Male novine

стима општина је осећала св ју дужн<>ст, да са и за ту нотребу састара. Размишљањем и саветовањем, дошло се до уверења да би се у овом погледу варош знатно помогла ако би се отачаственаЈ пензионзрима понудило услова, да се што више вастане у Нишу. Има лепих примера у велнк| ( м на предним државама, да су пензионари изабрали једну варош, па у истој већнн м ( ни настаннлп се. Данас се такве вароша покосе својим отмепим становнвштвом, а оно својом мирном и красном варопш. Доста је да се овде наиомене за прпмер као таква варош у Аустрији чувено_ Грац. Што је у већсм напрсдном свету ! осведочено као добро и корпсно,сасвим је у рсду да се прими и код нас. С 1 тога је онштпна Нншка одлучпла: „Да се св>.ки пензионир ослободи општинског приреза и остилих општивских терета који се од данас досели у Нвш да живи". Ову оддуку опппписку саопштавамо п преи ручујемо пажаи пеазиоаара. II Р И II ОС1 АНО за ствари нод овом рубравом уродешптио IIе одговара) Г. Андри Стошмћу учитсљу цртања у лозничкој н. гимназ чји ПознатО вам је, да сам вам, као екупљачу претплате на лист „Коло", још у иочетку месеца Фебруара, ове год., дао, заједно с иолугодршњом прегллатом на исги лист, ош и Јесег дин :ра, да ми „Коло", за про шлу годииу, набавите, као што су то учунпли и још неколико овд. грађана. Ноједине бројеве „Кма", од ове год., истииа, редовно нримам; ну од „Кола", за прошлу год. неми још ви помена! Жалисте ми <е, да сте иисали урегнвку „Кола", г. Данилу Живаљевићу, »а пошље илп лист, нли да паре врати, па, велите, да ои на сва ваша писма ч аманетне ношиљке неће ни да одг >вара, а камо ли да вам какву з.хвалност изјава на влшем тјтуду око скупљања претнлатника. На жаАост, и сам сам се уверао, да г уреднвк „Кола", не налази за иогребно да објасни то нешиљање листа, илп аевраћа ' • новцч, п ако сам му ја, за то, -већ поодавна, д-а нута пис. ј , па га и о омееуо, да ћу сч вар ову иа јавност изне»и. С т га сам, принуђен, изаб;>аоовај иут, да вас замолим за одговор јесте ли ви одиста новац пет ме г. уреднику нослали, и да ли сте од њ> га до сада ма каква одговора добили; па, ако је криввца до њега онда вае молим, да ту његову неуредвост, небрижљивост, а и не, чги вост, јавним цутем жигошете, те тиме уштедите могуће сличне неприлике другоме скунљкчу чли пре платнику његову. Уз то још, молим вас, да судскм путем, исти ;>■ в'ац, од њега натраг потраж ?те, и то у року од да^ас, па за 15 дана, те тиме од себе могуће прекоре одбијете Не хтедве ли на ово учввати/онда мп изволите ви самн новац одмах натраг вратити, па се после с г. уредником, како знпге, рачуиајте. 11 Априла 1890 год., у Лозницп Ваш П} ијатељ п колега, Милош II. ПејиновиЛ, п роФ.

