 3) Појас за које се задева оружје. 4) Усклик. 5) Чудовиште 6) Римски државник. 7) Најури. 11) Мачак. 12) ТуЖба. 14) Музичко дело. 15) Врста биљке. 16) Нису за јавност. 17) Татарско племе. 18) Болест носа. 19) Град у Сенегалу. 23) Иницијали презимена и имена једног нашег композитора.

Ако сте само мало размислили, свакако да сте већ и сами пронашли ово решење. 13

О

ч^__

5 см.

ДА ЛИ ЗНАТЕ? ОДГОВОРИ 1 — Тело цара Уроша било је најпре укопано у селу Шаренику,источно од Призрена у цркви посвећеној Успењу Богородице. Ова црква. је била запуштена још 1394 године.' Када је један пастир сасвим случајно открио Урошев гроб цркву су ок» 1584 године почели обнављати. Из ове цркве тело цара Уроша иренето је у: манастир Јазак, 1705 године. 2 — У доба Косовске битке јавиле су се у Европи карте за играње. Јавиле су ее најпре у Италији. Тачно порекло картама ва играње не зна се, али св мисли да су арапског порекла. 3 — У нашој књижевноети први је поставило иравило „Пиши како говориш* 4 калуђер Сава Мркуљ у својој књизи: „Сало дебелога јера". То је правило, позивајући се на Мркуља, усвојио Вук у својој „Писменици србскога језика" године 1814. 4 — Сноб је потсмешљива реч за човека који се прави отмен. Долази од скраћеницз 8. пођ (81пе по1лШ;а1;е), што значи на латинском без племства. 5 — Јагњило је време када се овце јагње. У динарским крајевима јагњило почиње у другој половини марта, а свршава се крајем месеца априла. 6 — Знаке за ноте створио је у -XI веку. италијански калуђер Гвидо д' Арецо. То су знаци с!о, ге, Ш1, Ла, во1, 1а, 81 који у самод ствари значе прве слогове речи из једне латинске песме. која је посвећена св. Јовану. 7 — Благодарећи изванредно великом савршенству данашње фотографије. је_ дан голуб писмоноша може да понесе депешу од 35.000 речи. 8 — Жито, ако се чува на сувом месту, може да сачува моћ клијања још за двадесет, па и двадесет и пет година али никако и преко тог времена. 9 — Да би један нормалан пушач попушио обнчну цигарету потребно }е да дим повуче 20 до 25 пута. 10 — Галиматијас значи: збрка речи без смисла. 11 — Лемурија је огромно во.пно ноје се, по митпљењу научника. некада простирало данашњим Индиским океаном. 0стрва Мадагаскар и Цејлои припадала су коцну Лемурије. Тиме се и објашњава што ова два тако удаљена острва имају сличну вегетацију. Међутим. суседна копна Азија и Африка имају сасвим другу фауну и флору. 12 — Светлошћу св. Илије назива се појава, када се светлуца.]у шиљци на звонику или на врховима катарки. То се обично догз,ђа пред буру. У ствари то 1е атмосферски електрицитет облака који привлачи електрицитег из земље који непрекидно прола-зи кроз шиљке у ваздуху. 13 — Прве зграде за позоришне претставе сазидане су у шеснаестом веку. Пре тога претставе су се давале иод ведрим небом. 14 _ Славни немачки композитор Моцарт у овојој осмој години, заједно са својом сестром Аном Маријом, која- је имала једанаест година, давао Је концерте у Паризу и Лондону. и на 15 — Спагети и макарони, који се сматрају за неку врсту италијанског народног јела, бил-и су иознати Кинезима на 3.000 година пре него што су се појавили у Италији. 16 — Артерије спноводе свежу крв из српа, а вене враћају употребљену крв натраг у срце. 17 — 1900 године, највећа брзина коју Је могао да постигие аутомобил изиосила ј е — двадесет и пет километара на сат. 18 — Платон је сматрао као четири главнв врл1ше: мудрост, храброст, смиш.љеност и праведност. 19 — Дан на Месецу траје око петнаест Земљииих даиа. Исто толико траје и ноћ на Мееецу. 20 — Сразмерно највећи број цркава има град Чомула у Мексику. Град има 6.200 становника, а 365 цркава. Тако на сваких 17 душа долази по једна црква. РЕШЕЊЕ УКРИ1ТЕНИХ РЕЧИ Хоризонтално: 1) Бизон. 5) Херој. 9) Убица. 10) Аорта. 11) Агрои. 13) Не ч ц. 15) Аис. 16) Коњ. 17) Анам, 19) Муве. 20) Рукопис. 21) Скиф. 23) Супа. 26) Пећ. 27) Кец. 29) Рот. 30) Бакин. 32) Вагон. 33) Нипон. 34) Аргат. 35) Клика. Вертикално: 1) Бујна. 2) Ибзен (Хенрик). 3) Оца. 4) Иага, 5) Хаос. 6) Еон. 7) Отроа. 8) Јагње. 12) Ритоиек. 14) Царић. 16) Кусур. 18) Муф. 19) Мис. 21) Спава. 22) Кедар. 24) Поток. 25) Атина. 27) Кант (Имануел). 28) Цинк. 30) Боа. 31) Нил.