Male novine

ВЈРОЈ 2

48

Веоград, Субота 10 . Деце^сра 1888

Т" 7

ОДИНА I

ИЗЛ АЗИ СВАКИ ДАН Д Е~В- А

на годику ИА ао ГОДИНЕ на 3 месеца мвсечно . .

10 НАРА БРОЈ

МДЛЕ НОВИНЕ ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА

дин. 4 дин, 2 дин. I дин.

пр.етплата се шаље мвдецијану и кимиановић. у београду Обидићев ввнац (5р. 1 Може се претилатити и код евију ношта у Орбији ЦЕНЕ ОГЛАСА Мали омаса 1.50 п. д р ил к 5 пара од нетитногредч » у т -г 1

10 ПАРА БРОЈ

ИЗЛАЗИ и Ј10СЈ1Е ИРАЗНИКА

ЗА СКАКО ОГЛАШЕЊЕ ПЛАЂА СЕ ДРЖ. ТАКСЕ 20. и. дии. вЦГВКИИ ОГЈ1АСИ ИО 110ГОДБД"фф

У ПДВНМЦ1 код Ко< ларда може ее добити добар ручак ^а 4 јела за 1 динар, а евако јутро добар иаприкаш еа лебом за 30 иара динар. Добра црна и бела вина етара по 1 динар литар, Такође доброг неготин* ског етарог пшлера ван каФане по 60 иара дни, С поштовањем Дим. Т. Петрови& 9 —10 угостихега.

Кујна код „Два Сокола" издаје ее одма иод за* куп. з—з

КАЛЕНДАР Нравославни : 10. Јован Десоот Католички: 22. Зсно мучсн. Суние ичлази: у 7 сах. 54. м. »алази 4 сах. 6 мин. Посл. четврт 14. у 6 с. 49. пре подне. Ладаоћа, па мегловито.м.

Београд. кредитни завод: Уторак и петак. Задруга за међуеобно помагање и штедљу: Подедељак и четвртак. Орпека кредитна баика: Понеделак, среда, петак и еубота.

ВЕснше

ДНЕВНИ БИЛЕТЕН Рође.них и умрлих у Веограду а) умрли: 61 и 7. Декембра 1888. год. 1. Даница кћи Тодора Јоцића са;\ 2. Живко Живковић столар. 3. Барбара ж. Јосифи Грубсра. 4. Аиа Клезер. 5. Драгомир Ивановић војчик. 6. Ђорђе синПетра Зечевића. 7. Воислав син Божидара Ђурића. 8. Тнмотивдија син Јеврема Савића. 9. Јовак еин Јакова Дубока.

К У Р с

Дукат Нанолеон

б 76 960

ДИНАРА дају се одмах под интерес 12 °|о . Интабулација на нрво место. Јлвити се уредништву цод бр. 5. 5—6 ■ Фришка рашвета- ред примања по министарств има Ј 9 и ио час до 12. и по подне од 4—5 часова. на двећа Може се добити у трговиви КАРЛА ПЕРОЛА иВЛАДИСЛАВА СТЕФАНОВИЂА. где се примају и наруџбине за пукете, венце и т. д. 1 ружа 80 п. дин. — 1 камелија 1 динар. — 1 ђурђевак 25 п. дин. — 1 китица љубичице 40 п. динарски с.1 4

(у. ч. с.)

-12

■*"■•» —ј- т г-. и по час до 12. и по подне од 4—5 часова. Мин. иностра иихдела: четв^тко» од 11—1 часа пре подне. Минист. војни: сваког дана од 11—12 час„ сем недеље и правника. Миниет. правде: Сваког дана од 9 и по часова до подне. Минист. грађевила: Сваки дан од 11—12 часова пре подне Мин. нросветв ц. цркв. деда: Петком од 11—1- час. пре подпе. Минист. привредс; суботом од 3—5 по подне. Минист, Финансије: Уторником и петком од 10пре подне.

ред цензура п0н0вча ним заводима Привелигована народпа банка: Понедељак, среда четлк.

БЕЈјГРАДСКЕ ВЕСТИ Грађанска касина. Овогодишња сезона забава у грађанској касини отиочеће 17. ов. месеца великим концергом са иЈранком. Сала је друштвена сада реновисана и много леише украшена. * Ирисиели. Синоћ ириснели су вечерњим возом из унутрашњости многи иосланици за велику народну скупштину. * „Јакшић." ТииограФСКО певачко друштво „Јакшић" приређује вечерас, у гостионици код „Златне лађе". Фамилијарно забавно аече са игранком, уз добровољно суделовање г-ђе Зорко Теодосијевићке и г. Милорада Гавридовића, чланова кр. срп. нар. позоришта * Образовање клубова. Либерални а тако исто и радикални иосланици на Великој Народној Скупштини, образоваће своје страначке клубове. Ј1иберална странка већ кма вечерас у ишу. * Дар. Његово Величанство Краљ подарио је свд. пожарној чети 180 дин. приликом догодившег се пожара на двору, за који смо ми већ јавили. * Цена хлебу. Комисија за одређи вање цене хлебу за варош Београд нашла је за нужно, да сецена хлебу с1 *ањи, с тога јеунрава вар. Веоградг решила: да се цена хлебу смањи ој 18 на 17 пара дин. а који ће се