ИЗ БАЛКАНИЈЕ — Мисија д-ра ВулковиЂа. Одлазак бугарс«>г агента у Царвграду д -ра Вулковпћа у Атнну, постао је највећи предмет разгов ра у штамни Многи су мншљења, да је смер Вулковићевом путовању у Атину, да изради споркзум измеђЈ Грчке и Бугнрске о з<једничком раду у Македоаији. ИЗ БЕАА СВЕТА — Вратиће се у подамство. Гјворе, да ће чувени аФрички путпик Стенли, који се ту скоро вратмо у Јевроиу, оиет примити британск > подинство, кад се врати у Енглеску. Он је истуиио из тога поданства пре трндесет и пет го ина, кад је отишао у Америку да тражи срећу. | — Попчс ломоћу електрицитета. У савезвим америчким државама биће у скоро пописивање нар да. Ово ће се пописавање вртитп помоћуелектрицитета. Канцеларија за п.шис у Ваши чгтову спрема 45000 Љ'. ди, који ће отићп у све савезне државе да прикунљају статистнчке податке. Те чодатке доводиће у ред 2000 чивовниеа. Државе су раздељене на 175 округа разне велнчиее. За сваки окр.уг наређен је надз фнвк, који има пл. расположењу ч^таву в дску бројач-1. На свакога бројача долази 1200 људи. Њзгова је дужност да лично носеги сваку иародицу у св м округу. 3;) свако лице, о коме скупи податке, добија чо три ценга, за сва.у Фабрику по 15 а за Ферму по 20 цента. Ово прибштње података у ее .ским окрузпма има дасе скрши за 4 недељс, а у варошима с преко 10 хиљада стањтника а шес неде Ља. Нопуњене листе о питањ ма шгг љу се надзорнику, који, ношто их овери, шиље у вашингтонеку аанцеларнју, где ће се ц Фре сабараги помоћу ново^ро\ађеаог електричног апарата. За хартпју п штампу требаће 700.000 д «лара, на разпе „трошкове 6 мплиона долкра а поаас ће пзаћи у 25 свезака. — Срушио се мост Из Њу-Јорка јављају, да се прилико.ч крштења ветиког броја баптисга у ШарангФИЛду у Охију скупило до 2000 људи на мосту. те да гледају тај пршор. На једном се проваДЕ, мост, и том |е риликом погипуло 15 особа а рањено пх је ст т.шама. — Патонуа пзробј)Уд. ПаробЈЈод ,,ВПсеа", к ји се враћао из Г шнзбија у Лондон потонуоје у северном мору. Утонила се и сва иослуга, које је бало 15 м >рнара. — Стогодишњак Пр • неки дан •наЈфшило се сто години најстариј м адмиралу британске Флоте, Валасу. Стари адмирил још никад није служио на пароброду, јер кад је он био капетан, пар броди још нису били уведени у екглеску Флоту. — Неред у сабору. Кад је 9. о. м. мађарски сабор држао своју седницу, наједаред један лудак с галерије повика: „Мир, ја хоћу да говорим." У саборској дворапи настане немир п лармд све дж несрећног човека гшсу пзвуклп из скборнице. Сад се налаза у лудници. — Изгорело село. Из Шопрона јавља^у, да је б. о. м. сасвим изгорело село Члпод. — Отац 20 торо деце. У Паризу је умро неки банкар Берингер који је по себа оставио 5 милиона дипара деФицита и двчјесторо деце! — Предамислно се. Једнн бечка натролџија опазио је ту пре неке ноћп у јелној -улмци некаква млада чг<века, свега мокрог. Учанио му се нридучн ' С}-х;{>0в, за то ухвати га и

одведе у полицију, где младић исприча, да је мало час скочио у дунавски канал у намери Да се удави. Аш се у води предоми слио те вснлп ва на обалу. Своју смрт одложиоје до католичког 1. маЈ 'а. Њему је тек 21 година, послужитељ је али је сад без занимања, те за то управо и хоће да се убије — Електричнв железнице. Електрицихет иосгупно заузима место свију других нокретвих снага, и у Амераци, у здруженим државама, у многвм варошвма нимеравају да саграде електричне железнице Иокушаји који су чињеии у Сеа-Полу, крунисани су потпуним успехом и елекгрична же1езнаца радила је врло добро чак и за време силних мразева и снежних смегова. У Германији ће се ускоро такође саградити железница између ЕлберФелда и Верлина. — 50-годишњицу свога доктората славио је 9 о, м. чувени народни економ, бечки проФесор др. Лоренц Штајн. — Зшештање. Белгијски листови јављају, даје белгкјски краљ Л .еон лд тестамент^м постнвао Бе <гију з I наследницу Конго-државе. То је одговор Н1 нападаје, који су тврдилз, да је цело подузеће у Кон^у ариватн!. спекулација крчљева.

