Male novine

К1еше 2е11ипд

МАЛЕ ПОБИНЕ

1-е РеМ Јоигпа!

Оргаи свмју ноји олободу л>убе, истмии теже, правду врше, споразум траже, творе што говоре и тиие служе отаџбиии и српсној иисли

Мале Новине" ивдаше свики дан — в иоеле правника и нвдеље ЦЕНА ЛИСТУ: За Београд : За Србију : За стране земде : На 8 иесеца 5 дин. Нн 3 меееца 12 дин.

На месец . 3 дин На 3 месеца 9 „ На 6 месеци 18 „ Ка годину 36 „

На 6 месеци 10 „ На 6 месеци 24 На годину 20 „ На годину 48 „ Динар се рачуна у Јсдну крупу

ШШ г - г. Београдрски претматници, који сами носвдист, шаћају месечно 2 динара. Претплату у Београду прима администрација, у унутрашњости месне лоште, и може се слати и непосредно уредништву.

БЕОГРАД — ГОДИНА ДЕСЕТА ВЛАСНИК И ГЛАВНИ УРЕДНИК ПЕРА Т0Д0Р0ВИЋ

АДРЕОА: УРВДВИЈШТВУ „Малих Новина"

АЕЕЕЕЗЕ: КЗДасНоп „Ма1е Кокше"

Рукоиисм се не враКају. — Леалабена иисма не иримају се ЈЕДАН БРОЈ 10 ПАРА ДИН.

Као непартајичан, најраширенији и једин.и српски ЛИСТ К «Јк излази сваки дан, „М. Нов." су врло угодне »а оглашивање. ЦЕНА ОГЛАСИМА: иа летита .

На I. страни од речи:

На 4. страни од речи:

5 п. дин. 8 „ 12 г 3 „ 5

и8 цицера , из терције из петита . И8 цицера ив терције . . 8 „ За подвучену, крупнију реч 20 пара динарских ШТ-~ Већи огласи и који излазе више од 10 пута по погодби. За ттт/је огласе месечни авонмам (иреталата) 20 динара. Припослано од петит реда 50 пара дии. За свако оглашиваде доплаЈ^ује се још по 20 п. д. држав. так

ТТАЖТТ, А ЈЈ.Л1ДХХ1ЈЛ.. Претплатницима у Аустро-Угарској, Босни и Херцеговини. Да би се ваш лист што вшпе раширво међу браћом и с не стране Дунава, Сави, Дрине и у ИриморЈу, то смо аа ове крајев«; нарочито спустили цену нашсм листу. И тако сада М. Новвне стају: За Угареку (Хрватску), Далмацију, Босну и Херцеговину ну На годину 12 Форината. На по год. 6 Форината. На месец 1 Форинтв. Бретплата се шаље Уредништво „М, Новнва" — Веоград — Ве]§гаЛ (8егМеп).

шшм

џџџ Штамиарија „С м и љ е в о" ирима сваковр* енерадовепо нај* умеренијој цени. III

У ку+Ји Д. Стаменнови^а Кнез Михаилова улица, издаје се од 1. новембра један простран стан са балконом и један омањи за самца. Упитати код кућног настојника, 872 Шма&ј&ц ° СИРЋЕ Време је за метање паприке у туршију. Чиним пажљивим п. грађанство, да имам већу количину сирћета од чистог природног вина. Цена је тако умерена да ће јевтиније стати од есендије. с ПОШТОВАЊВМ Васа Лазареви1> ка*»џија код „Сдоге", спроћу кућо вив. Чедв Мијатовића 827 Макеигијева улица на Савинцу Издају се под закуп од шућег Митров дана две механе. Једна „Народна Гостионица" на малој пијади на Бајиру, са 14. соба; друга „Земљорадничка Касина" у Доњем Шору са 6 соба. Обе у Шапцу, са целокупним једиком, великом авлијом и баштом, шталом за коње и осталим удобностима. За погодбу обратити се Анки И. Пара• носа, удови у Шапцу. Августа месеца Шабац. Бр. 858.

