Kolo

I

1 — На коњпна, колииа и пешице стигле су шрбеглице, руски сељаци са Водхова, до желе&нвчке стапице, бежеки од својих „ослободилаца" бољшевика. Ту су укрцаии у вагопе и упукепи у безбедне крајеве балтичких џеиаља. 2 — Руски сељаци и сељаике, радпици и деца причају шта их је потстрекпуло да ваоусте своја огњишта, до• иове и села и шта су све пугеи пре• живели. 3 — Ирбеглице нутеш добијају исправе и карте са озн акои иовог места стаповања. 4 — У великин сабирним логорина оргаиизовапе су н амбулапте које иогу да прихвате чак и породиље и по • ворођенчад. — На крајњој чекају литавски сељаци са колима одиоспо сан кама који ке и&беглицама помоки да препесу своју имовипу у пово пасеље. 6 — Последњи део 1ута нзбеглица. Овде ће бар бити си• гурни од бољшевичког терора. ' (Онимци: Б.Ф.А.)

акво је стање у Совјетској унији, „рају радника и сељака 44 , види се најбоље по томе што хиљаде руских радника и сељака раједно са својим породицама добр<шољно нолазе са немачким трупама кад ове напуштају извесне делове окупиране територије. Они напуштају свој равичај ш своја огњишта, јер добро знају шта ^начи живети под бољшевизмом. Зпају да ће бољшевици одмах све мушкарце мобилисати и да ће. их без оружја и обуке па чак и без војничке опреме оте-

рати да изгину на немачкој одбранбем ној линији. Знају да ће им жене и де-, цу послати у Сибир, да ће им сву имо- | вину одузети. Зато читава села радије напуштају свој завичај и полазе у не® ј извесност него да сачекају бољшевике# Такво једно бекство из „совјетског ра* Ј ја и приказује и серија слика коју до* носимо. Сељаци села Њежино из око* лине Новгорода на реци Волхову кре* нули су заједно са децом и женама све до границе Литве само да избегну бла-( годети „совјетског раја".