ДРУШТВО СВ. САВЕ Г. Арсг Пајечић, књижир ис Новог С >да, нзволло је у овој 1890 год. поклонит!< друштву Св. Саве 3395 комада оазних књага; и Г-ђд Мина, супруга пок. др. Л. Стевановоћа цоклонила је 40 комада Хиглј не од др Л. Стевановића. Управа Друштва Св. Саве изјављуИ дародавцима срдачну захвал ност. Д.С С. Бр. 333 у Београду 17 Априла 1890. ЈАВНА БЛ.АГОД 4РНОС Г Свима пријатељима како одавде и из Србије, тако и онима са стране који ме се приликом м о ј е двадесегпетогодашњице 17 ф ;бруара, о. г. сеташе, те ма било усмено, било писмепо, било телегрнФским путем честиташе, а тако итоп^онима који ма на гај дан послаше но какву успомену — јоввм; путем најусрдније благодарпм, уверавајућ<! их, да ће мн тај дан п њчхове нзјаве ирајатељства п љуб.звн биги једна од најлепших и најчшшјих усаомена. Београд 3 априла, 1890 Тоша ЈоваиовиК. редитељ кр. срп. нар позорлшта КЊИЖЕВНОСТ Уредништво је добало на ираказ ове нове књиге и лпстове: Српски Св^т (у речи и слиц«). Књчга за народ и школу. Написао Пет. М. Никетић. (Треће поправљено и допуњено издање) Са 40 слика и једчом картом. У Београду. Штампано у краљевско срнскл државној штампарцји 1860. Цена 2 диаара. Нова Зета у 8. свесца доноси сем наставака ову садржину: Књагиња Зорка Карађорђ&вић, Од урадноштва. —На даа смртд књагиње Зорке, нјесма од Сгше Поновића. — Браико Ра*ачеваћ , покушај Луја Војловаћа Ужнчког. —Ехо, пјесма, од Србенде. — Међу Сибарцима,с руског од Ј Иетковаћ ге. — Књиж евна писма, с рус.ког од Т. Драго вића. Књижевни преглед. — Н ини листова.

Гитана, роман Ксаваја де Монтенеиа, свеска 7, 8 и 9. Цена 20 п. дин. У1енас, бр. 17, у коме је, сеи наставака, ово садржина: Дона Инес, нриповједа Ј Козарац. — Сестре, драма у три чиаа, напиеао Евгеаије Кумичић, — Хамлет и Дон Кижот, написао Иван Сергајевић Тургњев, превео с руског Стјепан Лукић — Ластак. ОШО ; СМЕСИЦЕ — Средњи раст н «рода. Ангрономегрички комитет „Британске Асоцијације" наштамп о је таблицу, у којој сепоказује средњираст народа. Највећи раст има епглески радник — 1,76метра; за тим долази Норвежанин — 1,70 мегра. Дчнац, Мчђар и Холандез имају раст 1,67 мегра, Швуцарац, Рус и Белгајанан малко мање. Раст Француза и Немца долази до ,66 метра. Најмањи раст имају Шпањола,ц и Талијан — 1,65 метра. — Услуга едектрицктета. Према службеном саопшгењу, почевши од 1880 годин , у здружеаим америчким државама погануло је од електрацатета 116 особа: за последње две године у самом Њу Јорку било је 25 смртних случијева од електрицитета, али то су све случајевв, о којима је изнето службено саооштење. Мсђу тим држе, да је бро; таких несрећмих случајева дале«о већа. : ТЕЛЕГРАМ !! 15. Априла •Златаи -Прт. Изаслата су одељеља војске ио свима градовима индустријалним и у окрузима, где се налазе руд копи. Лавов. У округу Коломејском јављају даје било аитисенитских изгреда и један иокрет рудара у Јаворзну. Грац. Ухрпшени су 20 радника, који су хт ли забранити италијанским радницима да раде у једној цигљани. Пириз. УВерсељуухашнена су два италијанца, који су растуривали међу вој мхцима бунтовзичке нрогласе. Из11а де Кале јављају, да је бпл > иокрега и да су нритворене иеке особе. Букурешт, Отвореиа је излаи редиа скупштина. Парламепат је подељен у секције за одобрење кредита за утврНења земље. Вазбаден. Велика војзоткиња Марија Валерија носетила је краљицу енглеску у Дармглтату. Ј [исабон-. Јутрос оеетио се потрес. 17 априла Софија. Стамбулов и Мупсу ров отпутоваше за Пловдив да присуствују свечаности годшпнице ордена за јунаштво. Веч, Бечка полиција дозволида је раднички митииг 1 Маја. КонФерз нција ау '.тро маџарска, која је расправљала трговачки уговор, свршала је овај рад; министри трговине поднеш су бечком н будимиештанском пар ламенту иредлог привременог уређеља трговачких одиошаја с Турском до 31 Децембра 189 ) КонФеренција обају министа) ства сврш1!ла се јуче ио подне