Male novine

дасву депеше свсјо ) тетки и својвм сестрама. Д^пеше су јехнаке и у главноме гласе: „Сад стигосмо. Дочек в^личаиствен и не може бпти срдачнпји. Потпуно осуство званпчног дочека нпје могло ни најмање покваритп оишгу сли«у, која је веома имлозантна и дирл>пва. 5. У тренутку кад завршујемо овај опис, дознајемо д* су београдске телеграФске штације ирепуне телеграмима пз унутрагањостп, у којима се Краљнцн честпта Д"Лазаку Србију. Данје био веомалеи, топал и пријатан. БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ. Службене новине доносе у неслужбеном делу јучерашњег броја ово саопштење : Њено Величанство Краљица Наталија долази данас у Београд. Како Њено Величанство долази без претходно постигнутог споразума о њеннм будућим одпошајима ка Краљевском Двору, то при њеном долаеку не ће бити никакав званичан дочек. Уређење пак будућих личних одношаја Његовог Величанства Краља Алексадра према Краљици -Матери, на основу чл. 72 Устава и закона земаљских спада искључиво у надлежност Његовог Величанства Краља Милана, Оца Краљевог. Шта ово значи ? Ко ово говори ? Г. Ћурчић, уредник „Српских Новина" ? Или ваљда какав његов сарадник ? Или вал>да коректор државне штампарије ? Као службена изјава, свакако ово се не може сматрати, ношто излази у неслужбеном делу. Као приватио мњење пак, овака изјава нити има смисла ни разлога. Овако би би можда могло говорити намесништо, можда и влада, али не ни г. Ћурчић ни његов коректор. А да ли намесништво, да ли влада може што овако рећи под својим потписом ? Могу ли они рећи да једино и искључно оставља краљу Милану; да он уреди односе између Краљице Матере и Њеног малолетног Сина Њ. Величанства Краља Александра? Претиоставимо овакав случај : Краљица по праву које има као срнска грађанка, настанн се стално у Београду, као што ћејамачнои бити. Краљ Милан, да би снречио додир између Краљице и Њ. Б. Краља Александра, не налази другог пута и начина, но да узме и одведе Краља Александра са собом „да ради свог образована путује по Јевропи". Хоће ли и може ли и намесништво и влади и у овом случају оставити и признати, да је то искључио краљ Милапова ствар да овако иостуни. Свакако ова белешка у неслужбеном делу службених новина до краја је бесмислица, јер но мудрости, с којом је написана, сведоћи само то, да ју је писао неко који се нашао у забуни; који је осећао да треба нешто рећи а није управо зиао шта. Окићвна престоница. Јуче као на дан доласка Њеног Величанства Краљице Наталије, Београд је још од од раног јутра био искићен српским тробојкама. Нарочито је главна, кнез Михаилова улица, била богато искаћена. На митрополији и богословији такође су се виле заставе. Нова лутрија. Дознајемо да друштво Св. Саве нриређујс другу лутрију за 2 Фебруар 1890 год. Срећке ће се изложити продаји још 1 октобра ове Ј 889 г. Згодитака биће на 250 и то од всће вредности, махом од срнских производа. Главнији згодитци биће, у место новаца, у срнскимдржавним обвезницамалутриског зајма. Таквих згодитака биће 20. Срећака за ову лутрију биће на 20.000.

