Male novine

ИЗ БЕ/ИА С8ЕТА — Лепо друштво. У Дечу, какојавља „Садашњост" близу Караншебеша је недавно умро сеоски учнтељ. Живот свкј беше код неког осигуравајућег друштва осигурао на 2000 Фр. По учитељевој смрти се лопа и натарош својски заузеше, да сиротици. удовнца дође што пре до тог новца, и исиосдоваше да јој је осигуравајуће друштко ту лепу свотнцу доастд врло|брзо испдатидо. Не потраја само иекодико дана, кад једне ноћи дођу два умор«а жандара па замоде удовицу, да ии даде ноћишта. Удоваца пх лено прими, и сместп их у гостионску собу. Удовицч још ии не нагреја добро кревет. када је посетише нови гости Сада навадише на н>у нетир човека са свам замрчених дица па ишту од ње да пм нзда сиој н ^вац. Удовнца им нружи 12 Форипата. Но оии с тиме нпсу задовољни, него ишту да пм изда 2000 Фр, што је тек који дан добила. Удовпци им веди да је тај иовац у гостанској соба, па нођа тимо, а депи г сги одма за њом. Но у гостионској соби дотекају те депе госте два бајоиета и жандари пх депо поваташе и повезаше. Кад свршише тај посао, згпадпше свећу да впде какве су тице п<ватади, а к.:д тамо, а то лепо друштво пона , нотарош, бир )в и касир општииска ! Но, сада већ не ће више попов^ти н бировати. — Насрећа. Вар1 )Ш БелФ >рт у јужној Кародини, у сједињеним америчким државчма, претрнела је 18 о. м. ужасиу катастрофу. Страшна олуја порушила је много кућа, а још ваше их оштетнла. 19 душа о тало је мртвих, зараженнх. У једној кући, где је баш бида свадба, рушпо се сиод, те су свп сватовп остали мртви. — Спаљиаање мртваца. Пре неколико месеци наччнила је парнска оиштина на гробљу Пер-Лашезу огромну пећ, у којој се спаљују мртва тедеса. Ова нећ ложи се ненрестано о дан и иоћ, а њезпну радњу надзиравају четири чинопника. У тој нећи не само да се спаљују мртваци, но п свн човечији удови. који се амиутирају у парнскнм клпникама и болницама. Пенео, који се добпја тим спаљивањем, скупља се у малпм кутијама па се онда закопа у гроб. А пепео од сагоренис мртвих тела меће се у посуђр, К "је се меће у т. зв. колумбију. Управа тога завода продаје такав суд ио 10 динара а рођаци покојнуковп |бирају

посуђе но вол.и. До 20 о. м. снаљено је у тој пећи 21 тело, 11 мушких и 10 женских. Већина тих мртваца били су социјалисте. — Љубимче пуковније. Претпрошле недеље довела је полпциска стража малог дечка, којн је био одевеп у војничко одедч једне немачке пуковније ч својом спољашиошћу побудио велику пажњу код становнпштва које га је видело. Вове се Сава Јоааповпћ и, по његову казивању, из новопазарског јесанџака, и то из Дренове код Прнјепоља. Тек му је девет годпна. Дж је једна сатнија 23 пешачке пуковније била две годиие у Пријепољу, упознају нека војнци тога дечка заволеше га п размазише као својо љубимче. Војнпци му начане војничко одело и нзвежбају га у сзима војаичким пословвма. геолпко то може код једмог дечка, који је бистар. Сем тога научио је од војника немачки, мађарскп и румунски. Кад су Јвегови пријатељи из 23 пуковније одлазила, растужи се дечко тако да није могао впше код куће остати, већ се крече на пут да тражп своје пријатеље у 8 сатпи.ји 23 пуковније, ко|и су сада у Собору. Без пасоша, без новаца, без друга и не знајући пута, ишао је одважни дечко од једие војпичке постаје до друге и жнвео од мплостиње. Међу тим једна полициска сгража у сара/евском кругу, којој је пао у очп дечко с војаичким оделом, задржп га и оеведе у Сарајево. Полицнја телеграфским путем расиита о посто;бини дечка и, на његову велику жалост, вра:и га у Дренову. Међу Т1ЈМ дечак пије изгубио наде. већ је рекао да ће друга пут бити паметнвји те у Плевљу од паше шмолати пасош, да без сметње може доћп до својих војничках прија еља.

