Male novine

ВРОЈ 229

=*=

Београд, Недеља 20. Новембра 1888

ГОДИНА 1

ИЗМЗН СВАКИ ДАН II, ]Гн А

НА ГОДИНУ НА ПО ГОдИНЕ НА 3 МЕОЕЦА МЕСЕЧНО . .

"У У 1

10 ПАРА БРОЈ

МАЛЕ НОВИНЕ ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА

8 дин. 4 дин. 2 дин. 1 дин.

претплата ое шаље медецијану и К импановиљ у Б кограду Обилићев венац бр. 1 Може се претплатити и код свију пошта у Србијв ЦЕНЕ~ОГЛАСА Мали огласи 1.60 п. д. или 5 пара од петитног реда

10 ПАРА БРОЈ

ИЗЛАЗИ и ИОСЛЕ ИРАЗНИКА'

ЗА СВАКО ОГЛАШЕЊЕ ПЛАЂА СЕ ДРЖ. ТАКСЕ -20. П. ДИН.

•ВЕЂИ ОГЛАСИ 110 ИОГОДВИ'

Молимо еве наше пријатеље да нам телеграФеким нутем, на наш рачун,јаве резултат избора. Уредништво. !1'1|1111|1Ш1Ш11ј11И11М11 |111ц111јп (ј11 |ј111н1ш11111^

вијем систему у вештачкоЈ сагрдђеној цећи. — Па сам приправан , свакоме који самном у споразум ступи, прицрављати повећу количину — белог — и из дашног креча , по најумеренијој цени, у Београду продавати. Који се за ово интересира нека се за ближе извешће мени писмом обрати, за атресу ће сазнати код уредвишгва овога листа. 5-5

6. Љубомира Недељковаћа служитеља мртво рођеао дете. 7. Костаитин син Тасе Дајмака бакала. 8. Ђорђе Мунља литогра®.

Јављам поштованој публици да се у рестаурацији првога реда код „Хајдук Вел.ка" точи баварско аиво из прве минхенске Фабрике „Хакербрај." Такође јављам, да се од данас па сваке среде, суботе и недеље може за доручак добити, тако звани, баварски „ бирфлајш " или месо кувано у баварском пиву. А тако исто може се добити и сваких других деликатеса са најумеренијом и утврђеном ценом. с поштовањсм Карло Пероло угоститељ.

На знање! Свима онима који предузимају зидарске послове, за текућу годиау, — па који потреб. | креча дајем на знаље, да саа стручњак у п. чењу креча, по најно

ДУЋАН У ХИЛЕНДАРСКОЈ УЈШии бр. 15 у које досад Бакалница била , издаје се под кирију за услове упитати 5—5 Јована Ерлиха.

ДНЕВНИК

КАДЕНДАР Православни ; 20. Григор. Декапол. Католички: 2 Бабијана д. Сунпе излази: у 7 сах. 44. м. залази 4 сах. 16 мин. Нов месец 21 у 10 с. 56 м. пре подне. Мраз ведро па лепо.

ДНЕВНИ БИ/1ЕТЕН Рођених и умрлих у Београду а) умрли: 16. и 17. Новембра1838. год. 1. Душан син Јована Илића воск. 2. Анк 1 Ж Јована Атанасковића Баштована. 3. М'ја(ло Богдановић Ђак. 4. Школа счн Димигрија Младеновиће. 5. Фран Роберт радник.

Дукат . Напо 1еон

К У Р с

5 77 966

РЕД ПРИМАЊА П0 МИНИСТАРСТВИМА Мин. унутрашљих дела: Сваки дан нре подне од 9 и ло х 1ае до 12. и по подне од 4—5 часова. Мин. иностра нихдела: четв^ткоН од 11—1 часа пре подне. Минист. војни: сваког даиа од 11—12 ,час. сем недеље и празника. Микист. правде: Сваког дана од 9 и по часова до подне. Минист. грађевина: Сваки дан од 11—12 часова пре подне. Мин. нросвете и цркв. дела: Петком од 11—12 час. пре подне. Минист. привредс: суботом од 3—5 по подке, Мииист, Финансије: Уторником и петком од 10 пре подне.