Парабродско друштво "Фијума." Ово је друштво сада први иут поставило своју агенцију у Обреновцу. Оно ће искл>учиво радити на транспорту српске производње у опште и извозиће је у нцјуда.т.еније крајеве света јер је у вези са свима железничким и нарабродским дирекцијама. Што нам је највише пало у очи то је: да је 16 ов. мес. „Фијума" пловила српском обалом метнув на катарци Сраску уародну гробо/ку. * Посета. Цело динломатско тело држало јутрос заједничку седницу решено да сви страни посланици по иодне предаду својекарте код Њ. В. Краљице. Само немачки и турски посланик нећс ићи. * Смешан случај. Јуче је на „Српској Кредитној Банци", која је у Кнез Михаиловој улици, била истакнута сриска тробојка као и ио осталим зградама у тој улици. т 'Али је та застава била лоше среће, јер није стајала ни пун сахат, а већ ју је око 8 сахати из јутра момак морао скинути, Што ли то, боже мој ! * Руско посланство било је јуче, као на дан доласка Њеног Величанства Краљице Наталије, окићено заставама. Осзетљење. 400 госнођа решиле су те су синоћ у част доласка Њеног Величанства Краљице Наталије осветлиле своје домове. На њих су се угледали и многи други грађани те је тако синоћ сва варош била осветљена и поред тога, што званичног дочека није било. * С великашколаког скупа. Јуче ире иодне Великошколци су држали скуп, на коме су се саветовали да ли да великошколска омладина, као омладина, учествује у дочеку Њеног Величанства Краљице Наталије. После ирилично дуге и живе дебате решено је, да омладина као таква не учествује у дочеку, а сваки носебице може, ако хоће и учествовати. Странци. Београд је јучс био нун -странаца, који су дошли из оближ њих места Аустро-Угарске ради доласка Њеног Величанства Краљице Наталије. Ради тога дошли су и многи дописници страних новина, нарочито бечких и пештанских. * Из дипломатских кругова. Г. Николзон енглески министар резидент у Будим-пешти, зет индиског вице Кр; ља, дошао је на неколико дана у Београд. Синоћ је у његову част био ручак коД овдашњсг енглеског посланикл. На ручку су били и г. г. Бимен, дописник лондонскога „Стандга"и Вајц, дописник лондонскога „Дели Њуса". «0» ДОМАЋЕ ВЕСТИ Жалосни знаци. Доби смо из Ниша два ирогласа на бираче, један је радикални, други је либерални.У радикалном прогласу вели се: Грађанима нишким „Грађани! „Јуче је одкривено једно срамно дело, достојно наших либерала ! Нека им потомство суди а на грађане аиелујемо да их данас осуде. „Ко на свој образ хоће да се блатом баца, нека иде да гласа за либерале, а да су они подли и гнусни ево-доказа: „Јуче је ухваћен на делу, да овдашњи један чиновик либерал, са два општинска писара дају бпрачке карте и ирете сваком ко уз њих не гласа. За то имамо доказа и ствар је у ислеђењу.

„Грађани! „Давање карата носле одређеног рока то је злочинство. То је завера против законитости — то је завера иротиву уставности! и либерали су толико ниско пали, да су се чак и тим подлим средетвима послужили ради иостигнућа својих партијских циљева. „Поред тога, опомињемо оне суграђане наше, који су добили бирачке карте, али знају да нису платили норез да нрочитају изборни закон, где се строга казна одређује за сваког, који се таквим средством послужи и гласа, а није илатио порез. „Према глави и оцапоглави" вели срп. нословица, па према томе могу се лако кривци ове завере извући, а грађани, који су се лакоумно њима цоверили, да извуку својом кожом. „Грађани! „Станите и размислите мало! У. питајте сами себе, да лиоваки људи, који се у данашњим ириликама оваким нротивузаконим и нротивууставним средствима служе, могу да буду зајиста поштени и добри и онда кад на власт дођу ? Пресудите сами да ли иодлаци и лажови ностају бољи. ако им дате силу и власт ? „ИроценитЈ грађани сасвим беснристрасно ово дело нишких либерала и реците по души има ли ту иоштења, има ли ту љубави ка истини и народу? „Је ли то либерална слобода, да се ФалзиФикују бирачке карте? Је ли то њихова надувена прачда, да се лажом и таквим подлим средствима служе? Не и опет не! Данашњим чином одкрили су сву наготу својих себичних страсти и интереса закоје се они боре. а не за народ. Правда ј'с хтела да им евојим ошггрим мачем раздруска медузину главу, којасамо чека да се дочепа народног тела те да му сише крв његову. Некаим буде нред главу ! „Према овоме либерали су недостојнп дв буду ваши преставници на скушптини, да буду тумачи ваших жеља и нотреба, за то бирајте радикалне кандидате: Лазу ПегровиКа и Ни чолу ЖивкоКа овд. трговце." А у либералном стоји: Браћо Либерали ! „Радикали су својим угарком напали Домаћине Српске по Србији, да насиљем саставе радикаску партију, и да насиљем отимају изборе послаиика, на да жаре и да пале у ј нашој отаџбини, а да њима нема суда ни пута ! „У Нишу им не помаже угарак и ражањ, јер више је нас, и будна је свест и кураж наша. Али радикали сад ударају на нас, подло срам- ј ним клеветама, које рчстурају штампаним илакатима, баш у свечаноме часу избора! „Нема никаквог срамног дела нашег и наших либерала. Јуче пре иодне предати су бирачком одбору сиисак бирача и бирачких карата. После иису ии могле бити издавате нити би вредиле бирачке карте. „Ми смо нашим бирачима шиљали листе наших кандидата, на којимаје назиачено, где ће ко гласати. „На тај наш рад нанадају радикали и радикалска власт! Нодло је удешена достава, да у стану нашег одбора има скривена крујумчарена дувана!! За то кријумчарење наређен је и учињен претрес — којим није нађен ни дуван и ништа казнимо. А сад радикали л жно износе да је бајаги ухваћено на делу издавање бирачких карата ! Нема ислеђења, нема кривице !! ! „ Срамна клевета достојна радикалаца. „Али је страшно шта чини власт радикалска. Зар се под именом претреса за кријумчарење дувана сме чинити претрес за бирачке карте ? !