Против клеветника иодигао сам код ^уда ТЈжбу. Пресуду ћу штампати. 28 Новембра 1889 год. у Београду. М. Л. ГлишиК трговац.

И 3 Ј А В А

Мојим нријатељима и иознанацима. Некакав „Мон Ами" у својој књизн „Бомбе", и'знео те, да сам, придаком нрамања уговОра о грађењу нашах железипца, иримио од Бонтуа 30,000 динара. Овоје ниска и подла клевета. Не од Бонт /а, но чи од кога, нисам орнмпо, не 30,000. дпнари, но ни 30 пара.

Мојим пријатељама, ма којој партији припададп, јављам ово : Изашла је књага „Вомба" од некога „Моп Аппа". У истој књиза стоја, дасам при ирамању железничког уговора примио од Бонтуа 20.000 дпнара у злату. Ја тврдпм, да на од кога ни носредно ни непосргдно у пме тога нишга примио нисам. Н не само то, нег", нако наје ме понудпо на у разговору пгпговорпо да у име тога шта прнмпм. Ако је ко ма шта у име моје од кога примио, нек му )е црн обран и пред Богом и пред људама, међу браћом и дружаном. Ја сам поднео тужбу нротив клеиетнпка за ову ниску, гадну и подлу клевету. Пресуда у своје време одштампа ће се. 27. Новемра 1889 год. Београд. Алекска Ђ. Поповић тргов»ц ондашњи предсеник пар. скупшгпне. ТЕ/1ЕГРАМ И и Малчм Новинама" 26 Новембра Петроград „Руски Инвалид" доноси вест да је кнез Луј Наио леон наименован за нодиуковк.ика драгонског аука „Краља Виртемберга" којије гарнизон у Ни жњем Новгороду. Минхен „А.лг. Цајтунг" јавља из добро извештених и^вора, да у круговима комиетентним беччким и нетроградским.^ништа се не зна што би могло нотврдити гласове, о веридби Кнегиње Маргерете са руским Царевићем. Фођа Јутрос одма иосле 6 сати, чуо се дуги земљотрес.

Није било несретнах иоследица. У Таранту осетили су га око 6. с. и 18 м. ујутру а нравац кретања бегае источно-занадни земљотрестрајао је око 10секунди. Дортмунд У једвом збору у ком нрисуствоваше около 4000 рударара — ношто би нрочиган један брзојав преседника Рајнских ноовинција — биодлучево да се чека до 15 Декембра, хоће ли носедници рудокоаа, узети на ново у службу отпуштене рударе. Исту одлуку донеше и рудари на зборовима хесенск им а гелзенкирхен-ским. Рам Царица Фридрик дала је свечани ручак у почаст власти Нануљз. — Јављају из Напуља Анкона, Ањова ( Кијета, Монтесарацена, Торе деи миле да се окоб с. ујутру у свима та местима осетио земљотрес негде јачи а негде слабији. Масова IIо иоследњим вестима, битка другог декембра била је врло крвава. Мангаша и Рас ааула носле битке у којој су до ногу нотучени били, новукоше се у неприступна места. Урођеници који се налазе у служби талијанској логоре код Адуе. Вормс Јуче ио подее стигоше Цар Виљем к Ерцхерцог Хесенски. На станицн беху свеч:ано дочекани. Једна денутација раднака нредаде Цару једну Адресу и један веиац. Разее корнорације нрављаху шналир од станице до двора где се држала свечаност. —