РЕД ЦЕНЗУРА П0 Н0ВЧАНИМ ЗАВОДИМА ПриБИлегована народна банка: Понедељак, среда ж петак. Београд. кредитни аавод: Уторак и петак. Задруга за међусобно помагање и штедњу: Понедељак и четвртак. Српска кредитна банка: Понедељак, среда, пет&к н субота.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Обраћамо пажњу. У затвору уираве вар. Београда наллзи си читава дружива лоповл, која је грдне просте и опасне крађе извршила. Добро би било, да се грађани којима је ма шга украђено, пријаие управч, код које се налазе и доста нокоађених ствари. * Збор. Јавили смо у једном од прошлих боојева, да ће збор зана лија

за оснивање „Занатлијског Удружења" за кварт варошки и теразијски, бити 20. ов. мес. Но због неких незгода, тај је збор одложен и биће 28. ов. мес. у гостионици код „Златног Прага" у 3 сахата ио иодне.

„Луинр". Чешко певачко друштво „Лумир" као што смо и пре неки дан јавили, приређује вечерас у част отв раља нове друштвене дворане ксд „Славије" концерат, уз суделовање г. г. Душана Јанковића и Јована Миланкоћића. Програмје веома одабран.

Игранка. _ у пр ава Фонда за „потцомагање сиромашних великошколаца" нриређује у суботу 26. Новембра 1888 г. велику игранку у гостионици „Краљеве пиваре" у корист Фонда. Улазна цена за самца 3 дин. аза породицу 2 диа. од особе. Иочесак у 9 часова у вече. Само иозванл имају ариступа.

Д0МАЋЕ ВЕСТИ (Наставак) Невероватан случај. њених свих ирича које има много и за којебитребалои читаву књигу наиисати, — донећу овде неколико иа према томе нека грешни људи размисле шта им треба на овом свету радити, па да лепо живе на оном свету, јер до сад нико од нас грешника није веровао да имаионог света, где је за ираведне благостање а за грешне мука и несрећа, и казне по заслузи учињене на овом свету ; јер свак вели као што ће и сада рећи кад ове редове ирочита „море људи н»1ко се није са оног света вратио да нам каже шта се ради тамо", али ево живе жена и садакоја је трииут ишла на <>нај свет па се оп^т вратила на

П0Д1ИСФ&К

МАЛИ ДВДА ИЗ БШаОЛЕ КРИМИНАЛНА ПРИПОВЕТКА од Е. Габорија превео М. А. РашковиК

(НАСТАВАК) Једини одговор Монистролов био је дугачак уздах. „Одговорите ми сад " насгави г. Мешине. „Јесте ли збиља баш мрзели вашег ујака?" „Не, не," брзо одговори оптужени. „Добро дакле, зашго сте га убили ?" „Желео сам добити његово имање," одговори тужно Монистрол. „Радња ми је ишла врло рђаво. О томе можете разпитати. Требало ми је новаца, ца и ако ми је ујак био богат, опет ме није хтео помагати." „Разумем," рече Мешине, „и надали сте се, да на вас не ће постати сумња?" „Тако је, томе сам се надао." Сад сам тек почео разумевати, за што Ј *е мој сусед оваква пигања поставља и сетио сам се, у какву ће се замку ухватити оптужени. Истога тренутка унитао га је врло учтиво. „Право ми кажите, где сте купили онај револвер, којим сте убили вашег ујака?" Пажљиво сам посматрао Монистрола, који при овом питању није показао никакво изненађење. „Ох. имао сам га код себе већ неколико година, одговорио је. „Молим вас, шта сте са истим урадили после убиства." „Бацио сам га . . . бацио сам га ван булевара." „Врло добро наредићу, да се потражи и без сумње ћемо наћи човека, који га је нашао." Док је г. Мешине овако говорио просто лажући, само да дође до истине — лик му је за све време био озбиљан. „Једино, што не могу разумети," додаде после кратког ћутгња, „то је што сте те вечери повели и ваше псето са вама."

„Шга ! моје псето ?" викну оптужени за великим изненађењем. „Да како, ваше псето — Плуто, вратарка га је иознала." Монистрол је стегао цеснице вилице се разјапиле као да је хтео опет што лудо рећи, али му у исто време нека нова мисао дође у главу, леже на кревет и викну: „Ово је било и одвише мучења , доста је, оставите ме на миру. Не ћу вам више одговараки." Пошто смо увидели, да би одржао реч, то г. Мешине није хтео да даље наваљивати, те изађосмо обоЈ *е из ћелиЈ *е. Сишли смо низ степениње, прошли кроз дугачки ходник и изашли на улицу, а нисмо нроговорили ни Ј *едну реч. Кад смо дошли до кеја, ни сам се могао уздржати, а да не запитам ухватив суседа за раме: „Шта сад мислите? Чули сте све, што је онај несрећник казао. Хоће, да је он кривац а овамо и не зна, како му је ујак убијен. Оно питањз о револверу било је врло вештачки изведено. Како се одмах ухватио у клопку. (наставиће се)