Male novine

осталој Србији ове кривице ће извиђати и еудити среске власти. * Војно-занатлиска школа. Уирава в. техничких завода у Крагујевцу објављује, да ће се ове године у први разред в. занатлиске школе нримити 36 дцтомаца Они, који би желели ступити у ову школу, морају иоднети: крштено писмо за доказ да ннјс млађи од 13 ни старији од 17 година: одобрење родитељско или старатељско да може ступити у ту школу; школску сведоџбу да је свршио најмање три разреда основне школе с добрим успехом и да је доброг владања; да је таквог здравља да може ноднети терете одређеног му заната; сваки који жели стунн у ову школу, мора се лично с молбом за пријем до '20 септембра пријавити комисији за примање учсника с изјавом, који би од заната најрадпје учио. * Извучени лозови. Ма јучерашњем 46-ом вучењу 3% обвезница лутријскога зајма извучени су:

СЕРИЈА

БРОЈ

ДИНАРА

5543

14

100 000

5543

26

10.000

4954

36

4000

5543

42

1000

3860

34

1000

4954

41

500

4954

1

500

5377

9

500

5377

23

500

3860

11

500

На дан рођења Њсговог Величанства Краља Адександра, изволело је Љ е н о Величанство краљица Н а т а л и ј а нрисуствоватп служби божијој и благодарењу у овд. вазнесенској цркви. Службу и благодарење служили су г. г. Петар Јовановић и Алекса Петровић свештеници и ђакон Петар Милојевић. На служби су пе- ј вали ћаци Св. Савске школе под управом свога вредног иасгавника г. Зарије Поповића чиновника министарства иросвете и црквених нослова. У цркви је био леп број отменога света обојега пола, међу којима је било доста Срба и Срнкиња из Земуиа и Панчева. При ноласку пз цркве Њено Величанство поздравило је со са присутним Српкињама које су је пољубиле у руку а тако и са странима.

Отпутовали. У среду у вече отпутовали су брзим возом у Ниш сва г. г. мпнистри, да Њ. В. Краљу Александру честитају рођен дан. Јутрошњим возом г. г. министри су се вратили из Ниша.

ИЗ БЕЛА СВЕТА Осуђен лекар. Магдебуршки суд осудио је доктора Копа на једну годину затвора због убиства. Његова кривица састоји се у томе, што је је лечио од стомака једнога болссника, који је боловао од гушобоље, те је болесник услед тога умро. — Милијунар ухапсио свога сина. Милијунар Лукхардт у Сан Франциску наредио те су му ту скоро ухапсили сина Хермана као вагабунду. Млади милијунаров син дружио се најрадије с нерадницима и распусницима, крао је од оца све што би му од вредности дошло до руке, на би новац, што би на тај начин добио, утрошио са својпм друговима. Неле да је на тај начин нридигао од оца до 30.000 долара. Кад је оцу додијао његов раскошни живот а нарочито кад га је ухватио како Је хтео сакрити под капутом више сребрних тањира за воће, ражљути се отац, пријавн га полицији која га затвори. Полициски чиновник прсдложио му је, но очевој инцијативи, или да оде из града за увек, или да иде на робију. Млади проналица изабрао је смејућн се ово последње. Драгоцени рукопиеи. 14. пр. мес. продавани су у Лондону разни оригинални рукописи чувених људи. Серија Вајронових писама нродана је за 141 Фунту стерлинга; серија писама Дикенсових из доба 1846—48 нродата је за 36 Фуната. Збирка слика и рукониса Дикеиеових, Хогартових и Форстерових донела је 100 Фуната Оригинал номорскога журнала Куковог с његовим потписом од год. 1768 71 купљен јо за 31 Фунту, а збирка списа који се односе на доба краљице Јелиеавете, и време и иеторију шнанске армаде, нродата је за 108 Фуната. Читава збирка дала јс 2053 Фунте стердинга. — Политичка демонстрација париских пи/варица, Париске ииљарице нриредиле су 22 пр. м. малу политичку

демонстрацију. Сплеле су огромну и ј лепу киту цвећа те су је по нарочитој депутацији у којој је било њих осам, однели кћерн рускога посланика | Мореихајма, и иредали ј ој уз честитку ' њеног заручења с Француским официром виконтом де Сесе. На кити је била огромна пантљика у Француским и руским бојама. Париски листови бележе са задовољством тај најновији I спонтани доказ руско -француских симнатија, који дадоше преставнице наIродних слојева Француског народа. — Завештање. У Лнону је ту ско[ ро умро милијунар Рудигоз, који је у ' свом завештању све евоје имање од 40 милиона динара оставио талијанским градовима Милану, Турину, Напуљу и Фиренцијн. Његови законитн ^ наследници хоће сад да нониште ово завештање. I — Електрични омнибус. У Америци | су онет изумели једну новину — електричнн омнибус. Ово предузећс извешће Фирма Дибс и Гарнеј у Хил Ситију, у држави Дакота, те ће у скора стуиити у промет. Конструкција тога омнибуса врло је јака. На | главној улици намештене су у висини два нара шине, које стоје на гвозденим стубовима. Једним шинама ићи ће кола која ће возити једним правцем а другим кола која ће возити противним иравцем. На тим шинама кретаће се мала кола која су спојсна с омнибусом, и која ће тај омнибус гурати напред. Колима ће руководити нарочити човек.

