Male novine

БРОЈ 214

СРЕДА 8 АБГУСТА 1890

ГОДИНА III

ИЗЛАЗИ СВАКИ ДАН

БРОЈ 10 П. Д. ЦЕНА ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ иа годину 30 динара иа ио године 15 „ на 3 месеца 9 „ II РЕТ1Т ЈОПНШ

ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА Претплата из унутр. полаже се само код пошта

13а Београд нема претплате ЛИСТ СЕ ПРОДАЈЕ НА БРОЈ

ПиСМА и рукописи шаљу се власнику Г МАЛИХ НОВИНА" ЦАРИГРАДСКА УЈПТДА БРОЈ 6. Преиглата се прима код евију пошта у Србији ЦЕНЕ ОГЛАСИМА На првој етрани од петитног реда 20 пара дин. а на четвртој од нетит реда 10 пара дин. ПРИПОСЛАНО СТЛЈЕ 50 ПАРЛ ДНН. ОД ПЕТИТЛОГ РЕДД ШШЕ ШШВ

ОГЛАСИ ЈЕВТИНО II СА СЛИКАМА

З а свдко оглашење плађа се државне таксе 20 пара дин.

ВЕЂИ ОГЛАСИ 110 ИОГОДБИ

Ново, НОБО, ново! ДОЂИ И ЧУЈ У БАШТИ КОД СКУПШТИНЕ од данас па сваки дан свираће и иевати поред омиљене певачице МАЛЕ ШЛРЕ ' и Неготинско музикално друштво из ностојбине Хајдук Вељка. Поред српских несама певаће и влашке песме, које су својом омиљеношћу позиаге на далеко. Улазак бесплатан. С поштовањем Алекеа Петровић ГОСТИОНИЧАР.

Који оће да чита до 40 које наши које етрани новина, тај нека дође у П030РИШНУ К А Ф А н У где је добра кава и пиће. 589 5—6

НОВА ШТАМПАРИЈА ПЕРЕ Т0Д0Р0ВИЂА нрепоручује ее штованој публици за израду сваковрсних штампарских нослова. Израда је ванредно лепа и укусна, а цене еу за 20 од сто јевтиније но ма у којој сриској штампарији. Нарочито се ирепоручује господитрговцима и гостионичарима за израду ствари које њима требају. Новчани заводи и општине из унутрашњоети биће послужени брзо и тачно за еве, што им потребује, а штамиарија гарантује за брзу и тачну израду. У Београду све поруџбине предају се у нашој канцеларији „Балканија", Цариградека ул. бр. 6., спрам „Коларца"; а из унутрашњости све поруке ваља слати: Смиљеву, штампарији Пере Тодорови^а Београд.

х

А-!

5магараца маџарске расе, нешкопљених, што већег раста и два мазгова, кунују се одмах. Обрати се Паји Убавкићу винару вигае „Славије".

у

ДОБНИХ СТАНОВА за самца или омање породице, с једном, две или више соба; намештених или без намештаја, има одмах за давање под кирију у мојој новој кући. Уиитати у „Балканији" или нотиисанога. Пера Тодоровић.

Велики број пријављених млађих, као : собарица, куварица, служавки и покуЂара и све врсте у

опште има

5ИР0 код ,ДЕРК7РЛ' на зеленом венцу. 584, 5-

-10

ЗВАНИЧНА ИСПРАВКА „Мале Новине"' у броју 206. изнеле су, да је комесар жељсзничке полиције 29. пр. м. задржао с пута једног учитеља који је имао ићи у Солун; да му је одузео новац и пасош и најиосле да га је у затвор ставио, а да није хтео примити јемство које су нудили неки пријатељи учитељеви. У ствари је ово: Петру Насхаљевићу, учитељу, који је хтео одпутовати жељезницом, није дозвољен одлазак докле неисплати млекаџију Симу, комеје остао дужан 28 динара од узимате хране, или докле се код суда неоправда. Пријатељи Петрови нису хтели деиозитирати онолику суму колико је тражено, а кад је сам Петар положио 28 динара, онда му је пасош враћен и одобрено му да може путовати, али он није хтео то учинити већ је са својим пријатељима виком и нротестом иравио ларму нретећи п поверитељу да ћеду га тући, а за тим су отишли од жељезнице. Новац положени послат је општинском суду, где су упућени иоверитељ и дужник, а ова радња комесара саобразна је прописима §. §. 400. и 414. ноступка грађанског. Не етоји у истини, да је комесар ставио Петра у затвор, већ га је само спровео Уирави вароши Београда и

оитужио за оно, што је са својим пријатељима чинио неред код жељезничке станице. Од Унраве Бароши Београда М 10669. 5 Августа 1890 год. у Београду.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Његово Величанство Краљ Александар, кад се врати из Ниша, како чујемо, иробавиће заједно с бив. краљем Миланом у логору на Бањичком брду, | где ће се држати маневри.

Кандидован. Из Пожаревца нам јављају, да је тамо у недељу био збор ;напрсдне странке за кандидовањс поI сланика. Напредна страика истакла 1 је као свог првог кандидата за посла{ника г. Милутина Гарашанина, чије ће име и носити кандидатска листа. * ДеФИЦит. У Краљевској штедионици нађен је дсфицит од преко 50 хиљада динара. Књиговођа и благајник стављени су у прптвор. Г. министар народне привреде одредио је комисију за преглед књига, констатовање штете и проналазак виновника. Комисија је ономад отпутовала у Краљево. / * Књижарски скуп. Погрешно смо бшга извештени, кад смо у јучерашњем броју јавили да ономадашњи књижарски скуп није држан. Он није држан само ире подне, већ после подне. На скупу су били сви београдски књижари и неколико књижара из унутрашњости. Скупу су стигле неколике телеграФСке честитке.

Стање воде код Београда за 7. Авг. 1890. код главне царинарниде 3 74 метра пролаз испод моста жељезн. 10-25 г придошлаје за последња 24 сата 02 сатнтм.