Male novine

- •*

У суботу 15. ов. м. даваћу у дркви Св. Марка по лугодишњи помен моме пок. мужу

бив. чиновнику у пензи.ти. Помен ће бити у 9 часова пре подне. Мојгим моје и покојникове пј)ијатеље да буду тако добри те да присуструју овом тужном помену. 53, 1—2 Јулка 1. Јовановић.

ТТаша добра и премила кћи

МИЛИЦА

после дугог и тешког боловања премину ноћас у 3 сата у 16-ој својој години. Погреб сутра у 10 сатн пре подне, Стан: }'Лица Кнеаа Милоша .М 1. 13. Дедембра 1890 год. у Београду. ОЖАЛОШЋЕНИ РОДИТЕЉИ: Персида и Ог. Ђ. ДигаштријевиЂ.

признате за најооље у сксту добила је трговина КОСТЕ НИКСЛИЋА УЛИЦА КЊ. МИХАИЛА

ЕРОЈ 342. ПШТАК 14. ДКЦЕМБРА 1890. ГСДКЕА Ш.

ДНЕВПИ ЛИСТ ВА СВАКОГА Претплата из унутр. полаже се само код пошта Ба Београд нема претплате Е НА БРОЈ

ПиСМА И РУКОПИСИ ШАЉУ СЕ ВЉАСНИКУ ^МАЛКХ НОВКНА« ДАРИГРАДСКА УЛИЦА БРОЈ 6. Претплата св прима код свију пошга у Србији

ЦЕНЕ ОГЛАСИМА На првој страни од петитног реда 20 пара дин. а на четвртој од петит реда 10 пара дии. ПРЈШОСЛДНО СШЕ 20 ПДРА ДИЕ. ОД ПЕТИТКОГ РЕДА К1Ш2 2ЕГГЖ

ВЕЋИ ОГЛАСИ ИО 1Т0Г0ДБИ

'Герзжбаишћ. и Ђорђеви!! У Београду препоручују пошт. потрошачима добј>о сортиран н вс.иикп избор: Свиле, атлаза и кадифе венецијакске жснс.ка одела : ШтоФова вунеких за жексжа одела ; Штофова вунених за мушка одела; Чоје у прописаним бојама за официрека одела. У унуз-рашњост Србије на захтсв шаљу се муетрс. 16, (964) 6, 8, 9, 11, 13, 14. 16, 18, 19, 21.

СТЕЧАЈ. У општини београдској уиражњено је место помоћннка статиетичара, коме је нлата за сада 100 динара месечно. Који би желели да ово место добију, нека се са скојим молбама јаве оппхтинском суду одмах, а најдаље до 18. ов. меседа закључио. 55, (993) 14, 16.

грр Д |Д се касирка. Јсдна X X ^Л ЈШ I мла д а женска која зна читати н иисати може одма добити 31есто за касирку у једну ка®ану првог рсда. Занитати у БалкаИији. 51, ' 13, 14, 15. ТРАЖЕ се одмах два вредна на ставника који ће но 2 чаеа дневно нредавати деци иредмете из трећсг разреда гимназије. Обратитп сс директору школе јеврејске свакн дан од 11 —12 сати пре иодне у истој школи. 43,- (989) ' 13, 14.

ГШ 1 I 1Р [Ш

РИБЕ ЈЕГУЉЕ ОРИДСКЕ на мање н више јеФтино код Симс М. Лазаревића Крагујевачка улица код „Камиле". 49. 13, 14, 15.

ДВЕ СОБЕ са намештајем и послугом за самце могу се одма добити: Топличии ненац бр. 9. 5—6

У каФани код Позоришта оред омиљенс невачицс г-ђе Александре Георгеско која нас увесел(Вћ љсним умиљатим гласом и песмама српскнм, румунским и руским, д сада ћемо чути јошт гђцу Регину такође чувену румунску невачицу, зја норед румунског нева Француски и грчкн. Дакле ко оћс да иријатио роведе вече нека дође у ка«аиу код Позорпшта, где ћс поред песме моћи збити добра јела и нића са тачном послугом. За све горс наведсно јамчи гостијоничар. 10. Дсцембра 1890. трад. 50. 2—6 Д. С. Маркови-ћ.

ВЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Београдеко клизачко друштва. 11а зборз*, којн је држан у нрошлу исдељу код „Хајдук Вељка", и на комеје ирисуствовао нриличан број београдеких клизача, иретресан је пројект друнттвоних правила, којн је збору бно нодне/г. Сад су иравила већ и потврђена од надлсжнс власти, те је тако друштво установљено. Утшс у чланство отночет је. Ко*би хтео бити члан овог друшгва може се упиеати у књижа.ш Петра Ћурчића, где ће и чланску карту добити. Улог редовних чланова са уписницом износи 8 динара за ову годину,

помагача 12 дин. годишње, а утемеI љачи 25 динара једном за свагда. Клизање на друштвеном клизалишту отиочеће ово дана, с ога трсба с уписом нохптати. •* Из скупштике. На јучерашњем састанку довршен је претрес закона о министарској одговорности. Значајнога на овој седници нсма ма њ' то да је скупштина била по готову празна. Подужа алн крајње досадна дебата водила се око тога да ли ће скушптина нсплатитн некој општинп у пожаревачком округу порез, којп је узела випе ноштоје требадо но закону (а што се десило узгред буди речено, пре пет година.) Иише говорника говорили су да би се тиме, што бн јсе угодпло једној општини, чннила нсправда свима осталим у земљн, него, или да сс свима врати, илп ни једној. Скуптнтина најзад реши да се жалба врати у одбор, како би сс могла поднети н надлсжном мпнистру на расматрање. * Друштео Св. Саве. Пододбор „друН1тва Св. Саве' ; за кварт врачарски држаће упис 10. т. м. у недељу поеле подие у гостпоници „код сложне бра: ће" на цветном тргу за нове члапове а нримаће улоге и од старих члапова. Позивају сс грађани тога краја да се овом патрнотском друштву одазову. * Осуђен. „Мон Ами," г. Таса Ивковнћ, који је нисао познате ,.Бомбс", I! осуђсн је нресудом варошког еуда на \ трн месеца затво-ра. ! * I Кчубска седница. Посланици радикалне странке ималн су синоћ своју Iклубску седницу. * Варошка болница. ' 1 у,ј«мо да се болесници у варошкој болници већ од ! неког доба злопате рубљсм. Као узрок томе, вели се, да јс управник , који је за надзорницу рубља ноетавио једну еа свим неснремну и нсобучену женску. (Зли језици нрпчају г да јс она протеже г. управника). Ово, као н то, што болесннци, који ! долазо да ее прегледају у болници, морају по оном хладном ходнику, и нромрзли п нрозебли, чекати по чн тавс еахате док дође на н.их ред, док се и на љих смилују — заиста јс за еваку оеуду, и ми, збиља, изгледамо да ће се та, да ес најблаже изразимо, небрига и нехат всћ јсдном уклонити. ■* Зверство. Опет како дознајемо ио ћас сс нанравио читав вандализам и пустош на гробл.у код цркве св. Марка. Нско је поодваљивао на неколико гробница гвоздена врага и однео нх. : Крајње је време да запитамо надлежне докле ће тако ? и нма ли кога да станс овоме на пут? !

јШАЗИ СВ1КИ ДАК —

БР0Ј1О П. Д.

ОГЛАСИ ЈЕВТИНО И СА СЛИКАМА

За свако оглашење плађа се држабне ТАКСЕ 20 пара дин.

ПЕНА ЗА СТРАНЕ 8ЕМЉЕ НА ГОДИНУ 30 ДИНАРА НА НО ГОДИНЕ 15 „ НА 3 МЕСКЦА 9 „