: совн у вече у Нарву, где ће остати | до 9. о. м. Светкевина нреображенске ] регименте биће 6. ов. м. Маневри ће битн између 7 и 10 ов. м. После ће цар Вилхелм отићи у Петроград, где ће остати до 12 о. м. Верн. Федерални савет усвојио је пзборни суд у стварн Делегвајске железнице. Валхелмсхафен. Аустро-Угарска кретарица Франц Јозе® нод командом надвојводе Стевана нриспела је. У војној касини бно је банкет у ночаст аустро-угарских официра. Вице адмирал Манган пио је у здравље аустриског цара; надвојвода је наздравио цару Вилхелму. Лопдон. Ш сф полиције БрандФорт нао с коња. Париз. Амерпкански минисгар саои1ИТИ0 Риботу резолуције конФеренције консула американских, не улазећи у појединости; напоменуо је, да их је иослао и Блену. Гренобл. Суд осудио три анархиста за сплеткарања првог маја. Један је осуђен па дееет година затвора. Монца Бухнер (Минхсн) потписао је». Уговор за пздавање књиге капетана Казатија: „Десет година у екваторијалним крајевима и повратак с Емином". Књига ће изаћи на свима главнијим језицима.

ТЕЛЕГРАМИ 1. ЛНРИЛА

Букурешт. Краљ и престолонаследник отпутовали су данас. Министри | су их отпратили до границе. За време ' осуства краљева министри ће руководити пословима, које 1.0 доцннје краљ санкционисати. Софија. Министри су у Видину. Кнез Фердинанд ће тамо стићи сутра и увече ће се крепути за СоФију. Пошто прегледа војску, министар војни ће наредити да се прочита указ кнежев о унапређењу оФицира. ТТетроград. По носледњем распореду, цар Вилхелм сгићи ће 5. о. м. у 5 ча-

ДРУШТВО СВ. САВЕ Јавна захвалност Друштву Св. Саве изволео је нриложити на име зидања Светоеавског Дома г. Наса МаџаревиИ, члан касације у пензији 50 динара. У име Главнога одбора Друштва Св. Саве, потппсани изјављује дародавцу тонлу благодарност. ;31 Јула 1890 у Бсограду Благајник Друштва Св. Саве, М и х. Јовановић.

РАКР1ЈМЕ1ЈК 15 Вив ав 1а Ра1х

РАНГС

Еаи Вп81га1е роиг рагГитег еА пеИоуег 1а 1с1е — Воидие! Мапе-Сћп.чЈЈпе — Рао-Коаа <1е Егапсе роиг 1е тоисћо1г.

КесоттапсТе Еаи с1е С о 1 ој>-пс Јтрепа1е. — Вагоп НароссН — Сгете варопјне роиг 1а ћагће. Сгете с!е 1'гал8е8 роиг ас1оис1г 1а реаи — РоиДге с!е Сурт р ош- 1)1апсћГг 1а реаи — 8Шћок1е спа1а1Нзе роиг с1е« сћеуеих е1 1а ћагће НеНо1горе ћ1апс

Еаи аЉешеппе е!

8ћогев Сарпсе

Еаи Де СеДгаћ — Еаи с!е Сћурге роиг 1а 1оНе{1е е1; Еаи с1с Со1о&'пе 1трегЈа1е Киаае.

ЕхровШоп с!е Рап«. — РагГит 308, 15—48

си

Ч ® Ш ГНЗ О ~ ЈО рс пз и § о с2. И Р

О Н-н

О Н

ћј 12* 5 г. ^ р ОХ Д И

И кн н-»■ О >-н . о з и' * И § н ® Го в 5 м м а ® . »

►з § ® (1) Ч О V м сз а> § о « 50

И ф о Нј Р V, е■ Т. о

№ ч ф

80 €1. М ен Ф

5 О

оо.

О! Сп М

11 оз 3 § ! X Л Зћ

$ Ф О _ & О-О О ич

И о о » _ 9 И в о Н с2. Р л ^ р Јч О^-И ' ' „ - в ћ е 85

а а а — О '

® .о

зН 2

§ Р ® • И 34 Јч « 1-3

- 35

83 Д § к «§ <2.® ш 85 К 3 85 "-ч оз и к к

9Гис [ОЛхОИ ОНаБО^ОТ 1

Госпо^е са Енглезовца