иродавати по 20 нарадин. сразмерно тежини од 1.182 грама и то од 10 тек. мес. закључно. Ово се јавља грађанству ради знања. Указ. Чујемо да се ових дана спрема велики указ за рез. оФицире по коме ће ти произведепи у потпоручички чин и сви резервни ш*редници који су положили ОФицирски испит, а има их иа броју 11 — као што смо извештени — а четворица су од њих положили испит још пре дваЈестину месеца. * „Обидић". Обраћамо пажњу наше иублике да је данас забава академиског певачког друштва „Обилић." * Еанетан Стојанов. Бугарски капетан-Схојанов, који је отишао уДа шштат на погреб оца Ватенберговог, као изасланик Багембергове пуковније бави се, враћајући се из Дармштата, у нашој престеонипи. * Отпочеле да нутују. Лађе АустроУгарског железничког друштва, почеле су од данас понова да путују до Базјаша, пошто је лед на Дунаву доста одишао. * Уставотворпи одбор. Данас ће бити последњи састанак уставотворног одбора ради потписа иројектованог устава.

д0мађе вести Једно српско подузеће. Редакција „Малих Новина а добила је на употребу следећи пасус из приватног иисма једног Француза, који је ових дана пронутовао југозападним крајеви.ма наше отаџбине, који поред ониса природне лгиоте оних крајева о једној врло важној индустринској струци овако нише : Дошавши у малену, али врло лепо распоређену и чисту варошицу Кра-

П0Д/ШС7АК

ШМИ ДШ из БАТИЊОЛЕ КРИМИНАЈША ПРИПОВЕТКА од Е. Габорија иревео М. А. Рашковиб (наставак) Док смо те вечери били при јелу, мој муж рече: „Мислим, да би најбоље било , да одем у Монруж и вндим, да ли је бисер готов." И заиста после вечере оде а ја сам га отпратила до Ришељеве улице, где сам га видела, да је скочно у омнибус." Почео сам слободније дисати. Моја прва мисао беше истинита и Монистрол је невшн, јер је одговор његове жене заиста значио, да нема кривице. Г. Мешине морао је бити истога мишлења, јер је блажије наставио: „Ако је тако, онда ће ваш раденик моћи казати, да је г. Монистрол био са њиме око једанајест часова."

,,Ах, по несрећи ш ће." „Неће! А за што шлим вас ?" „Јер није био код куће. Мој се муж није састајао са њиме" „То је заиста велка несрећа. Али је ваљда вратар морао шати за посету г. Монистрола ?" „Не, господине. Тадо где наш раденик а:иви и нема вратара.' Ово је могла битиистина. Овакве су се ствари и пређе доађале, и судије би посматрале ово врло ;умњиво и била би отежавајућа околност>а онт^женог. После оваког слабог доказане може се ни номислити, да нема крвице. Да није због тога Монистрол и прзнао своју кривицу? Да није замислио, даће ова приповетка о цуту његовом у Мовуж наћи раденика, који није кући и д; жнви у кући , где нема вратара, да ће ве то натерати судије и пороту да сао слегну раменима. Можда је то узрок. !ожда је сам у себи рекао : „Жртва сам о несрећи комбинацијала случајева. Мсв доказивање узело би се као измишљен лаж, измишљена само да се спасем од илотине. Двоструко бих био кажњен, зач је најбоље, да нримим оно, што ми је;удба уделила и саг-

нем главу пред носледњим ударом зле среће, која ме је непрестано гонила." Док сам овако мислио г. Мешине је наставио испитивање. „Кад је ваш муж дошао кући?" „Мало после пола ноћи." „Зар нисте мислили, да се дуго задржао на путу ?" „Јесам, и ја сам ту говорила о томе, али он рече, да се вратио иешке и да се задржавао на путу. Ако се добро опомињем, одмарао се у каФани и попио чашу пива." „Молим вас, какав је изгледао, кад је дошао кући?" „Изгледао је незадовољан, а то јебило са свим природно." „Какве је хаљине носио?" ,,Исто као кад је био ухапшен." „Нисте приметили ништа особито у његовом понашању или изгледу." „Нисам ништа."

X.

Како сам стајао неколико корака иза г. Мешинета, могао сам са свим полагано