Male novine

1Н -' Ј ^џ

? У !

Раденичка школа Женског Друштва (господска улица бр. 17) примЈа редовне ученице до 15. Септембра о. г. а ученице са шкодарином и носде овог времена у свако доба. Иоред досадањих врста радова и нредмета учиће се од сад у истој и ткање српског платна. Ближе одредбе како за редозну ученицу, тако и за ученицу са школарином дознају се у самој школи. 1. Авгус-та 1890. У Београду.

1ГО ЛПТ1 А за возање деце са и без колевке

и

ВЕЛОЦЖДА

за децу к у највећем избору и врло солидне израде добиј;с се у трговини Ј АДОЛФА РЕШОФСКОГ нређс А. Путник | „код Трубе" Поруџбине из унутрашњостн извршујем тачно и солидно

397

I

поч. Радована Лазнћа постојећу на овдашњој пијаци са 25 одељења и свима у опште споредним удобностима као и са целим каФанским једиком и собним намештајем, коју сада г. Симо Бојић држи, издајемо од 1. Новембра ове год. под закуп. Ради погодбе и нужних обавештења треба се обратити на подписане стараоце. 15. Јула 1890 год. Ваљево. Манојло ПањевиЂ, Марјан Н. Бирчанин трговци. 672, 26, 1, 4, 7, 10, 13, 16, 19, 22, 25, 28, 31.

БУКОВИЧКА

Р2 к а о о н о (X) РЗ »тЗ и

н СХ> о >

БУКОВИЧКЕ КНСЕЛЕ ВОДЕ имам доста на главном стоваришту и продајем: На вишв 100 Флаша од 1000 гр. дин. 50"100 Флаша од 500 гр. дин. 36'Потрошачс, иатриоте, докторе и ачотекаре умољавам, да се заузму да што више нашу домаИу воду препоручују, пошто је нризната од најстручнијих лекара да је најбоља и најздравија за аи&е. Јуна Београд ГлАВНИ ПРОДАВАЦ 508,14-15 Сима Р. ОбрадовиЂ

КИСЕЛА ВОДА

СГ и о ф сб н 05 о \о О ф а Н о

Стирски земаљски лечебни завод РОХИЧ -СШРБРУН Станица јужне жељезнице Пелчпх (бНсЉаћп) Пелчах Сезона: од 1. Маја до 30. септембра. Лечење нићем киселе воде, кунањем, хладном водом, сурутком и т. д. Врошуре и аросаект бесилатно иреко дирекције Врела „Темпос и тирија" Свагда"'-свеж наиун. Дневно оиитана кисела вода, садржавајућа глауберске соли, против болести вареЛих органа а и цријатна као ииКе. Може се добити код купалишне управе, код свију трговаца минералних вода, у реномираним спсцерајима дрогеријама и лекарнама, као и у Ландхаузу у Грацу. 296 ' ' 9—14

I

I

1 1

■ "

Најве-ке и најугледније књижарско издање у Срба. Препоручујемо ово дивот-дело, које је најзгодније при сваковрсним нриликама ПЕВАНИЈА ИГ ЦЕЛОК^ПНА КБИЖЕВНА ДЕЛА НАЈВЕЋЕГ ПЕСНИКА ~Ш ЗШЛЈ-ЈОВЛНА ЈОВАНОВИЋА у двојаком издању по 80 табака највећег кварт Формата (620 страна) МИГ ЗНАТНО СПУШТЕНА ЦЕНА У лене платнене корице увезано: издање за народ 6 дин. дивот-издање 1С11Т1Л1 ]0 дин. ■■ или ко жели у невезано може имати у свескама и то: ОК издање за нар0д у 10 свезака 4 дин. дивот-издање у 10 свезака 1 дин> А ко жсли може норучити у следећем скупоценом повезу: у златним дивно израђеним корицама издање за народ 8 дин. у златним дивно израђеним корицама дивот издање са златним обрезом 12 дин. Ж Ово дивот издање је на најфинијој артији боје слонове кости. ш Да би „ Певанија" у срце нашега народа доарети могла, и да би је сваки честити и најсиромашнији Србин набавити могао и с њоме свој стол украсио •— решисмо, да 0д сад „ Певанији", том ремек-делу, цену знатно, тако реЈм у иола саустимо, и да тим начином сваки Србин, Српкиња и Српче свог до данае највећег песника Змај-Јована Јовановићл и његове неумрле умотворинс уиозна; а уједно сматрамо за дужност нашу — када већ толико грдан канитал у књиге српске — а нарочито у „ Певаиију" Змајеву уложисмо и жртвовасмо — да нашем народу иружимо јефтину н корисну а и здраву душевну храну. Ове знатно спуштене цене „Певаније" важе само за готов новац и без икаквог рабата. филијал књижаре Бра^е М. Попови^а 519,15—20 Кнез Михајлова улица број 15.

Н

I

I

I

I

Ч И Г А Ј Млад човек Србин, дошао са стране, тралш ортака са 300 дук. да раде радњу која не постоји у Београду, с новољним уедовом. Упитати уредништво овог листа. 1—3 ОГЛАСИ „БАЛКАНИЈЕ"

После вишегодишњс службе, провсдене у судској струци, у којој сам и судија био, дао сам оставку на државну службу и од нрвог Августа ове године почињем у Пожаревцу да адвоцирам. Андрија Антић. 591, 4, 6, 8. КАФАНА код „Сарајева" и три дућана, на зеденом, венцу, у кући Браће Угричића издају се под кирију, од Митров дана ове год. Упитати иету браћу. 592 4, 7, 10.

ГГОСТИОНИЦА I „ДЕЛИГРАД"'

I

ирве класе иа сави више ђумрука издаје се иод закуи одма или од идућег Митрова даиа за једиу или више година. Ова гостионица имаде 14 соба за преноћиште путника са тридесет и пет намештених кревета, кач>ана и трапезарија са кујном, један подрум, три собе за млађе. једна шупа за дрва и једна шупа за прање веша, једна магаза, пространа авлија сва калдрмисана, са бунаромОва гостионица имаде сав свој једик како кавански тако и собни намештај, које се све уједно са каа>аном под закуп издаје. 2. Августа 1890 год. 1 Београд. | Милан ЈанкоБић македонац. 585, 29, 4, 8. 12, 16.

I X А 11

Власиик и главии уредник Пера Тодорокић.

Одговорни уредник Св. Јаношевић. ,Смиљево" — штампарија Пере Тодоровића