Male novine

БРОЈ 346

УТОРНИК 5. ДЕЦЕМБРА 1889.

ГОдИНА II

ИЗЛАЗИ СВАКИ ДАН -саа^»?о|»јКвр"

БРОЈ 10. П. Д.

ЦЕНА ЗА ОТРАНЕ ЗЕМЉЕ & годину 30 динара На по годиве 35 динара Н* 3 месеоа 0 иинара 12 РЕТГТ Ј0ПК1ЈI

П исма и рукоииси шаљу си В ласнику „М ајих Н овина" Топличин венац 6р. 17., на горњем спрату.

ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАЕОГА

Оретплата из унутр. полаже се само код пошта За Београд нема претплзтв — Дист ее продаје на број

Претплата се прима код свију пошта у СрбкЈк ЦЕНЕ ОГЛАСИИА Ва првој страни од петит. реда 20. пр. дин. а ва четвртој од петит реда 10 пр. дин "1РИ1ШСДАН0 стаје 50 пр. д. од петит реда ШХНЕ 2ЕХТШШ

Огдаси Ј«8т»но, ио потреби и са слннама.

За свако оглашење плаћа ее држ. таксе 20 пр. д.

ВЕЋИ ОГЛАСИ 110 ПОГ.>ДВИ

П Св. Николи, слави своII јој, због тешке волести у кући, не може дочекати госте 923, 3—4 М. Ђ. МилиЋеви*.

Славу нашу „СВ. НИНОУ1У" ове годика нећемо сиавити. Милица Јов Хаџк-Диннћа са Сином. 942,

Свет. Николи слаки мојој због смрти матере моје к.е могу дочекивати госте. Дан. СтевановиЋ 924, 3—4 ненвионер.

НеБу примати честитке о мојој слави „Св Николи ов. г. М. Р. Барјактарови!« 945 Златиборзц.

0 Св. ВИКОЛИ, слави својој, због слабости у кући 1 неће примати носете. 1 933, 2-3 Јов. БадемлијЂ

Букова дрва Метарски хват добро ухваћен 26 динара ОФицирска 22 динара обична букова на винареком стоваришту код „Делиграда" на Сави продаје 944, 1 —з Тоболар.

Не могу славити ове године Св. Нинолу због смабости у кући

рЖ#Ж#Ж#Ж®Ж#Ж#1!Ж!#Ж#Ж#Ж#Ж#Ж®Жр " ПР0ДАЈ7 СЕ "

X т х ш X т х ® X

X

X

Еуће иок. мајор Мише, обе двокатне; већа са изгледом на вел. пијацу, а мања од стране улице покрај велике школе. Да.ве штала пространа, више шупа, магиза, кујни, соба за млађе, бунар и диван парк. Све су скоро зграде од оолидног материјала. Плац цео има 26 ара, а под самим је зградама преко 800 метара. Ко је вољан купити ово имање на најлепшем месту у Београду постојеће, нека се писмом или иначе обрати на подписаног заступника свих васљеника покојникових, к од кога тапију од имаша видити и остала обавештења и услове сазиати и имање прегледати може. 1. Децембра 1889. у Београду. 939 1—5 Мијаило барловац.

I

X % %

936,1—1

Јован ПавловиЂ мајор

о

Св. Николи мојој слави, због смрти моје непрежаљене супруге Јелене — Ј1енке - не могу примати посете. В. Д. ГрудиЋ 940,2—2 адвокат. На моју славу „СВ. НИКОЛУ" не могу примати посете. №. II. МихаилОвиЂ 43, 1—2 начелник у пензији.

Др. Едвард Михел станује у Крагујевачкој ул. бр. 6 прима од 1—3 сата, по понде 946, 1—5

Угља

за ложење из ово земаљских рудника може се купити у радњи Трпкова и Настаса у Београду Васина улица бр 6

К ; дајем бесплатно. Ко је вољан нека ми се јави у гостионици к>д „Мадог војника", Теразије.

920,2—3

ОЖ®Ж«Ж®Ж»Ж®ЖЖЖ1»Ж»Ж»Ж»Ж«Ж»ЖО -х Молим да се чита * Част ми је ставити до знања поштованој публици, а нарочито Свечарнма и потрошачима брашна и квасца, с којим сам моју радњу подпуно снабдео како са пештанским панчевачким и осталим рааним. брашном и квасцом у свома сортама, које дајем под гаранцају за рлзвијање разног теста. — Иста радња аримл, на израду сваковрсне коллче за славу које ја шрађујем тако да ми није у стању овде нико конкурисати као искусном мајстору у своме занату. Иста радња израђује за свадбе и балове и остале дамеврло добро кајзер-семле, векне и сва остала пецива што се овог заната тиче. Зато молим п. п. грађанство, дамс, некаиеизволе ппсјетити и о свему се уверити. Све поруџбине и остало у радњи израђује се са највећом чистоћом и тачном послугом. Молим за посјету.

927, 2—8

С ноштовањем КАРЛ ЧЕРНИ пекар на „Зеленом Венцу" преко пута ка«аве Америке.

Службена исправка

+

Мојој драгој ћерки односно мојој никад непрежаљеној жени а нашој нредоброј мајци.

ЈУЛИЈАНИ

Даваћемо у четвртак у 10 часова пре подне у великој саборној цркви седмодневни парастос. Јављајући ово сродницима пријатељима и познаницима молимо их за тихо саучеш .е у овој нашој прего лемој тузи. Ожалошћени : мати: Персида, супруг: Јован Одавић, синови : Андреја, Петар 988 Риста и Лаза ииинтнннпаннн!!

Уредништво „Малих Новииа" у бр. 342 од ирошлога петка штампало је једно писмо, подиисано од „ Неколико трговаца" у коме му се ови јадикујују, како је вршилац дужности управника царинарнице наредио, да на погреб пок. БашкалФићу оду сви царински чиновници, и са Жељезничке и савске цмрииаре тако, да су обе царинаре биле затворене." итд Све то није истина. Онога дана кад је био ногреб нок. БашкалФићу радиле су царинариице и на Сави и иа станици. На овој последњој још једон сат дуже него што би требало. То сведоче свргаене и наплаћене царинске спедиције. А, ако је оно „неколико трговаца" примило за готово ,и обмануло уредништво савешћу, што безпосличари без основа, по улици иротурају, то је њихова ствар. Вр, 8513 Из канцеларије београдске царинарнпце 2-огдекемдра 1889 год. у Београду.

Индустријски монопол и њихови браниоци II Ви нам пребацујете како смо застарели и како су наши назори бивше владавкне. Бога ми, ви имате право што нама пребацујете Фразе, јер ово што ви наводите то су зајиста разлози. Ми немамо потребе да после онога што смо горе к*з >ли, доказујемо да ли је наше гледиште застарило. Што се вашег гледишт* тиче, взгледа да и ри нмате права то всто да кажете јер руларство <>д како га је, не познаје онаква ограничења монополна за рударску индустрију каква ви браните, ниЈе га познавало ни у средњем веау, и према тОме ваше је ек _ ј гледпште заиста ново. Али немојте нам замерити што га ми поред све његове оваке иовине сматрамо и за прек> сваке мере застарело, штетно в онасно по Србију Да наше гледи. ште преставља назоре бивше влада. виие, упућено је на адресу оних ради.

калних посланика који ба били толик

детињасти и тесногруди, да се з једну штетну ствар заузму само з а ! то што она ареставља назоре бивш