Kolo

^лтлил

Мајко. вече )'е. До мене донире мирис пољекиж трана Вечерњи лахор крај нрозора хуји. У логору 1е немо. као да све спава. Негде на слоОоди певају славуЈи .. .

Мајко а тамо. Све ми се чини да је код Вас туга. Девојке се више не куне на чесми, Не виде се коло крај старога луга А љубав се више не пева у несми.

Пиши ми: Дал' још сунце исто пече. пржи. жари? Дал' Још рано иду говеда на пашу? Дал' јпш шкрипи она) ђерам стари? Дал' жуборн ноток кроз ливаду пашу? Мајко. да ли |е небо још чаробне боде У ноћима мајским кад природа сан.а? Дал' још Јасеиови краЈ нотока стоЈе И дал' СлавуЈ пева и.ј њиховог гран.а?

Пиши ми маЈко Дал' у нашо! башти Јога мирнгау руже? Да лн еу Јога лепе те нролећне 1101111? Да ли ласте и сад по дворишту круже? И шта се прича? Када ћемо доћи?

МаЈко. до виђења. Сунце Је већ зашло иаа шума стари' И док лахор кроз грање нева песму ноћп Ја напрежем мисли: Ах. кад ћу ти доћи. Иад градом и пољем ноћ већ господари. Академац (п;{ Сталага XII Ф. АК. 246)

Поштовапи господине уредпиче Молим вас да у вашем цењеиом листу упишете и овај пар речи: Ја сам један од оиих заробљеника кош у отацбини немају ииког коме би могли писати и као за таквог заробљепика требало би бити теже, него за остале другове, који од својих драгих добијају пош,ту и пакете, али Друштво српског црвеног крста није заборавило нас. већ се постарало и послало нам пакете, на чему се ја најлепше захваљујем. Хвала г. Јоци Младеновићу из Панчева на послатом пакету Овај Србин иако шаље редовно пакете свом сину Мити у заробљеништво, сетио се и оних сиромашних заробљеника. што треба служити за један леп пример. 'Гакођер хвала г. Милану Влајчићу инд из Лесковца и г. Николи Ечим,оеићу из Панчева на послатим пакетима. Свима Српкињама и Србима у 0таџбини жели.и свако добро и шаљем топле поздраве С пошт Дуцан Јанковић, арт наредник зчр бр 16681, Сталаг XVII А — Немачка

1 — Иаробљеници распоређени по Радним командама раде и на сеоским имањима где су ра. до примани због своје вредно. ће и умешности. И у погледу хране и других потреба ие прави се никаква разлика. Ево једне групе заробљеника пољо. привредних радиика у недељи, која је дан одмора. На слици се, у првом реду виде један поред другог отац и син које је иста судбина оставила заједно и у заробљеништву.

2 — Многи заробљеиици ра. споређени по разним Радним командама запослени су у појединим предузећима. Ови заробљеници пуоводе дан као горосече. Али, с времена на време, наилазе часови одмора и разоноде, и за час се иаори весело КОЛО. (Снимци: в. Ф.. А.) 3 — Два заробљеника у Сталагу XVII В, по завршеном послу у Радиој команди, играју ШаХа. (Оним&к: ш>ив сводин>а)