Камо решење за такав иретрес ? Г Зар се чиновници државни и општикски смеду стражарно терати без кривице и решења ! „То је повреда најсветијег нрава Србинова, да му кућни праг буде заштићен. Тоје повреда Устава, којим је то ираво Србиново гарантовано. То је повреда изборне и личне сигурности, коју су гарантовали уетав и закони. „Браћо либерали — ето каква је слобода, уставност и законитост, у г рукама радикалским! Они оће бу^е, ражањ и угарак ! А нама треба слобода и законн^оот. Па зато похигајмо сви на блралипгге да бирамо наше кандидате, који ће на свуашгили отерати радикаску напабт, а ујамчиМ НаГиу слободу и сигурност." . Ето доклеје коднасдовела страначка борба. Као да нисмо синови једнога народа, деца једне домовине која у одсудном тренутку треба сви збратимљени да стану нод ,једну заставу на браник њен, но ре изгледа да смо крвни душманс ки непријатељи! Ни ирема Турци ма сриски народ није гајио оваку м ржњу какву данас политичке стра ике једног српског народа гаје је дна према другој. Куда ли ће нас одвести ова страначка мржња. * „Одјзчу." телеграфзшу, да су неки либерати у Џеиу пуцати на изабраног раднкажног иосланика Тодора Радовановића и раншги га,

Ж ЂГ & Дукат . . . . : 5 67 Наполеоа .... 9.59 Срц. лутр. 3% лозови34.70

ЛАЛЕНДАР Поџеделлн Нрц^ославни 18 Евмен цреи Католнчка • 30. Јероним Сунце излази у 5 с. 44 Сунце залази у 5 с, 28 Пос. чегврт. 5 Дан је е почетка 12 г / 2 сати а ноћ Ц1 аш до краја овог мевеца дан о!сра!>1 ва 1 сат, а 3 1 то1дко и ноћ одужа. Ред примања по министарству Министар унутр. дела: сваки дан пре по дне од 12—1 часа пре подне. минстр. ностр. дела: четвртком од 11пре подие. Министар војни сваког дана од 11—12 ч. сем не »еље и нразника. Мин. правде: сваког дана од 9 и по часа до подне. Мин. Грађевине; сваси дгн од 11— 12 ч пре подне. Мин просв. и црвв. двда петком од 11 до 12 часа пре подне. Мин. привреде, понедеоником, уторникомг четвртком и петком од 11-с пре подне до 1 по подне. Министар Финансије уторником и иегком 1 —е до0пр21подне.

ТАКСА ЗААМАЛЕ За теж ину до 60 кила од параброда до: дап.у ноћзг кола на станици .... 0.50 0.60 п. д Хотел „Крагујевац" . . . 0.60 0.80 „ Хотел „Напионала" . . . 0.80 1.— „ „Гранд-Хотела", ,.Круве", „Краља", ,.Грч. Краљице" ,,Русије", ,.3лат Анђела' 1 1.— 1.30 „ ДСасине", , Париза". ,,Валкана 1 ', „Руске Круне", „Топа", „Злат Прага" . 1.25 1.50 „ До „Венеције ' „Боене" ,,Лимана" „Европе" . . 0'80 1-30 „ до „Жиров. Венца", . . 1=— 1-30 „ до „Велике Пиваре" . . 125 1*50 " до „Тобџиске гшјаце" . . 1'50 1-80 „