Засебна, пространа и елегантна ну^а са врло великом баштом н авлијом, у крунској улици, близу немачког посланства, издаје се од Митрова дана под кирију, на дуже време. Иста кућа је за продају, под врло повољним условима. Упитати уредништво. 863

ПРОТИВ ГРОЗНИЦЕ и слабог стомака најбоље је среетво ц: БИЉИИ СОК § који, на један сат пред грозницу употребљен, отклања је саевим и лечи потпуно. Може се добити само у апотеци код „Црвеног Крста" у Београду — Савинац, преко пута хотела „Славије". Цена ]"е једне Флаше са упутством 2"50 динара. Шаље се у унутрашњост уз доплату.

—546

НАРОЧИТЕ ЛУБЕНИЦЕ ЗА СЛАТКО има на Чубури Мад се наручи носи се и у нуку.

ОИТНЕ 1ШЈЈШЕ (Једно овпво објаамвањв кошта поаа динара. — Г. г. итиггепигг неаа ув«ж упамте нумеру огдаса ва којк питају.) БАШТИ и САЛ0НУ у хотел „Славији" еваки дан дајв концерат београдеки оркестар а у вече ковцерат првих вештака и вештакиња. Улазак бесплатан. 727 ДВА КЛАВИРА, мадо употребљена, на нродају. Упитати у администрацији. Леда на продају код „Славвје". 868

У

КАФАНА „ЊУ-Ј0РК" норед добре каФв прави Малина сок са топчидерском водом. Точи опет првенац пиво а д а Пидзен 20 пара чаша. КИШОБРАНА у великом избору и по цени јевтиној продаје трговина Косте Николића и Друга. Београд. 873

ТЕЛЕГРАМИ

II!

0Д 1. СЕПТЕМБРА 1896. (Доцкан стигла за наш број.) СОФИЈа. Данас су општински избори. Прнликом склапања бирачког одбора било је нереда, батинања и гађања камењем, но даљи ток избора ишао је мирно. Владина странка има велике изгледе за успех. Атина. Ферман о критским реФормама објављен је у Канеји. Револуционарни одбор, који је заседавао у Вамосу, објавио је да се распушта. Ангулем. На општинеком банкету Фор је напио здравицу, напоменув, да ће скори долаЗаК МОћнОГа СТВвпена (ТНбМЖДга папа! ттА>га сћпрп. цуска дочекати најсрдачниЈе. Иа оваЈ догађаЈ управљени су погееди целога света и он ће дати нове доказе о верном пријатељству и за једници, у којој се два велика народа сједињују с племенитом жељом да одрже мир.

Народна оданост Наш је народ жељан искрене пажње и лепе речв. Ако и не кука, ако се и не жали, њега то боли, кад види да га се сећамо само онда, кад он нама треба, кад ваља да даде по* рез, да иде у војску, да плаћа и кулучи, а мало разбирамо за његове нужде и потребе, нити га се сећамо онда кад би њему требали, да га у чему поучимо, упутимо и да му помогнемо. Ми се често срдимо на наше сељаке, што се лако поводе за политичким спекулантима и ветропирима, а нећемо да признамо, да смо сами за то највише криви, јер нећемо да приђемо сељаку, нећемо да му се нриближимо, да се за њега заинтересујемо, а политички спекуланти све то раде, и онда није никакво чудо, што сељак за њима и иде. Он, јадан, нема избора! И он би волео да иде за добрим, поштеним, истински учевним и родољубивим људима, но за политичким лолама и себичњацима. Али камо их, где су ти добри, поштени, истински учени људи? Народ их не познаје; они неће да сиђу сељаку, а сељак не зна како би се попео к њима. И онда се дешава ово : Добри, поштени и истински родољуби сед© негде горе у магли, народ их не види, не чује и не зна, већ иде за онима који су сишли доле к њему, који га траже, који показују да се за њега интересују, кој'и му говоре о његовим невољама и потребама и обећавају да ће му скинути многе терете, који данас њега збиЈБ& ДШ36.