Male novine

КОЛИЦА

за возање деце еа и оез колевке

СВАДБЕНОГ ЦВЕЈ>А ПАВ1АКА

ч|У||,Цј^. Т г»1Г за децу |НЛБј| у највећем избору и врло солидне нзраде добија се ; у трговини АДОДФА РЕШОФСКОГ )ШШ| преЈ>е А. Нутник 1|ИмрВ Ј ,,код Трубе" Поруџбине и:( унутрашњостн извршујем тачно и солидно

(.V ЛЕПШАВА ЛИЦЕ). (бшол1. воусјтјвт в1лом).

КЊИГОВОЂА иичан простом н двојаком књш оводетву тражи занимања у свом слободиом времену. Упитати администрацију. 609, 11, 13, 15. Наштампана је и одобрена од Гдавног просветног еавета и гоеподина министра просвоте за ручну },ачку кн>игу:

Дајте своме јицу, грлу, мишкама, в рукаиа дражесиг леноту, сјај. п диппи мирис љилаиа и руже, упвтребо* Свадбепог ЦвеЋа Павлаке. То је једиа чцсшв и лековита течпост. Нема јој равие у свету за стваран>е, полраЋај, и одржаи»е лепоте. Продајо се код свију Апотекара и Мирисара. Стовариште је у Лондопу : 114 116 8оч111атр4оп Ко». Може ее добити на, мање код I. Дилбера анотекара у Београду, а на више код Бошка Николића дрогеристе.

(Шшзошкгекк) у Магдебург-Букау-у ^Вг 65 МЕДАЉА И ПРВИХ НАГРАДА ПГКПОГУЧУЈК И РАЗЛШИЉЕ поглавито: 1. РУДНЕ-МЛИН0БЕ-СТУГ1Е сваке врсге, као Повлашћене ступе за млевење цемента, згуре крваца, шамоте и т. д. Ексцелзиор-млннове (патснт грузоно) за уситњавање сточне хране, као и за самлевање строја, бојс шећера, цигуре кемикалија итд. Од године 1880 до конца 1889 продато 10000 ком. Машине за туцање камења, млиновс са вал,цима, жрвњеве, ступе, дезинтергове итд. — Сираве за принрсму златних и ерсбрних руда. 1. ПРЕДМЕТЕ, нотребне за жељезнице гдавне, секундарне и коњске, за Фабричне колосеке, као: просте и енглеске скретнице, жабице и укрснице окретнице и пренеснице, ливене каљене точкове, осовине са гочковима и лежиштем, товарна кола и т. д. 3. ВАЉАВИП,Е за лимове, жице и гвож!,е разног калибра, за бакар, олово, цинк, калај итд. 4. ПРЕСЕ, нарочито хидрауличке са цилиндрима од ливеног каљеног гвожђа и од ливеног челика. 5. ЧЕКРКЕ сваке врсте, ручне, парне и хидрауличних чекрка. — Хидрауличка витла. — Хидрауличка вратила.

ГРА1АТНЧНШ —Т I? ПП ТТДРт гТТУ гт "И П ИИ ?ТИ

разред основ. тколв

ЖЗив. П. Симића Цена 50 нр . дин. Може со добити у кшнжари В. Валожи)>а у Београду, Душана. Валожика у Нншу и свима кн.ижарама у Србији. 581, 25, 27, 28, 29, 31, 1, 2, 4. 5, 12, 15, 21.

Буковичка кнсела вода

пуаени првог августа ов. год. добио сам ових дана и продајем: I санд. 25 Флаша од 1 литар дин. 1250 I „ 50 „ од 'А литра дин. !8' Ова је вода призпата од најстручнијих лекара да је пајбоља и нојндравија ,м ииИв. Август Београд. ]'ЛАВНИ 111-0 ДАВАЦ Сима Р. ОбрадовиЂ 603, б—15 Кнсз Михајла улица

У Старом Аџибеговцу моју каФану II класе издајем под кирију од 26. октом. 1890 год. па за три године, са постојећим механским једиком. Ко је вољан исту узети нека се мени ,јави иогодбе ради. Мата М. Праки/и 615 13, 16, 18.

ТЕСТЕРЕ, 4 разнс величинс, просте а солидне конструкције, за сечење гвожђа, челика, туча и т. д. у ладном стању. Конзииуе-регудаторе Столове за цртање најсавршеније центрифу- КЖ нарочито конструисане гадне регулаторе

пет вагона пуњени 1. авг. о. г

застунник за СрСију: А. АНТОЕОВИЋ у Београду. 110 дуброкачка у.т. 64 У—26

Књижевни огласи

Наоану код Парног купатила у Савамали. Целу ку^у са каоано^ код ..Палидрвца" у Душановој улици издају под кирију од 1 *ог новембра 1890 год. 612 2—6 Браћа 3. Поповић.

Сава Антонвои/ћ, проФесор

Пет. Ж. Никети-ћ учите-љ

наниеали су и дади у штамну књигу

СРПСНА ИСТОРИЈА

У петак 17 овог месеца даваћу годпшњи парастос у „Вознесенској цркви" у 9 часова моме сину Добривоју 1 Ђур^еви^у сврш. ђаву телеграфско-поштанске школе, а у исто време даваћу дво-годишњи иарастос моме мужу

(сА СЛИКАМ а),

За основнс шкодс. Књига јс удешена према впшс годишњем наставничком искуству и наставном програму, а написата ио најновнјим резултатима историјске науке и педагоппага начелима. Сем овог, у])ешена је са сликама српских владалаца н најзнат нијим манастирима. Бњига ће шшетп око 6 табака, а биће готова до 20. Августа. Цена је 70 пара. Наруџбине само за готово вршс се иреко књижаре Валожића у Београду п Нишу или преко писаца.

^^---^наЈЧИСТИЈИ " алкалијеки КИСЕЛгАК

биише.м мајору у нензији. Молим сроднике и пријатеље да нрисуствују при овом тужном помеиу. 14. Августа 1890 год. Београд. Ожалошћена јелена Ђурђевинка 617 15, 16. са дсцом.

Најбоље пиће са вином и за опорављање ; с успехом употребљеи противу кашља, болссти у гуши, стомаку и бешикици. Може се добити у свима дрогеријама, анотекама и бакалницама. Заступник: Фрања Р. ТиФенбах у Београду. Хајнир Матони у Карлсбаду и Пешти.

Власник и главни уредник Пера Тодоровић. Одговорни уредник Св. Јаношевић. „Смиљево " ПГГ ампари.та Пере Тодоровјгка