„Ваша је лепеза саломљепа, госпођице Крпка и зато је крава или ова недовољна светлост, илп моја неумешност, да се пзломљено парче не моме више наћи". Он ногледа нри последњим речима на њу н на мах стаде укочев, као и она шго беше Како ли му је било ? Огргач, капуљача, она млада, нежна придпка, на за тим њено бл^ење а руменење најзад она ноћна тишина као векада нре толико годанаи посе саега — денеза Све то продре кроз њега за часак као муња. „Кринн, где је парче од ове денезе, које пе могасмо наћи ?" Све ове реча једну за друт >м брзо, пренагл>ено изговори. А она, она хтеде одговорити, па опет, умуче. „Госиођпце Крпка, где је парче од ове де,пезе ? још једаниут брзо као у грозница да беше, пролете преко његових усана. Она испружп руке, она се осмејкиваше, она плакнше. „ Шта да вам одговорим" ? муцаше она, „Како негда " „Како негда?" узвикну, прекидајућ ју- „0, Крика, не остављајте ме дууже у двоумљењу, говорате, кажате, парче је од ове депезе...." ? „Већ је годинама — у вашим рукама, господине Менчнг". „Крика! 0 Боже, о Боже ! то је бидо запста, то је, диклр , бадо онда " „Јест — онда — и промуца она. „Пошто се рас>уридо друштво у кући пот-

пуковника В ?" прекиде ју он. „Јест, јест. Требадо је онда да свирам, ади, кад ја дођох, беше се већ друшгво 'растури№ои ту и „И ту овоме тавноме трену нађох ја тебе. нађе ти мене ! Није ди тако, Крика ?" узвикну он радосно. „Тако је". „И ја те привукох уза-се, као сада, мида моја, баш при куцању дванајестог часа? ' „0 Волтере !" „И љубљах те, као што те овога часа љубим". „Боже! Боже!" „Иа кад бих ја, почуј ме, Крика, теба, срцу своме иоставио питање, Крика животе мој, срећо моја, моја изгубљена, моја вечито уза, луд тражена, и једва опет нађеиа драга, сме ли се онај некадашња испрекидани ак >рд и иа даље разлегати, и на даље по ловом жав ту сме ли, о Крика ?" А она га онда погдеда, и склопивпш руке као нри молитви, јецаше са блажелим сузама на његовим грудама: По новоме животу — сме, В^лгере сие!" Превео Мих. М. Хранђеловић

ТРГОВИНА Пијаце, (робе) 23 новембра. Беч Шеница Фор. 8'95 кукуруз Фор. б-73 шећер Фор, 14.60. кукурса Буд*шпешта. Шеница Фор. 8 - 62 3 зоб, Фор. 7.66 кукуруз, Фор, 5-36 Праг Шећер Фор. 14.70 Трст. Цена шећеру стална, очекујућа, иширитус ФОр. 13 х /з Хавр. Кава за децембар 103, за март 101.75 дин. Хамбург. Кавазајануар мар. 80 8 /за март 83 х /4 Е®екти 23 новембра Беч. Кредит 316-25, аустријска главна рента 108.—, угарска главна рента 101.10, срп лозови 35,75 срп. дуван. лозови 5'90, дук. 5'62, дук. с венцем 5'62, наполеон 9 40, 20 марака 11 "61, турска лира 10*72, руска папирна рубља 126 75, Фунта стрелинга 11.79, сребро 100. Мвнице. Пари* 46.85, Берлин, 5^-05 Лондон 118*25. Берза иромен љива.

ЛАЛЕНДАР Иин делнлк Иравославни 28. Вел. Јаков пер. Катоднчки 10 Јудида дев. Сунце излази у 7 е. 18 Сунце за.тави у 3 с, 54 Пос. четврт. 5 Да 127, ноћ Ц1 ад и едо краја оаог кесеца даа ожраћ«, а Ј.ч толижо л ноК одужа.